Marloes waagde de sprong en ging met 2 kinderen backpacken in de Filipijnen!

Auteur: Marloes

Dit artikel is gepubliceerd op: 5/01/2020

Daar gaan we dan! In 7 blogs neem ik jullie mee op onze backpackreis. Met manlief en onze 2 jongens, Ties van 3 en Nout van 1 jaar, trokken we 3,5 week door de Filipijnen. Een ding is zeker: de Filipijnse bevolking is vriendelijk en ze lopen nog net niet weg met je kinderen! We beginnen onze reis op Schiphol, om 17 uur later in Manilla aan te komen.

Laat het avontuur maar beginnen!

Voordat ons backpackavontuur begint hebben we ons goed laten voorlichten door de Travel clinic. Zodra we alle informatie binnen hebben (vooral over de gebieden die we moeten vermijden in verband met malaria) kan onze reis echt beginnen. Familie en vrienden dachten dat onze reisdrang naar verre landen wel over zou zijn toen ik zwanger was van de 1e. Niks was minder waar, want inmiddels is Ties al in Thailand, Egypte en Sri Lanka geweest.

Toen ik zwanger was van de 2e dachten ze dat het nu echt wel over zou zijn. Want ‘met 2 kleine kinderen haal je dat toch echt niet in je hoofd?’. Wij dus wel en zo staan we voor de incheckbalie op Schiphol om 2 grote en 2 kleine backpacks en de buggy in te checken. We zijn klaar voor een nieuw avontuur! We vliegen met China Southern Airlines. Daar waren de tickets het goedkoopst en kon je uit verschillende vliegtijden kiezen. Een dingetje, we hebben wel een korte tussenstop in China.

Familie en vrienden dachten dat onze reisdrang naar verre landen wel over zou zijn toen ik zwanger was van de 1e.

De volgende dag komen we aan in Manilla. De vliegreis is supergoed gegaan, ondanks dat onze jongste bij ons op schoot zat. Ze hebben allebei 10 uur geslapen en de resterende tijd hebben ze kleurplaten gekleurd die ze voor vertrek kregen van de stewardess. Ze hebben boekjes gelezen, rondjes gelopen en de oudste heeft nog een filmpje gekeken. Helaas komen we erachter dat de rugzak van mijn man Ed nog in China ligt. Ze vertellen ons dat de rugzak de volgende dag naar ons hotel wordt gebracht. Na deze kleine tegenslag gaan we op zoek naar een taxi. Van tevoren hebben we dat niet geregeld, omdat er op het vliegveld altijd genoeg taxi’s zijn.

Kindvriendelijk hotel? Check!

In Nederland hebben we alleen het hotel geboekt voor de eerste 2 nachten en daarna zien we wel waar we naartoe gaan. Wij vinden het heerlijk om zo te reizen, zo kun je gaan en staan waar je maar wilt! Aangekomen bij ons hotel (St Giles Makati) in het centrum van Manilla begroet het vriendelijke personeel ons en brengen ze ons naar de hotelkamer. Dat ze dol op kinderen zijn, merk je gelijk; ze lopen nog net niet met ze weg! We hebben een kamer uitgekozen met 2 2-persoonsbedden. In Eds tas zat de reistent (Deryan) van Nout, maar het personeel regelt zo een ledikant voor ons. En heel fijn om een waterkoker op de kamer te zien, zodat we de fles voor Nout kunnen maken.

Opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, we hebben ongelooflijke haast en honger!

Aanvankelijk wilden we na onze aankomst eerst een duik nemen in het zwembad, maar doordat de tas van Ed nog in China ligt moeten we eerst verplicht shoppen. Het hotelpersoneel vertelt ons dat er vlakbij een klein overdekt winkelcentrum (Century City) zit, waar je ook op de 3e verdieping een foodcourt vindt. Daar kun je kiezen uit diverse restaurants. Nadat we als een tornado door dat winkelcentrum zijn gegaan om de belangrijkste dingetjes te kopen gaan we snel naar de 3e verdieping. Ook daar is het personeel erg vriendelijk en proberen ze echt contact met de kinderen te maken. Deze foodcourt heeft kinderstoelen, we hadden ons er al op voorbereid die hier niet te vinden, dus we waren blij verrast.

Wat een drukte!

Manilla is de hoofdstad van de Filipijnen. Dat het groot is, wisten we; alleen is het er wel enorm druk. Je moet goed uitkijken bij het oversteken, want de auto’s en scooters komen overal vandaan. Wij hebben de omgeving, met onze kinderen op onze rug, wandelend verkend. Manilla is niet buggyvriendelijk. Voor kinderen is Manilla niet de leukste plek om naartoe te gaan, maar ja, het vliegtuig moet ergens landen. De eerste 2 nachten hier gebruiken we ook alleen om te acclimatiseren. We hebben wel een hotel met zwembad geboekt, zodat we veel kunnen zwemmen. Na ons shopavontuur nemen we dan eindelijk de eerste duik. Ties vraagt: “Mama, is de vakantie nu begonnen?” “Ja lieve Ties, de vakantie is nu echt begonnen.” Na 2 dagen hebben we de jetlag aardig verslagen en hebben we een nieuwe bestemming uitgekozen. Bohol, here we come!

Tips voor een reis met kinderen in de Filipijnen

 • Ga naar vaccinatieopreis.nl. Daar vind je de kaart van de Filipijnen met de malariagebieden
 • De vlucht hebben we op Skyscanner.nl gevonden. Daar vind je diverse vluchten en kun je kiezen welke vliegtijd je het beste uitkomt
 • Neem tijdens de overstap de priority lane, want voor deze lane geldt: 65+, rolstoel, zwanger of met kleine kinderen, dan mag je in deze rij staan en hoef je hooguit 2 minuten te wachten voor de douane. Dat geldt trouwens voor alle vluchten (vliegtuig en boot) in de Filipijnen. Hoe fijn is dat?!
 • Neem een opblaasbaar vliegtuigbedje mee als de jongste op je schoot zit, er passen in dit vliegtuig makkelijk 2 kinderen op 1 stoel
 • Neem een potje mee voor in het vliegtuig of bestel eten vooraf. Ze hebben geen babymaaltijden aan boord als je het niet hebt aangegeven
 • Neem een draagzak mee. Manilla is niet buggyvriendelijk
 • Neem daarentegen wel de buggy mee, wij konden al onze tassen kwijt in de buggy zodat we ons in 1 keer konden verplaatsen
 • Voor het uitzoeken van hotels hebben wij de site www.agoda.com gebruikt. Deze site is heel fijn
 • Wij kregen (helaas pas bij het uitchecken) de tip dat het voor kinderen geweldig is om naar het Manila Ocean Park te gaan

Take me to de Filipijnen!

Lijken de Filipijnen jou ook wel wat? Takemeto.nl heeft al wat informatie over deze bestemming voor je op een rijtje gezet.

 • Je vliegt vanaf Schiphol Amsterdam in 15,5 uur naar Manilla, Filipijnen
 • De beste reistijd voor Filipijnen is november tot en met mei
 • KLM, Cathay Pacific en China Southern vliegen direct (maar wel met tussenstop) op Manilla
 • Deze leuke hotelletjes in Manilla boek je op Booking.com of Agoda.com
 • Liever een pakketreis? Check bijvoorbeeld Kras.nl
Onze favoriete reisartikelen voor een vakantie met kinderen

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!