Met 3 kids een rondreis maken door Bali: wat een ervaring!

Auteur: Annabelle

Dit artikel is gepubliceerd op: 19/01/2019

Sommigen mensen hebben het geluk aan hun kont kleven. Ze zijn gezond, gelukkig, hebben prachtige kinderen, wonen fijn, doen leuk werk en zien ook nog eens heel veel van de wereld. Wij zijn van die mensen. 😉

Wat een werkgever

Toen we 2 jaar geleden 6 weken door Sri Lanka reisden met ons gezin, dachten we dat dát voorlopig de laatste keer zou zijn. Wie kan nou zomaar 6 weken vrij nemen? Maar terwijl ik zwanger was van de 3e kwam mijn man erachter dat zijn werkgever vaders 12 weken betaald verlof geeft. Flexibel op te nemen in het eerste levensjaar van de baby. Om je te focussen op je gezin voor family bonding. En waar kan dat nou beter dan op reis?!

Wel besluiten we nog even te wachten met het boeken van tickets. Want: maakt de baby een goede start, hoe vinden wij het als ouders van 3 kinderen, hoe kom ik uit de bevalling. Best prettig als dat allemaal positief is als je aan de andere kant van de wereld zit. 4 weken na de bevalling boeken we 5 tickets naar Bali.

4 weken na de bevalling boeken we 5 tickets naar Bali.

Bali, het Ibiza van Azië?

Samen hebben we al heel wat tijd doorgebracht in Indonesië. Tijdens een lange reis van een jaar verbleven we 3 maanden in Indonesië, waar we onder andere Engelse les gaven in een weeshuis op Java. De laatste keer – alweer 7 jaar geleden – schrokken we best een beetje. Idyllische hutjes op het strand hadden plaatsgemaakt voor grote hotelketens. 5 sterrenresorts, golfbanen, clubs en shoppingmalls trokken ook een ander publiek naar Bali. Willen we hier weer naartoe met ons gezin?

Bestemming onbekend

We rollen de wereldkaart weer uit om de grote vraag te beantwoorden: waar gaan we heen? We kiezen voor juli en augustus als reisperiode. De baby zal dan 4 maanden zijn en de oudste hoeft op die manier niet te veel van school te missen. Ondanks dat hij nog niet leerplichtig is, vinden we dat prettig voor hem. Andere randvoorwaarden zijn lekker weer, golven om te surfen, niet meer dan 1 overstap en een goede gezondheidszorg binnen 12 uur rijden. Na veel overleg moet Costa Rica het afleggen tegen Bali.

Andere randvoorwaarden zijn lekker weer, golven om te surfen, niet meer dan 1 overstap en een goede gezondheidszorg binnen 12 uur rijden.

And off we go

In tegenstelling tot een eerdere lange reis naar Sri Lanka besluiten we nu alle accommodaties vast te leggen. Met een gezin van 5 kom je in het hoogseizoen niet zomaar ‘even aanwaaien’. Zeker niet als je graag in een familiekamer verblijft. Na een prima nachtvlucht worden we in Bali opgewacht door onze driver die ons in 2 uur naar Balian brengt. In het super familievriendelijke Pondok Pitaya verblijven we de eerste week van onze reis om bij te komen van de lichte jetlag, een beetje te surfen, yogaën en de lekkerste lokale gerechten te eten. Een klein zwembad met peutergedeelte, een restaurant bij de accommodatie, familiekamers en het strand voor de deur maakt het ideaal voor kinderen. Bij het nabijgelegen schildpaddenweeshuis adopteren we 2 schildpadden die we na een traditionele ceremonie vrij laten in zee.

Een klein zwembad met peutergedeelte, een restaurant bij de accommodatie, familiekamers en het strand voor de deur maakt het ideaal voor kinderen.

Hipsters, kombucha en rijstvelden

De volgende stop is Canggu. Alle hipsters en expats van het eiland zijn hier gevestigd. Na een week in complete rust vinden we het fijn om ons in de drukte te begeven. Sinds een paar jaar stikt het hier van de kindvriendelijke cafés. En omdat Balinese baby’s onder de 6 maanden volgens traditie vooral binnen blijven, is iedereen dol op onze baby. Onze kleinste wordt met enige regelmaat even meegenomen door het personeel van onze accommodatie of restaurant zodat wij onze handen (deels) vrij hebben. We bezoeken een waterpretpark, gaan naar het familievriendelijke La Laguna, drinken de beste cappuccino, eten alles uit een bowl en drinken overal kombucha. Amsterdam is er niks bij. We huren een auto omdat we wat van de omgeving willen zien. Als we na 3 uur slechts 4 kilometer zijn opgeschoten door de extreme verkeersdrukte, besluiten we ons als een local te verplaatsen. We huren een scooter, kopen helmpjes voor de kinderen en verplaatsen ons als de meest onverantwoordelijke ouders ooit over het eiland.

Sinds een paar jaar stikt het hier van de kindvriendelijke cafés.

Ubud is sooo good!

Na 7 dagen zijn we blij dat we verder reizen. We vinden Canggu toch wel heel hip en merken dat we op zoek zijn naar iets meer ‘Bali’. Ondanks dat Ubud ontzettend druk is, vinden we het er wel. We gaan een dag op pad met een gids van Ring a bike en maken een prachtige down hill fietstocht door de rijstvelden. Kindertjes in een zitje, baby in de draagzak en gaan. Onze Nederlandse fietsskills komen goed van pas. Ook bezoeken we de Agung vulkaan en zwemmen we in een waterval.
Vanuit Ubud reizen we naar de naastgelegen Nusa eilanden. Met een snelle boot ben je in ruim een half uur aan de overkant. Wanneer je aan de juiste kant van het eiland verblijft, vind je hier complete rust. Je kunt prachtig snorkelen en surfen en alles loopt er een paar jaar achter op Bali. We sluiten onze reis af in de Bukit. Dit zuidelijkste gedeelte van Bali biedt wat ons betreft het mooiste van beide werelden. Hier ben je nog redelijk verwijderd van de resorts, vind je prachtige natuur maar sinds een aantal jaren ook genoeg gezellige drukte.

Bali is het helemaal

Bali vonden we een heerlijke bestemming voor onze eerste verre reis als gezin van 5. De bevolking is supervriendelijk en dol op kinderen. Het eiland biedt genoeg comfort en de afstanden zijn klein. Doordat Bali enorm populair is kun je overal goed eten, zowel lokaal als westers. Er is genoeg te doen met kinderen. Verwacht echter geen onontdekte stukken Bali. Het toerisme is overal. Maar wanneer je op zoek bent naar een veilige, comfortabele, leuke bestemming met kinderen en je wilt iets meer avontuur dan de Costa Brava… Bali it is!

Maar wanneer je op zoek bent naar een veilige, comfortabele, leuke bestemming met kinderen en je wilt iets meer avontuur dan de Costa Brava… Bali it is!

En twijfel je nog of je überhaupt moet gaan reizen met kinderen? Just do it. Kinderen zijn zo makkelijk en flexibel. Vaak is het niet je kind die een middagdutje, een gezonde maaltijd of een warme douche mist, maar ben jij dat als ouder. Dus laat los en happy travels!

Take me to Bali!

Lijkt Bali jou ook wel wat? Takemeto.nl heeft al wat informatie over deze bestemming voor je op een rijtje gezet.

  • Je vliegt vanaf Schiphol Amsterdam in ruim 16 uur naar Denpasar, Bali
  • De beste reistijd voor Bali is mei tot en met september
  • KLM vliegt direct (maar met tussenstop in Changi, Singapore) op Denpasar
  • Auto huren op Bali? Rond Ngurah Rai Airport vind je vrijwel alleen lokale verhuurbedrijven. De volgende staan als best aangeschreven: Bali Matic rent a car en Sewa Mobil Murah di Bali Tanpa Supir
  • Deze leuke hotelletjes op Bali boek je op Booking.com
  • Liever een pakketreis? Check bijvoorbeeld TUI.nl of D-reizen
Onze favoriete reisartikelen voor een vakantie met kinderen

Deze blogs over Bali met kinderen al gelezen?

Bali: dit zijn de 10 beste cafés met kinderen!

Bali is een perfecte bestemming voor een reis met kinderen. De mensen zijn er vriendelijk, de afstanden kort en het barst er van de kindvriendelijke

Lees verder

Bali met baby: misschien wel dé beste route

In mijn eerste blog vertelde ik hoe onze reis naar Bali met baby begon, hoe we de reis hebben ervaren en wat Bali zo geschikt maakt voor een reis met kinderen. In deze blog komen jullie meer te weten over de route die we hebben afgelegd.

Lees verder

Bali met baby: Lisette geeft je de beste tips

Blogger Lisette en haar vriend Rick zijn vorig jaar augustus met baby Milou naar Bali geweest. In haar eerste blog vertelt Lisette hoe het allemaal

Lees verder

Volg ons ook!