Met kinderen op wadsafari in Nederland: wát een speciale ervaring!

Auteur: Gerdien

Dit artikel is gepubliceerd op: 13/09/2020

Wow, wat een ervaring is dat! 72 uur zijn we als gezin ondergedompeld in het prachtige gebied van de Waddenzee. Niet voor niets staat dit ongerepte stukje Nederland op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Natuurlijk kennen we de waddeneilanden, maar de natuur eromheen is minstens zo indrukwekkend. En dat mochten wij een heel weekend lang ervaren.

Het schip gaat zo schuin dat de kopjes van tafel vliegen, maar Fedde (7) blijft stevig staan aan het roer van de 120 jaar oude Tjalk. Tja, we zijn niet echt doorgewinterde zeilers en waren daarom niet voorbereid op het feit dat de kopjes zo van het aanrecht roetsjen. Wat een sensaties zo midden op de Waddenzee. We leven dit weekend met de getijden, zeilen met de wind en krijgen zo een van de tofste ervaringen in ons leven als gezin.

Trossen los!

Op een zonnige vrijdagmiddag rijden we naar Lauwersoog, de haven van waaruit je onder andere de veerboot naar Schiermonnikoog kunt pakken. Alleen wij gaan niet op de veerboot, maar we worden in de haven opgehaald met een kleine rubberboot door schipper Maurits. Bepakt met 2 kratten eten voor een heel weekend stappen we aan boord van het bootje. We passen er niet alle 5 in en dus gaan de kinderen heel stoer zelf met de schipper mee. Het voelt meteen vertrouwd. De schipper is duidelijk kinderen gewend en brengt ze met veel humor naar zijn prachtige schip dat iets verderop voor anker ligt.

Als wij even later ook worden opgehaald en bij het schip aankomen worden we welkom geheten door onze 3 kinderen die enthousiast vanachter de reling staan te wuiven. Aan boord krijgen we direct een uitvoerige uitleg over het schip en met name de veiligheid. De kinderen hebben zwemvesten gekregen en die houden ze fijn het hele weekend aan. Nog geen uur nadat we aan boord zijn gestapt, krijgen we het sein de trossen los te gooien. Nee dit is geen relaxweekend, dit is werk aan de winkel!

Zeilen op de Waddenzee is voor pro’s

We hijsen de zeilen en zetten koers naar het Lauwersmeer. Langs prachtige stukjes land ontdekken we het noordelijkste meer van Nederland. Het water is vlak en dus lukt het ons al zeilend een diner op tafel te krijgen. We doen niet te moeilijk de eerste avond en eten pizza. Als we een mooi plekje gevonden hebben, gooien we het anker uit en maken we ons klaar voor de nacht. We zien de heldere sterrenhemel vanaf het dek en de maan die glinstert op het water. Vol verwachting vallen we in slaap, want de volgende dag gaan we echt de Waddenzee op.

Wanneer we wakker worden, is de lucht iets betrokken en de wind steekt op. Dit weerhoudt ons er niet van een frisse ochtendduik te nemen. Helemaal wakker nemen we de route door. Schipper Maurits neemt ons mee in zijn overwegingen. Die hangen af van de stroming, de getijden en de wind. Samen maken we de keuze om door de sluis naar Ameland te zeilen vandaag. We voelen ons al echte zeilers doordat we helemaal onderdeel van het team zijn. Iedereen heeft steeds een taak en de kinderen worden daarbij niet vergeten.

De spanning is groot als we door de sluis gaan en de Waddenzee op varen. De weidsheid van het gebied is overweldigend en meteen gaat onze safarisensor aan. Welke dieren kunnen we spotten? Zo heeft de Waddenzee zijn eigen big 5 die bestaat uit 2 soorten zeehonden, de bruine walvis, de zeearend en de steur. Dit gebied is zo uniek door de enorme getijdenverschillen. Iedere 6 uur verandert de zee in een zandvlakte. Zeilen op de Waddenzee is daarom alleen voor echte pro’s.

Tijd voor wat wadsafari!

Gedurende de dag trekt de wind aan en gaat het schip steeds schuiner. We maken pannenkoeken als lunch. maar dat is nog een hele uitdaging als je zo schuin hangt. De wind blaast de zeilen strak en het zoute water spat in ons gezicht, wat is dit heerlijk! Dit is adrenaline en voelen dat je leeft! Waar we een paar uur eerder nog genoten van kabbelende golfjes en de zon op ons gezicht, is het nu opletten geblazen. Ons doel is een plekje voor de kust van Ameland om daar droog te vallen. En dan opeens is het zover, we horen een schrapend geluid en liggen vast.

Dit is adrenaline en voelen dat je leeft!

Even later is het de hond die als eerste van boord springt. Uitgelaten rent hij over de uitgestrekte zandvlakte en wij volgen snel. Hoe bijzonder is het om over de bodem van de zee te lopen! We fantaseren dat wij misschien wel de eersten in 500 jaar zijn die over dit stukje van de bodem van de zee lopen. Al snel zie je allerlei kleine zeediertjes voorzichtig hun kopjes boven het zand uitsteken.

Wat is dit gaaf zeg. We rennen, spelen tikkertje en hebben het gevoel alleen op de wereld te zijn. Overal waar je kijkt zie je die lange uitgestrekte zandvlakte. Het is niet voor te stellen dat dit over een paar uur weer zee is. Uitgelaten maar heerlijk rozig komen we weer aan boord. Ondertussen hebben de schipper en de maat een soort tentje boven de kajuit gemaakt en kunnen we ondanks de regen heerlijk buiten zitten. We eten en drinken samen en zoeken onze kooi op voor de nacht.

Helaas zit het weekend er alweer op. De laatste dag treffen we het met prachtig weer en zeilen we terug naar Lauwersoog. Als we aan het eind van de middag van boord stappen, hebben we het gevoel dat we weken weg zijn geweest. Je bent echt even in een andere wereld en dat maakt zo’n weekend tot een hele ervaring. Doordat je leeft met de getijden in plaats van met de klok stap je ook echt uit het ritme van het dagelijkse leven aan de wal een kun je helemaal tot rust komen.

Comfort? Jazeker!

Het leven op een schip is zeker anders dan het leven in een huis, maar je hoeft niet volledig in te leveren op comfort. De tjalk waar wij mee voeren, heeft 7 kooien voor 2 personen en 1 slaapkamer voor 4 personen. Iedere kooi heeft een ingebouwd stapelbed met heerlijke dekbedden en een eigen wasbak. De kinderen renden meteen naar de 4-persoonsslaapkamer en kozen ervoor om met zijn 3’en op een kamer te slapen. De ruime woonkamer met open haard en grote keuken is ideaal voor grotere gezelschappen en biedt veel comfort als je alleen met je gezin bent. Er zijn talloze hoekjes en plekjes op het schip waar je je even kunt terugtrekken. Lekker zonnen op het dek of zoals Jake en Rose voorop het schip, alsof je op de Titanic staat.

De kinderen vinden het ook heerlijk om binnen op de banken te chillen om wat te lezen of te kleuren. Als je echte ontspanning wilt, is er zelfs ruimte om binnen of op het dek je yogamatje uit te rollen. En wil je wat actiever zijn dan kan dat ook want op zo’n groot schip is altijd wel iets te doen.

Een wadsafari in het kort

  • Afhankelijk van je eigen wensen kun je ervoor kiezen om al dan niet de haven van een waddeneiland in te gaan zodat je even van boord kunt.
  • Je hoort pas een dag van tevoren waar je aan boord gaat. Dat kan Den Oever, Harlingen of Schiermonnikoog zijn.
  • Het schip is helemaal coronaproof gemaakt. Check www.captain-corona.nl.
  • Je vaart met de getijden in plaats van de tijd. Dit betekent dus dat je soms ’s avonds of ’s nachts een stukje moet varen om niet het risico te lopen 48 uur vast te liggen.
  • Je komt op plekken waar je normaal nooit zou komen en ziet dieren (zeehonden) van heel dichtbij.
  • Kinderen kunnen zich heel goed vermaken aan boord omdat ze veel mee mogen helpen en er voldoende ruimte en afwisseling is.

We hadden nooit gedacht dat er in Nederland zoiets als een safari mogelijk is, maar nu weten we beter! Het waddengebied is echt prachtig en nog zo ongerept. Als je echt een bijzondere ervaring wilt samen met je gezin dan is dit echt een aanrader. Wij zijn met de prachtige Eendracht geweest van schipper Maurits. Op zijn website vind je alle informatie.

Helaas heeft dit gezin hun grote reisavontuur door Afrika even op pauze moeten zetten maar ze hopen snel weer onderweg te zijn. Benieuwd wat zij momenteel allemaal doen in Nederland en wanneer zij weer verder gaan met hun avontuur? Volg hen dan vooral op Instagram: https://www.instagram.com/boonfamilyjourney/

Foto’s door https://www.instagram.com/boonfamilyjourney/ en https://www.instagram.com/bemoreunicorn.nl/

SpeelgoedSpeelgoed

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!