Rondreis door Vietnam met een dreumes: tips, tips, tips!

De dagen vliegen voorbij en ineens mag ik na weken van voorbereiding eindelijk onze tassen inpakken. We gaan 3 weken naar Vietnam! We proppen alles in de auto en vertrekken naar Zaventem; onze reis is begonnen, jeeej!

Ontgroening

Mijn vriend Thijs en ik hebben de afgelopen 12 jaar veel gereisd. In 2010 bezochten we al het zuiden van Vietnam. Het land heeft zo veel indruk gemaakt dat we terug willen om de rest te zien. Reizen is er gemakkelijk en het is goedkoop. We kiezen ervoor ons reistempo aan te passen en daarom alleen het noorden en midden van het land te bezoeken. Met een kleintje van 13 maanden is dit onze reisontgroening. We vinden het stiekem toch best spannend (we tellen curaçao maar niet mee… Dat was vakantie en geen reis ;)). We leggen alleen onze tickets vast en een accommodatie in Hanoi, de rest regelen we ter plekke.

We leggen alleen onze tickets vast en een accommodatie in Hanoi, de rest regelen we ter plekke.

Brussel – Wenen – Bangkok – Hanoi!

We hebben heel wat reisuren voor de boeg. De beste tip die ik kan geven: boek een nachtvlucht! Wij hebben dat ook gedaan en het pakte uit zoals ik van tevoren hoopte. Noah heeft bijna 8 uur (op schoot) geslapen. Ik lieg als ik zeg dat het helemaal perfect verlopen is. Tijdens de vlucht naar Wenen komt zijn avondeten eruit en van de 15 luiers die ik heb meegenomen zijn er nog maar 2 over als we in Bangkok landen. Gelukkig is hij de hele tijd vrolijk en vooral nieuwsgierig, de rest zien we maar door de vingers.

Tips voor de vliegreis:

 • De belangrijkste tip: als jij relaxed bent, is je kindje dat ook!
 • Neem genoeg luiers, voeding en een extra setje kleding mee.
 • Zorg dat je handbagage slim is ingepakt. Stop bijvoorbeeld alle verschoningsspullen in een aparte etui. Moet je plotseling verschonen, dan trek je die makkelijk uit je tas.
 • Noah heeft 6 dagen last gehad van een jetlag. Ga er niet zomaar van uit dat je kindje meteen in het ritme zit.

Eerste dagen in Hanoi

Gelukkig heb ik rekening gehouden met een aankomst in de avond. We zijn gesloopt, maar we zijn al snel in ons hotel (Sunline Paon Hotel) en kunnen gelukkig meteen ons bed in. Noah slaapt tot de volgende ochtend 11:00 uur!! Hij lijkt goed te reageren op de eerste indrukken van de stad en geniet van alle aandacht die hij krijgt. Hanoi is leuk! Rond het Hoan Kiem meer is een autovrije zone, waar je lekker kunt wandelen. Ons hotel ligt in het oude centrum, een prima uitvalsbasis om de stad te verkennen. Er zijn genoeg restaurants, winkels en bezienswaardigheden. We wisselen het struinen door de stad af met zwemmen, koffie bij Starbucks en knuffeltijd.

Tips

 • Plan rustdagen in tijdens je reis, je wilt echt niet meteen aan je ‘to see/to do-lijst’ beginnen. Of trouwens, gooi die maar gewoon weg; je kindje bepaalt het tempo.
 • In Wenen komen we erachter dat onze draagzak nog thuis ligt, oeps! Bij Kids Plaza in Hanoi hebben ze alles! Gelukkig ook draagzakken.
 • Sinds 2018 kun je vooraf een E-visa regelen. Dat scheelt wachttijden voor je visum op het vliegveld. https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn
 • De app maps.me kun je offline gebruiken.
 • Als backup had ik een zak met krentjes, soepstengels, koekjes en jamcups ingepakt. Daar kon ik de hele reis mee vooruit. Just in case, zo hebben we altijd iets bij ons.

Cat Ba Island

De komende 3 dagen verblijven we bij een Vietnamese familie in een piepklein dorpje. Op Whatsapp heb ik contact met Viet, een neef van de eigenaar. Hij regelt het vervoer. We hebben geen idee waar we terecht gaan komen en we vinden het best spannend, maar hee we houden van een avontuurtje. Met de bus reizen we in 4 uur naar Cat Ba town. We worden vervolgens met een boot afgezet in een klein haventje waar Lan al op ons wacht. Het contrast met Hanoi kan niet groter zijn. Door het regenseizoen is alles op het eiland groen. We rijden in een golfkarretje door de jungle en rijstvelden naar zijn huis, Lan Homestay: WAUW! Er is hier weinig, maar wij vinden de rust, natuur en het niets doen heerlijk. Iedere avond kookt de vrouw des huizes een maaltijd voor alle gasten. We wandelen veel, maken een prachtige boottrip door Ha Long Bay en komen vooral tot rust op deze plek.

Tips

 • Cat Ba town is heel toeristisch, daarom kozen wij voor deze rustige plek. Het is basic, er zijn geen kinderbedjes of kinderstoelen.
 • Onze Deryan travelcot en Minimonkey waren echt een uitkomst.

Tam Coc/Ninh Binh

De reis van Cat Ba naar Tam Coc duurt ongeveer 5 uur. We arriveren tegen het einde van de middag en nemen een verkoelende duik in het zwembad. Noah slaapt nog 2 keer overdag en stiekem vinden wij dat helemaal niet erg. Zo hebben Thijs en ik ook genoeg tijd voor elkaar.
Alles gebeurt hier in Tam Coc op de fiets. We hebben mazzel, want ons hotel (Tam Coc Garden Homestay) heeft een kinderzitje. De volgende ochtend zijn we al vroeg op pad en bezoeken we verschillende tempels. Noah geniet zichtbaar, alsof hij niks anders gewend is. ’s Middags beklimmen we (in de zinderende hitte en met Noah in onze cheapy draagzak) de Mua Caves. Het uitzicht is betoverend, wat is Vietnam toch prachtig. Eenmaal beneden begint het te stortregenen. Zingend fietsen we terug naar ons hotel. De locals verklaren ons voor gek, maar wij vinden de verkoeling heerlijk en ook Noah geniet van het buitje en ons muzikale ensemble.

Het uitzicht is betoverend, wat is Vietnam toch prachtig.

Hue

We besluiten om van Ninh Binh de trein te nemen naar Hue, reistijd 12 uur. Dat kan prima ’s nachts, maar toch besluiten we overdag te reizen. We boeken de 1st class sleeper (een privécabine met 2 stapelbedden) en hopen op enig comfort. De treinreis is mijn dieptepunt. Los van een kort dutje weigert Noah te slapen, er zit een vietnamees vrouwtje in onze coupé die non-stop onverstaanbaar tegen ons loopt te kletsen en het duurt gewoon LANGGGG! Noah vindt de treinreis overigens fantastisch, genoeg te zien en te ontdekken. Ons hotel in Hue (Pilgrimage Village Boutique Resort & Spa) is een verademing. We vinden deze plek zo fijn dat we Hue zelf maar kort bezoeken. Het historisch centrum heeft een aantal leuke bezienswaardigheden. De stad ligt aan de parfum river dus je kunt ook veel per boot bezoeken. Als je alleen de stad wilt zien is één dag meer dan voldoende.

Tips

 • Veel mensen nemen de trein in Vietnam. Het is een fijne manier om van A naar B te reizen.
 • In het winkelcentrum bij de grote rotonde (Dong Da) zit een supermarkt met een enorme keuze aan babyvoeding.
 • Lekker eten kan bij Bistro 34 en Rustic Kitchen Chill & Bar

Hallo Hoi An & An Bang Beach!

Een privéauto brengt ons in 2 uur van Hue naar Hoi An. Ze kennen in Vietnam helaas geen autostoeltjes. Dus zit Noah alle ritjes bij ons op schoot. Niet ideaal maar het kon nu eenmaal niet anders. De wegen zijn in goede staat en het verkeer buiten de steden is rustig. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Als ouders moet je je er wel prettig bij voelen, aanraden doe ik het zeker niet. Voelt het niet goed, dan moet je het niet doen.

De route is spectaculair, we rijden via de Hai Van Pass (bekend van de Top Gear Vietnam Special) en Da Nang naar ons hotel An Bang Gold Coast Villa in An Bang Beach. Deze plek (vlakbij Hoi An) is upcoming en nog niet ontdekt door het massatoerisme. We zijn op slag verliefd op Hoi An! Alles wat je hier ziet ademt Vietnam (behalve de Chinezen). We zien hier veel gezinnen met jonge kinderen. Door de veelzijdigheid van deze plek besluiten we de rest van onze reis hier te blijven.

Eerder tijdens de reis in Cat Ba ontmoetten we Gerola en Peppie uit Zuid Afrika. Het klikte enorm tussen ons. Omdat ze hun kleinkinderen 6 maanden moesten missen mocht Noah even hun ‘leenkleinkind’ zijn. Ze leren hem een liedje dat we vervolgens de hele reis moeten zingen.
Per toeval komen we ze hier weer tegen en brengen onze laatste avond in Hoi An samen door. We eten aan het strand, hebben fijne gesprekken en zingen nog heel vaak round and round.
Een perfect einde van onze reis.

Tips

Praktische fijn-om-te-wetendingetjes voor Vietnam met een dreumes

Als ouder heb je voordat je op reis gaat veel vragen over zaken waar je zonder kind überhaupt niet over na zou denken. Hier volgen een paar handige ‘fijn-om-te-wetendingetjes’:

 • Het eten in Vietnam is prima en niet pittig!
 • Wij hebben Vietnam ervaren als hygiënisch en zijn alle 3 niet ziek geweest.
 • Ze kennen er geen kindermenu’s, maar in alle restaurants is altijd wel iets van kip, rijst, brood, frietjes en fruit te krijgen.
 • Doorgaans hadden de meeste restaurant een kinderzitje.
 • Het is handig als je kindje al uit een rietje kan drinken, dat scheelt overdag gedoe met flessen vullen.
 • Noah krijgt nog 2x per dag een fles. In alle hotelkamers waar we verbleven stond een waterkoker, waardoor het bereiden ervan geen probleem was.
 • Je kunt overal je kleding laten wassen.
 • Vietnam is van oudsher een Franse kolonie: stokbrood, croissantjes en andere deegwaren zijn bijna overal te krijgen. Dat is vooral handig met kleine kinderen.
 • Luiers, luierdoekjes en speelgoed zijn overal verkrijgbaar. Neem wel genoeg zwemluiers mee, die kennen ze hier niet.
 • Supermarkten in de grotere steden hebben een ruime keuze aan voeding.
 • Uitgezonderd van Hanoi (hobbelige straten) zijn alle plekken geschikt voor een buggy.
 • Tot slot, Vietnamezen vinden familie belangrijk. Dat maakt het als westerse toerist fijn reizen. Je kleintje zal geen aandacht tekort hebben en de bevolking is altijd bereid je te helpen.

Moedig?

Voor én tijdens onze reis hebben we vaak gehoord dat we moedig zijn om met een kleintje van 13 maanden op reis te gaan. Wij worden blij van reizen en hebben een kindje daarbij nooit als belemmering gezien. We wilden dit avontuur juist met z’n drietjes aangaan, is dat moedig? Ik las laatst een quote van Joyce Maynard wat het eigenlijk heel goed omschrijft: ‘It’s not only children who grow. Parents do too. As much as we watch to see what our children do with their lives, they are watching us to see what we do with ours. I can’t tell my children to reach for the sun. All i can do is reach for it, myself.’

Oftewel, niet twijfelen, maar gewoon gaan!

Volg ons ook op:

Recente blogs:

Updates ontvangen?

Meld je aan
Sorry but there is some error in adding your email to our subscriber list. Please try again
Het inschrijven is gelukt!