Met je gezin naar Krakau en Auschwitz: een trip van uitersten

Auteur: Hanneke

Dit artikel is gepubliceerd op: 8/05/2019

Met zowel KLM als Transavia vlieg je in maar 1,5 uur naar Krakau. Wij kozen uiteindelijk voor Transavia, omdat we laat waren met boeken en de vliegtijden van Transavia gunstiger waren. Een nadeel is wel dat Transavia op een vliegveld landt dat verder van de stad ligt. Met een huurauto waren we binnen een uur en een kwartier bij ons appartement.

Lekker centraal

We verbleven in P&J apartments Florianska midden in het centrum. Helaas was er geen lift. Niet heel handig, omdat we de kinderwagen mee hadden en niet de buggy. Een ander nadeel was het geluid van feestende mensen ‘s nachts. Gelukkig zijn we alle 3 goede slapers. Wat wel heel fijn is aan het appartement is dat er 2 slaapkamers zijn met een apart zitgedeelte. En het ligt op maar 100 meter van De Grote Markt (Rynek Glowny).

Paardenmarkt

De Grote Markt is heel leuk voor kinderen; er valt van alles te zien en te beleven. Onze dochter Sarah (21 maanden) is gek van paarden en die vind je er volop. Je kunt een rondje rijden door het centrum in een prachtige koets of – zoals wij deden – op de bok zitten en een rondje over het plein (dat is al best lang stilzitten voor een dreumes). Ze vond het geweldig en gaf kleine gilletjes van plezier. Het is een groot plein (40.000 vierkante meter) en er is verder geen verkeer. Sarah kon er dus lekker rondrennen achter de duiven aan of dansen op de muziek van een straatartiest.

Kindvriendelijke Krakau

In de stad vind je verschillende mooie en goed onderhouden speeltuinen. Mocht het weer minder zijn dan moet je echt ‘s naar likeKonik gaan. Het is een leuk koffiecafé op een paar 100 meter van De Grote Markt. Er is een leuke speelhoek voor kinderen waar ze zich kunnen verkleden als ridder of prinses en er is een kasteel om in te spelen. Het zit in het gebouw van toeristeninformatie. Krakau vind ik heerlijk. Het is een stad met veel mooie gebouwen en sfeervolle pleinen. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam, het is er schoon en er is altijd een toilet te vinden om je kind te verschonen. Er is veel te bezichtigen. Zo heb je er ook nog het Wawel kasteel en kun je de fabriek uit de film Schindler’s List bezoeken.

Het is een stad met veel mooie gebouwen en sfeervolle pleinen. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam, het is er schoon en er is altijd een toilet te vinden om je kind te verschonen.

Auschwitz met kinderen?

Als je dan toch in Krakau bent kun je ook een bezoek brengen aan concentratiekamp Auschwitz. Je rijdt er met de auto in 1,5 uur naartoe. Er zijn geen regels voor de leeftijd van je kind om Auschwitz te bezoeken, maar ze raden zelf 14 jaar als minimumleeftijd aan. Het is namelijk best heftig en erg confronterend, misschien juist ook omdat ik mijn dochter bij me had. Ik werd er zelf bijvoorbeeld angstig van en voelde me die dag onrustig en niet meer veilig. Het is lastig uit te leggen, maar als volwassene kun je het goed relativeren en verwerken. Ik kan me voorstellen dat dit voor een kind lastiger is.

Onze dochter van 21 maanden heeft natuurlijk helemaal nog niet door waar ze is en wat ze ziet. Mijn man en ik hadden wel met elkaar afgesproken dat als ze zou gaan huilen of zich ongepast zou gedragen dat we dan gelijk weg zouden gaan.

Mijn man en ik hadden wel met elkaar afgesproken dat als ze zou gaan huilen of zich ongepast zou gedragen dat we dan gelijk weg zouden gaan.

We kwamen om 10 uur ‘s ochtends aan in Auschwitz. Het was er toen al aardig druk en de wachttijd om naar binnen te gaan was 2 uur (tip: reserveer kaarten van tevoren). Wij mochten wel meteen naar binnen, omdat we een klein kind bij ons hadden. Overigens mag je geen kinderwagens meenemen in de barakken en gaskamer. Kinderen mogen wel gewoon mee naar binnen.

Het was een bijzondere stedentrip, echt een aanrader. Ik heb zo genoten van mijn gezin en de mooie stad en door het bezoek aan Auschwitz werd dat alleen maar versterkt. Nadat we daar waren geweest heb ik ze allebei stevig beetgepakt en een dikke knuffel gegeven. Dankbaar dat wij weer gewoon in onze huurauto konden stappen terug naar ons “gewone” leventje.

Volg ons ook op:

Recente blogs:

Updates ontvangen?

 
Meld je aan
Sorry but there is some error in adding your email to our subscriber list. Please try again
Het inschrijven is gelukt!