‘Codeoranjelanden’ Guatemala en Mexico met kids: dít moet je weten!

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken valt Guatemala officieel onder de zogenoemde ‘codeoranjelanden’, wat zoveel wil zeggen als ‘niet heel veilig’. Mexico trouwens ook. Dus waarom zou je dan in hemelsnaam besluiten om er met je zoontje van 1,5 naartoe te gaan? Regelmatig kregen we opmerkingen te horen als: “Gaat Pep ook mee?” (nee, die laten we alleen thuis…) en “Wat moet Pep dan eten daar?” (daar hebben ze ook kinderen hè…).

Natuurlijk is veiligheid belangrijk – ik ben de laatste die dat zal ontkennen – maar Guatemala heeft een speciale plek in ons hart, omdat mijn vriend Daan en ik tijdens onze studententijd 8 maanden in Antigua woonden. We legden er de basis van onze relatie, beleefden talloze avonturen, leerden Spaans en ontmoetten er geweldig lieve mensen. Het was 10 jaar geleden dat we terugkeerden naar Nederland en het leek ons een briljant plan om nu samen met Pep terug te gaan. De eerste tip die ik je daarom kan geven is: als het voor jullie als ouders goed voelt, dan kun je er je kind eigenlijk niet tekort mee doen. Laat je omgeving denken en vinden wat ze willen, uiteindelijk gaat het om wat jullie als ouders acceptabel vinden. Jullie kennen je kind het beste en kunnen inschatten of een bepaalde reis/bestemming wel of geen goed idee is.

De eerste tip die ik je daarom kan geven is: als het voor jullie als ouders goed voelt, dan kun je er je kind eigenlijk niet tekort mee doen.

Samenstellen van de reis

We besloten om 3 weken te gaan, waarvan we een week Guatemala zouden blijven, in het stadje Antigua. De rest van de vakantie wilden we in Mexico doorbrengen, aan het strand en in regio’s waar we nog niet eerder waren geweest. Met hulp van Mexico Kids planden we ons verblijf in Mexico. We verbonden de ‘bouwstenen’ aan elkaar en in overleg met de reisspecialist besloten we welke accommodaties het beste zouden zijn voor ons. Mexico Kids (onderdeel van Riksja) heeft sowieso alleen maar accommodaties die familievriendelijk zijn. Daarom kan ik ze ten zeerste aanbevelen. Guatemala regelden we zelf via Airbnb. De vlucht naar Cancun en de terugvlucht boekten we bij Tui.nl, omdat zij rechtstreeks vliegen. De terugvlucht met TUI is een dagvlucht en dus lastig voor het slapen (het blijft de gehele vlucht licht). Wel weer fijn bij aankomst, dan is het avond en kun je meteen naar bed en in een redelijk normaal ritme blijven.

Eet, ren, kruip, repeat

Van de 13 uur vliegen sliep Pep welgeteld 1,5 uur, maar gelukkig was hij niet vervelend. Alles was veel te interessant in zo’n groot vliegtuig: lampjes aan, uit, aan, uit, aandacht trekken van de mensen achter hem, door het gangpad rennen, onder stoelen doorkruipen. Pfoeh… Hij kon zijn rust niet vinden, maar gelukkig wel een aantal stewardessen die hem wilden voorlezen. Bij aankomst in Cancun viel hij direct als een blok in slaap. We kozen ervoor eerst 2 dagen bij te komen aan een zwembad in Cancun voordat we zouden doorvliegen naar Guatemala. Het ontbijt in het hotel in Cancun was goed, het had een lekker zwembad en een kamer met airco. Meer heb je toch niet nodig!

Aangenaam Antigua

Na een dagje Mexicaans zwembad vlogen we in 2 uur naar Guatemala City. We verbleven in een Airbnb (volledig appartement) met een kleine afgesloten patio in Antigua, een prachtige koloniale stad die goed bewaard is gebleven. Je kunt er dagen rondslenteren door de met kinderkopjes bedekte straten. Hierbij meteen maar een aantal tips van ex-locals 😉

  • Drink een heerlijke kop koffie bij El Portal, gelegen aan het centrale park.
  • Neem een kijkje in het prachtig gerenoveerde oude klooster dat tegenwoordig dienst doet als hotel Santo Domingo.
  • Zorg dat je rond 14.00 uur bij bakkerij Dona Luisa Xicotencatl en bestel een ‘pan de banana’. Rond die tijd komen ze net vers uit de oven en warm zijn ze het lekkerst. Het is ook een leuk adres om te ontbijten, lunchen of een taartje te eten in de namiddag.
  • Voor typisch Guatemalteeks eten ga je naar Rincon Tipico; heerlijk en belachelijk goedkoop.
  • Je kunt in Antigua eigenlijk overal lekker eten, maar je moet soms wel even door de simpele façades heen kijken. Bestel voor € 3 een ‘menú del día’ en je zit eigenlijk altijd goed!

Chillaxen aan het strand

Na een heerlijke en vertrouwde week Guatemala vlogen we terug naar Mexico. Vanuit Cancun reisden we door naar Isla Mujeres, een eiland voor de kust. We verbleven er in Cabanas Maria del Mar. Een prima accommodatie dicht bij het strand. Lekker makkelijk met een klein kind, want zo hoef je niet zo ver te sjouwen met alle spullen. We zwommen er ook met walvishaaien, een prachtige ervaring! De keerzijde van reizen met een klein kind is wel dat je sommige activiteiten niet meer samen kunt doen, dus Daan ging de ene dag en ik de volgende. Maar, als je zoiets unieks niet wilt missen dan is het de moeite waard om een dag even op te splitsen. Ook ouders hebben zo hun wensen toch?!

De keerzijde van reizen met een klein kind is wel dat je sommige activiteiten niet meer samen kunt doen, dus Daan ging de ene dag en ik de volgende.

Fotoshoot in Valladolid

Met een huurauto reden we vervolgens door naar Valladolid. Van daaruit wilden we het wereldwonder van Chichen Itza bezoeken. Onze belangrijkste tip: GA VROEG! Het is er zeker in de zomer erg heet en in de ochtend is het met een kind nog te doen. De site ligt verscholen in de jungle dus het is prachtig, maar erg vochtig. In Valladolid raad ik als verblijf Meson de Marques aan, zonder twijfel het beste hotel van de stad en het restaurant dat erbij hoort is ook zeer aan te raden. We bleven een extra dag in Valladolid om ook even lekker een dag zwembad te doen. ’s Avonds slenterden we lekker met de lokale bevolking door het centrale park, we aten ijsjes en Pep ging op de foto met heel wat Mexicanen. Zo’n blondie met blauwe ogen zien ze niet vaak.

Vamos a la Playa del Carmen

De dag erna tuften we door naar Tulum. Daar hadden we een geweldige accommodatie direct aan het strand: Piedra Escondida. De zeeschildpadden komen er ’s nachts aan land om hun eieren op het strand te leggen, prachtig! Het strand voor de deur is wel snel aflopend en het zeewater heeft een sterke onderstroom. Met een klein kind dat nog niet echt in de zee geïnteresseerd is, is dat prima. Voor oudere kinderen is het minder geschikt en dat zou een teleurstelling kunnen zijn. We sloten de reis af in Playa del Carmen, eigenlijk uit noodzaak omdat het dicht bij de luchthaven van Cancun ligt. De badplaats zelf is zeer toeristisch en dat is niet helemaal ons ding. Voor kinderen is er meer dan genoeg te doen. Dus toen het op onze laatste vakantiedag zo ontzettend hard regende, was een uitje naar het aquarium een mooie oplossing.

Ja, nu ik dit zo teruglees, kan ik niet anders zeggen dan dat deze reis echt geweldig was! Ik kan de landen Mexico en Guatemala ten zeerste aanbevelen voor een reis met kinderen. Met een goede planning vooraf en wat improvisatievermogen ter plaatse kom je een heel eind. En bovendien, het is soms ook leuk als het niet helemaal verloopt volgens plan. Weer een avontuur rijker!

Volg ons ook op:

Recente blogs:

Updates ontvangen?

Meld je aan
Sorry but there is some error in adding your email to our subscriber list. Please try again
Het inschrijven is gelukt!