Met de auto én 3 kinderen naar Berlijn – hoe bereid je je daarop voor?

Auteur: Brechje

Dit artikel is gepubliceerd op: 21/11/2019

Wie ons al wat langer kent of volgt, weet dat we meestal met onze oude, maar geliefde Peugeot-camper door Europa reizen. En dat we daarmee ook met enige regelmaat steden bezoeken. We staan dan meestal op een camping buiten de stad en gaan met het openbaar vervoer de stad in. Omdat we op deze trip in het centrum van Berlijn verblijven, is de camper geen optie. Berlijn heeft een behoorlijk strenge milieuzone, dus met een oude diesel kom je met geen mogelijkheid de stad in zonder een boete te riskeren. We zijn dan ook blij verrast dat Peugeot voor deze stedentrip een auto beschikbaar stelt: een Peugeot 3008 SUV. 

Luxe, ruimte én comfort

Deze Peugeot 3008 heeft meer dan genoeg ruimte voor ons grote gezin en is van alle gemakken voorzien. De achterbank is breed genoeg voor onze 3 meiden en ze vinden het glazen schuifdak in het plafond erg mooi. Jammer dat het geen zomer is, maar nu zien ze wel prachtig de bladeren van de bomen naar beneden dwarrelen. De kofferbak biedt meer dan genoeg ruimte voor onze 5 tassen en er is nog voldoende ruimte over voor bijvoorbeeld boodschappen, een eventuele buggy of kinderstoel, of wat je maar extra mee wilt nemen. Wij gaan op stedentrip dus reizen we lekker licht.

Voorbereidingen voor Berlijn met de auto en 3 kids

Voor vertrek zijn er voor ons 2 belangrijke punten waar we even extra aandacht aan willen besteden: hoe komen we aan een milieusticker en hoe bereiden we onze kinderen voor op een stad als Berlijn waar de geschiedenis van 2 oorlogen zo alom aanwezig is?

Milieuzones en een milieusticker voor Berlijn

In de meeste Duitse steden, zoals Berlijn en Düsseldorf, heb je een milieusticker nodig. Op de website van de Duitse Umweltbundesamt of bij de ANWB vind je een actueel overzicht van alle steden met een Umweltzone (milieuzone). Milieuzones zijn gebieden waar de Duitse overheid de luchtkwaliteit probeert te verbeteren door onder andere de uitstoot van fijnstoffen te reduceren.

De milieuzones bevinden zich uitsluitend in stedelijk gebied. Als je enkel gebruikmaakt van de Duitse snelwegen, heb je dus geen milieusticker nodig. Wij bestellen onze sticker voor € 12,50 op de website van VWE Automotive, zodat we deze sticker ook gelijk de volgende dag in huis hebben. Je kunt de milieusticker ook onderweg aanschaffen bij een tankstation. Die verkopen alleen lang niet allemaal de milieustickers en de prijzen kunnen flink variëren. Wij vinden het een fijner idee om de sticker al voor vertrek te bestellen en maar meteen rechts onderin aan de binnenkant op de voorruit te plakken.

Milieuzones zijn gebieden waar de Duitse overheid de luchtkwaliteit probeert te verbeteren door onder andere de uitstoot van fijnstoffen te reduceren.

Berlijn met kinderen

Het volgende vraagstuk is iets persoonlijker: hoe bereiden we onze kinderen voor op Berlijn? De stad die getekend is door de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog en jarenlang doormidden is gesneden door de Muur. We hebben kinderen van 7, 10 en 12 jaar oud die alle 3 op een andere manier informatie verwerken en inzicht hebben in wat er is gebeurd. Wij vinden het wel belangrijk om in grote lijnen de geschiedenis aan ze te vertellen, maar ze niet te veel te belasten met ingrijpende verhalen.

Vooraf maak ik een globaal schema van wat we allemaal willen zien en doen, ook omdat Berlijn immens groot is. Voor de eerste ochtend boek ik een kids fietstour bij Bajabikes waarmee we met een Nederlandstalige gids langs alle belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn fietsen. Tijdens het bezoeken van de meeste highlights zal de Berlijnse geschiedenis ook op een kindvriendelijke manier aan bod komen. Voor onderweg in de auto heb ik een paar YouTube-filmpjes geselecteerd die over de Berlijnse Muur gaan, filmpjes van het jeugdjournaal zijn uitermate geschikt. Zo hoeven we ze in de week voor vertrek – terwijl we druk zijn met de dagelijkse beslommeringen – niet te overvallen met deze informatie. In de auto naar Berlijn leeft de trip al veel meer en is er meer dan genoeg tijd om de filmpjes te kijken en over historie te praten.

Voor onderweg in de auto heb ik een paar YouTube-filmpjes geselecteerd die over de Berlijnse Muur gaan, filmpjes van het jeugdjournaal zijn uitermate geschikt.

De andere kant van Berlijn

Er zijn ook ontzettend veel leuke dingen te zien, te doen en te beleven die even niks met de oorlog te maken hebben. Berlijn is een fantastische stad om samen met kinderen te bezoeken en barst van de leuke musea voor jong en oud. Het openbaar vervoer is heel overzichtelijk en is met veel liften ook zeer geschikt voor kinderwagens. Bij restaurants kun je vaak prima met het hele gezin terecht en de variëteit is enorm.

Omdat wij na 4 dagen eigenlijk nog lang niet naar huis willen en de auto zo fijn rijdt, maken we op de terugweg nog een klein extra ommetje door Potsdam. Deze stad ligt op ongeveer 30 kilometer afstand van Berlijn en is ook met de S-Bahn vanuit Berlijn te bereiken. Je vindt er prachtige paleizen, tuinen en een oude Hollandse wijk. Het bekendste paleis is Schloss Sanssouci, gebouwd door Frederik Willem II (Frederik de Grote).

In het uitgestrekte park behorende bij het paleis picknicken we gezellig tussen de eenden voordat we Schloss Sanssouci bezoeken. Voor de rondleiding krijgen we allemaal een telefoontje met daarop een Nederlandstalige audiotour. Deze voert ons door de weelderige privévertrekken van de koning, de gastenkamers, bibliotheek en concertzaal. Het is werkelijk prachtig! Na dit bezoek zoeven we in onze eigen ‘leeuwenkoning’ over de Duitse snelweg naar huis…;)

Onze favoriete reisartikelen voor een vakantie met kinderen

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!