Met een dreumes per ferry deinend het kanaal over: een avontuur op zich!

Auteur: Rosalie

Dit artikel is gepubliceerd op: 22/12/2019

Op zaterdag 7 september 2019 begon onze reis naar Schotland. We zouden 2 weken met de auto de North Coast 500 route gaan rijden (en nog hééél veel kilometers meer). Voordat we deze waanzinnige reis konden maken, moesten we eerst met de boot over naar Engeland.

Vroege vogels

In IJmuiden namen we de DFDS Ferry naar Newcastle upon Tyne. Ik moet eerlijk zeggen dat ik best een beetje opzag tegen deze bootreis, ook nog nooit eerder gedaan dus ik had geen idee wat ik kon verwachten. Om in de stemming te komen bekeken we alvast de boot en  de hutten op de site van DFDS. Op het moment dat ik me erin begon (juli van dat jaar) te verdiepen, waren al heel veel hutten bezet!
Tip: het is raadzaam om er vroeg bij te zijn (tip!).

Wij boekten uiteindelijk een familiehut (met 5 slaapplaatsen) voor de heenweg. Omdat terug bijna alles al vol zat, kozen we een 2-persoonshut. Onze zoon Fedde was op het moment van vertrek bijna 1,5 jaar oud. Voor hem hadden we op de hele reis zijn eigen campingbedje mee; op de boot zou hij daar dan ook in slapen. Zo dachten we…

Passen en meten

Op de dag van vertrek was het mooi weer: een zonnetje en wat wolken, prima dus. Alleen waaide het behoorlijk. Het ritje in de auto naar IJmuiden verliep soepel en ook de timing was goed. De boot vertrok om 17.30 uur, we moesten inchecken om 16.00 uur, dus Fedde kon zijn middagdutje heerlijk thuis in zijn eigen bed doen. So far, so good.

De boot is ingesteld op een X-aantal auto’s, motoren en campers. Het formaat van je voertuig moet je vooraf (bij het boeken) doorgegeven; het is dus echt passen en meten. Het personeel is heel vakkundig, maar het betekent wel dat de auto’s echt heel dicht op elkaar komen te staan. Daarnaast heb je beperkt de tijd om je spullen uit de auto te pakken. En juist daar liepen wij direct tegen het eerste euvel aan: want wat heb je nodig voor de nacht op de boot? Ik had wel een kleinere tas gepakt met spulletjes en een koffertje voor de kleine, maar had niet bedacht wat we nou precies op de boot nodig zouden hebben. Niet zo slim. Dus alles uit de auto en stress alom. En daardoor maakten we de keuze om het campingbedje in de auto te laten liggen. Eenmaal boven kon je niet meer terug naar het autodek… (en dat wist ik niet!)

Kindvriendelijk het kanaal over

De hut was erg netjes, van alles voorzien. Een stapelbed met 3 bedden, een gewoon bed ernaast en daarboven nog ruimte om een bed naar beneden te klappen. Om 18.00 uur hadden we een tafeltje in het restaurant gereserveerd, waar we al varende lekker konden eten van een zeer gevarieerd buffet.

De afvaart in IJmuiden was een hele belevenis! Ontzettend mooi om te zien hoe zo’n enorme boot zich uit de haven manoeuvreert. Boven op dek 9 kon je buitenstaan; we werden wel behoorlijk weggeblazen door de wind, maar het leverde wel leuke plaatjes op.

Op de boot vind je verschillende restaurants, barren, kinderhoeken, een bioscoop en een paar winkels. Ook organiseren ze activiteiten in de kinderhoeken, goed verzorgd allemaal! Fedde was vooral fan van de Schleich diertjes die ze verkochten in het winkeltje.

Land in zicht!

Tegen bedtijd bedachten we dat Fedde in het alleronderste bed kon slapen, een van ons er even naast, tot hij in slaap zou vallen. Het was mooi bedacht, maar… tranen met tuiten! Uiteindelijk viel hij doodmoe tegen me aan in slaap. Intussen was de wind op zee behoorlijk toegenomen. Als je nog nooit een overtocht hebt gemaakt, is het lastig inschatten hoe zoiets gaat. Om een voorbeeld te geven: bij het deinen gingen we zo erg heen en weer dat ik het water in mijn buik voelde en hoorde klotsen. Gelukkig ben ik niet snel zeeziek. De enige remedie is platliggen, dan heb je er het minste last van (tip!). Zo verstreken langzaam de uurtjes.

’s Ochtends voelden we ons een stuk beter. Gelukkig hadden we vooraf ook het ontbijt besproken. Heerlijk en lekker veel keuze in bijvoorbeeld yoghurt, fruit, broodjes, ei en vele warme gerechten. Voor ieder wat wils.

En daar naderde de Engelse kust alweer. Om 09.30 Engelse tijd mochten we de boot af en begon onze reis langs de kust van Engeland, naar Schotland. Met als eerste stop: Alnwick Castle. Buiten dat dit kasteel een rijke geschiedenis heeft, zijn ook de films van Harry Potter hier opgenomen en was het kasteel het decor voor de hele Downton Abbey film! Let the journey begin!

Onze favoriete reisartikelen voor een vakantie met kinderen

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!