Met kids op miniroadtrip langs de Duitse sprookjesroute! Hoe leuk is dat!

Auteur: Ilse

Dit artikel is gepubliceerd op: 29/10/2019

Afgelopen zomer maakten we een miniroadtrip door Duitsland. Deel 1 van onze reis start in Kassel, de oude woonplaats van de gebroeders Grimm. We volgen de beroemde Duitse Sprookjesroute!

De 600 kilometer lange Duitse sprookjesroute loopt van Hanau naar Bremen met in het midden Kassel. We boekten op Airbnb een appartement in een buitenwijk om vanuit daar de omgeving te ontdekken. Het sprookje begon al bij het appartement: een opgeknapte boerderij uit 1800 in een hofje, speeltuin en riviertje voor de deur en een eigen omheinde tuin. De kinderen schommelden er al op los, terwijl ik de tassen aan het uitpakken was!

Eeuwenoude ontdekkingen in de stad

Van de mooie oude binnenstad van Kassel is door beschadigingen in de oorlog niet veel meer over. Aan de rand van Kassel is gelukkig nog een aantal mooie plekjes bewaard gebleven. De waterspelen in Bergpark Wilhelmshöhe mag je echt niet missen. Met de auto rijd je tot aan Herkules, het topje van het park. Op woensdag en zondag om 14.30 uur gaan hier de kranen open en stroomt het water via kanaaltjes en watervallen naar beneden.

Het is niet uit te leggen hoe immens indrukwekkend dit is. Voor de kinderen is het te gek om het water achterna te gaan en telkens iets nieuws te ontdekken. Het is wel een behoorlijke wandeling, ruim 2 kilometer met veel trapjes en zeker niet buggyproof. Je betaalt voor het parkeren van de auto € 7 inclusief een busrit terug naar Herkules. Onderaan het bergpark vind je ook nog Schloss Wilhelmshöhe dat nu een museum is en kasteel Lowenburg.

Het is niet uit te leggen hoe immens indrukwekkend dit is.

Fun in the city

Kassel zelf heeft ook genoeg vertier te bieden, wij vonden het volgende zeker de moeite waard:

  • Buga-See (red. Bundesgartenschau-See): een meer aan de rand van de stad. Vanaf het zwembad Auebad steek je de brug over, ga meteen links en je komt uit bij een geweldige speeltuin met watergedeelte. Zwemkleding en waterschoentjes mee want het kan glad zijn. Het park heeft kleine strandjes maar het water vonden wij niet schoon genoeg om te zwemmen.
  • Naturkundemuseum im Ottoneum: 3 verdiepingen interactief plezier. Vooral voor dinofans een must-do.
  • De gebroeders Grimm vonden in Kassel hun thuis en veel van hun sprookjes zijn hier geschreven. Het Grimmwelt museum hebben wij overgeslagen aangezien hier maar een klein gedeelte interessant is voor kinderen, maar we zijn wel een taartje gaan eten in het restaurant. Heerlijke taartjes en een prachtig uitzicht over staatspark Karlsaue.
  • Kassel heeft een hippe markthal waar we inkopen deden voor een picknick en een overheerlijke koffie dronken bij Hos Sostrene. In de markthal zijn ook genoeg eettentjes te vinden voor ontbijt of lunch. Vanuit hier ben je zo bij de Orangerie in staatspark Karlsaue waar we picknickten in de hoftuin. Ik voelde me net Sissi in Duitsland.
  • Een bezoek aan Duitsland zonder een biertje in een Biergarten kan natuurlijk niet. Wij vonden Sudhaus gezellig. Ze hebben een klein speeltuintje en brouwen hun eigen bier.
  • Parkeren doe je het beste bij het Regierungspräsidium tegenover het natuurkundig museum.

Dieren en dorpjes

Een bezoek aan Sababurg met het kasteel van Doornroosje mocht natuurlijk niet ontbreken. Helaas kreeg Doornroosje een metamorfose dus bleef het bij het bewonderen van de buitenkant. We gingen naar het wildpark naast het kasteel en hadden er een superdag. Veel wandelen, veel wilde dieren spotten en daarna lekker spelen in de speeltuin.

Een bezoek aan Fritzlar ongeveer 30 minuten buiten Kassel is ook een aanrader. Een oud vakwerkdorp met het echte sprookjesgevoel. Een stadsmuur, heel veel vakwerkhuisjes, fonteinen en steegjes. In Hann Munden ongeveer 15 minuten buiten Kassel aanschouwden we het klokkenspel bij het Raadhuis waar dagelijks om 12.00 15.00 en 17.00 uur het verhaal van dokter Eisenbart wordt uitgebeeld. Het restaurant in het raadhuis is kindvriendelijk. We kwamen dagen te kort voor Kassel en omgeving. Gelukkig gaan we nog niet naar huis. Volgende stop is Bremen met een tussenstop in Hamelen.

Deze blogs al gelezen?

Marta’s tripje met haar gezin naar Mallorca verliep niet zoals gehoopt: dít zijn haar learnings!

Als kersverse ouders gingen we met onze peuter voor het eerst op vakantie naar Mallorca. Een eiland dat op de kaart klein oogt, maar in...

Lekker weg in eigen land met een dreumes: wat denk je van een weekend Gouda!

Een zomer vol verre reizen zit er in 2020 niet in. Daarom gaan we lekker op pad in eigen land! Een lieve vriendin uit Gouda...

Rondreis op het Indonesische eiland Flores: deze plekken deed Sandra met haar gezin aan!

Indonesië, een land met 17.508 eilanden en prachtige natuur, kleurrijke cultuur, vriendelijke mensen en heerlijk eten: begrijpelijk ook dat het veel toeristen trekt. Gelukkig zijn...

Volg ons ook!

  • Instagram
  • Facebook