Met een dreumes naar Zuid-Afrika! Zó kindvriendelijk kan dit fantastische land zijn!

Auteur: Anne

Dit artikel is gepubliceerd op: 3/11/2019

We waren al 6 keer in Zuid-Afrika geweest, maar met Guus (14 maanden) was het toch weer even spannend. Maar… wij zijn van het type ‘checklist’ en ‘goed voorbereid’ dus dat waren we dan ook! Nog nooit hadden we zo veel handbagage mee, waaronder soepstengels, knijpfruitjes en Peppa Pig. Zowaar sliepen we ook nog eens prima tijdens de vlucht naar Cape Town.

Nu nog het laatste stukje: 4 uur met de auto naar Oudtshoorn. Wat kon er nog misgaan? Precies 20 minuten voor we op onze bestemming aankwamen, vond Guus dat zijn reisavontuur er toch echt op zat. Zijn eerste woedeaanval in z’n leventje was een feit. En wat voor een! Al rijdend door de Karoo veranderde onze lieve Guus in een van de dieren uit de Big Five: een wilde leeuw! Missie gewijzigd: stoppen langs de weg en deze leeuw temmen zodat we naar de eindbestemming konden en niet in de Karoo hoefden te overnachten… 😉

Al rijdend door de Karoo veranderde onze lieve Guus in een van de dieren uit de Big Five: een wilde leeuw!

Missie geslaagd! We bereikten Oudtshoorn! We zaten in de gezellige accommodatie Karoo Retreat waar we een appartement hadden gereserveerd met een woonkamer, keuken, badkamer en 2 slaapkamers. Naast een groot terras hadden we ook de beschikking over een (gezamenlijk) zwembad. Superhandig om zo veel ruimte te hebben als de kleine man op bed lag!

Oudtshoorn met kids: zo veel te doen!

Oudtshoorn staat bekend om zijn struisvogelboerderijen en om de beroemde Cango Caves. Hoewel deze plek niet altijd in de lijstjes met toeristische hotspots staat is het zeker de moeite waard om er met kinderen meerdere dagen door te brengen! Zo bezochten wij Wilgewandel Holiday Farm en een struisvogelfarm waar je ook giraffen de fles mocht geven. Ook de waterval Rust en Vrede was prachtig. Via kronkelende paadjes en allerlei bruggetjes kwamen we uit bij een prachtige waterval midden tussen de rotsen.

Glamping with a view

We zijn gek op (het kamperen in) de natuur van Zuid-Afrika. Omdat Guus nu nog wat klein was voor een game drive hebben we als compromis overnacht in een Tented Camp van Africamps. Vanuit onze luxe tent hadden we prachtig uitzicht op de natuur, de bergen en een plas waar onder andere impala’s, waterbokken en zebra’s kwamen drinken. Daarnaast was er nog een zwembad met prachtig uitzicht op de omgeving. Een toplocatie en een echte aanrader voor gezinnen met kleine kids!

Tijd voor de Kaap

Na een week in Oudtshoorn was het tijd voor onze volgende bestemming: het dorpje Kommetjie dat vlak bij Cape Town ligt. Om de inmiddels beroemde woedeaanvallen van Guus te voorkomen hadden we halverwege de rit van 6 uur een stop ingelast bij The Blue Cow. Benen strekken, luier verschonen, vissen voeren en door naar de kust!

Kommetjie is een klein kustplaatsje dat direct aan het strand ligt. Elke dag komen hier veel surfers en vanaf het strand kijk je uit op de achterkant van de Tafelberg. Hier hadden we via Airbnb een huis gehuurd dat direct aan het strand lag. Ons ritme was al snel gevormd: in de ochtend gingen we op pad, en in de middag na Guus zijn slaapje gingen we naar het strand en genoten we van het uitzicht op de bergen en surfers.

De toeristische hoogtepunten zoals Robbeneiland, de Tafelberg en Kaap de Goede hoop hadden we tijdens eerdere reizen al bezocht. Dit keer gingen we op zoek naar nieuwe, kindvriendelijke activiteiten. Zo leuk om met andere ogen een gebied opnieuw te ontdekken! Zo bezochten we de Imhoff Farm en Farm Village Noordhoek. Beide plekken hebben onder andere kleine winkeltjes, een bakker met heerlijk vers brood, een kinderboerderij en speeltuintjes. Vooral in het weekend is het er dan ook gezellig druk en zitten de terrassen, eettentjes en de speeltuin vol met Zuid-Afrikanen en hun kids.

Zeg je de Kaap, dan zeg je natuurlijk wijn!

En ja, er zijn ook een hoop wijnboerderijen waar het ook met kinderen goed toeven is. Zo is er elke zondag in de buurt van Stellenbosch bij Blaauwklippen Wine Estate een supergezellige markt met kraampjes vol streekproducten, snuisterijen en uiteraard de wijnboerderij zelf. Voor de kids is er van alles te beleven. Paardrijden, alpaca’s en je kunt er rondrijden in een treintje achter een tractor. Een gezellige hotspot.

Aangepast reistempo

Overall is het een relaxte reis geweest. Toen we nog met z’n 2’tjes reisden, verkasten we elke 3 dagen naar een nieuwe plek. Dit keer hadden we bewust gekozen om vanuit slechts 2 locaties de omgeving te verkennen. Eerst vond ik het wel even wennen en bekroop me al snel het gevoel van: “Moet ik hier een hele week blijven?!” maar al gauw kwam ook de rust wat in mij en was het juist relaxt. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er in het gebied waar je zit genoeg te doen is. We hebben ons tempo op reisdagen wel wat aangepast en wat vaker tussenstops ingepland, zodat Guus tussendoor lekker kon bewegen. Want het begrip ‘We zijn er bijna’ was toch wat lastig uit te leggen aan een dreumes van 14 maanden.

Zuid-Afrika is prima te bereizen met een dreumes. Ook alle babybenodigdheden als melk, knijpfruitjes et cetera zijn gewoon te vinden in de winkel dus sleep het vooral niet mee. Met je huurauto ben je lekker flexibel en kun je gaan en staan waar je wilt. Maar pas op, als je eenmaal verliefd bent op dit land dan kan het zomaar eens zijn dat je er net als wij nog heel vaak terug wilt komen 😉

> Lees ook mijn andere blog over 5 kindvriendelijke activiteiten rondom de Kaap!

Deze blogs al gelezen?

Marta’s tripje met haar gezin naar Mallorca verliep niet zoals gehoopt: dít zijn haar learnings!

Als kersverse ouders gingen we met onze peuter voor het eerst op vakantie naar Mallorca. Een eiland dat op de kaart klein oogt, maar in...

Lekker weg in eigen land met een dreumes: wat denk je van een weekend Gouda!

Een zomer vol verre reizen zit er in 2020 niet in. Daarom gaan we lekker op pad in eigen land! Een lieve vriendin uit Gouda...

Rondreis op het Indonesische eiland Flores: deze plekken deed Sandra met haar gezin aan!

Indonesië, een land met 17.508 eilanden en prachtige natuur, kleurrijke cultuur, vriendelijke mensen en heerlijk eten: begrijpelijk ook dat het veel toeristen trekt. Gelukkig zijn...

Volg ons ook!