Een tripje naar Mallorca dat niet liep zoals gehoopt

Auteur: Marta

Dit artikel is gepubliceerd op: 18/09/2020

Als kersverse ouders gingen we met onze peuter voor het eerst op vakantie naar Mallorca. Een eiland dat op de kaart klein oogt, maar in het echt een stuk groter is. En daar ga je al mis als je denkt dat je in een week het hele eiland kunt verkennen. Bovendien is het reizen met een kleine niet meer zo vrij als eerder, iets wat je pas leert als je er daadwerkelijk bent. Voor iemand zoals ik, die ervan houdt zo veel mogelijk te zien en doen op vakantie, was dat even wennen. Wat er nog meer misging tijdens deze reis en mijn learnings voor een volgende trip, vertel ik je in dit blog!

Afgelegen maar romantisch boerderijtje

Wij houden van authentieke accommodaties, het liefst in een rustige en rurale omgeving. Het leek ons ook erg gaaf om in de Mallorcaanse bergen (de Serra de Tramuntana) te logeren. Onze accommodatie was een oude boerderij die omgetoverd was tot appartementencomplex met zicht op de bergen, midden in de natuur en met zwembad. Er was helemaal niks mis met de accommodatie, integendeel. We vonden het appartement en het personeel van Agroturismo Son Alzines geweldig. Toch vonden we deze agriturismo achteraf gezien te ver afgelegen en niet zo kidsproof (kinderbed en kinderstoel daargelaten).

Voor alles hadden we de auto nodig. Voor de boodschappen of een dagje strand waren we al minimaal 30 minuten onderweg en moesten we telkens over een kronkelige weg rijden waar het ’s nachts pikdonker was. Normaliter geen probleem, maar met een kleine wil je toch zo min mogelijk in de auto zitten. Daarentegen genoten we iedere dag van adembenemende uitzichten en zonsondergangen over de Serra de Tramuntana. De temperatuur is er altijd wel iets lager dan elders op het eiland en we konden heerlijk langs de natuurpaden lopen, met de geiten als enige geluid.

Wat ik een volgende keer zou doen? Kijken naar echte kindvriendelijke accommodaties waar niet alleen kinderbedden en kinderstoelen aanwezig zijn, maar ook speeltuinen, kinderzwembaden en eventueel wat entertainment. Onze kleine kan zich dan ook goed vermaken en we hoeven ons geen zorgen te maken over trappen, losse stenen of geitenkeuteltjes.

Strand niet in de buurt

De keren dat we naar het strand gingen met onze kleine, merkten we dat hij er dol op was. Superleuk natuurlijk, voor een strandliefhebber als ik. Wel weer minder dat we niet in de buurt van een strand zaten. Een volgende keer zou ik daarom voor een appartement kiezen dat dichter bij zee ligt, zoals bij Port de Pollença. Daar hebben we heerlijk gezwommen en in het water gespetterd. Ook niet onbelangrijk is om eerst te checken of het een zandstrand of een kiezelstrand is. Met een peuter die net kan lopen is een kiezelstrand ook niet altijd handig.

Ook niet onbelangrijk is om eerst te checken of het een zandstrand of een kiezelstrand is.

Peuter wil vooral rennen en spelen

Ok, deze hadden we natuurlijk al kunnen verwachten, maar toch wil ik hem even benoemen. Wie even rustig een museum of monument zoals de kathedraal van La Palma wil bezoeken, kan dat met een rennende peuter wel vergeten. De cultuurbezoekjes die we voorheen deden, moesten we even overslaan. We moesten genoegen nemen met de dorpjes Port de Sóller, Pollença, Alcúdia en Capdepera. Overigens geen straf, aangezien de meeste dorpen in Mallorca prachtig zijn.

Een van de bezienswaardigheden die we wel samen konden bezoeken (en zeker de moeite waard is met een kind) was het kasteel van Artà. Toen de kleine in de buggy in slaap viel, was dat voor ons hét moment om te ontspannen en een hapje eten, bijvoorbeeld bij het visrestaurant Los Faroles. Daar werden wij getrakteerd op een heerlijke fideuà negra (een soort paella gemaakt met vermicelli en zwarte inkt). Volgens mijn vriend de beste ever!

Een wagenzieke peuter

Doordat we in de bergen verbleven en over bochtige wegen reden, kwamen we erachter dat onze kleine eigenlijk niet zo goed tegen bochten kon. Laat staan in de bergen rijden. Arm kereltje. In Nederland was autorijden uiteraard nooit een probleem, maar dit hadden we natuurlijk niet zien aankomen. Ondanks de mooie uitzichten waarmee je tijdens zo’n autorit beloond wordt, denken wij voortaan 2 keer over de autoroutes na en kiezen we indien mogelijk voor de makkelijkste en rechte weg.

Andere tips voor een bezoek aan Mallorca met kind

  • Huur een auto voor de hele vakantie, zodat je vrij bent om te verplaatsen. Zorg dat je er een kinderstoel bij boekt.
  • Ensaimada eten, dé lekkernij uit Mallorca. De ensaimada van Ca Na Cati in Palma vond ik de lekkerste.
  • Plekken als Palma Aquarium en Marineland zijn leuk voor een familie-uitje.
  • Een van de kindvriendelijkste stranden in Mallorca is Platja de Muro.
  • Blijf ver weg van beruchte plekken als Magaluf, dat bekend is om de discotheken en hordes dronken toeristen.

Blogger Marta heeft ook een eigen blog: Barcelona met Marta, vol leuke tips in deze bruisende Catalaanse stad.