Loes ging met baby en kleuter op een actieve en avontuurlijke vakantie in Noord-Italië

Auteur: Loes

Dit artikel is gepubliceerd op: 1/02/2020

We hebben er zin in! De 1e keer op zomervakantie met z’n 4’en (Erik, Loes, Robyn 4 jaar en Nycke 10 maanden). Het idee is om een actieve vakantie te ondernemen op 1 locatie. We gaan naar Zuid-Tirol in Italië, vlak bij Bolzano. Een regio met een mediterraans klimaat tussen de Alpen en de Dolomieten.

Op weg naar ons tiny house

Op de heenweg overnachten we 1 keer en komen rond de middag aan in Leifers, camping Steiner. Op deze kleine camping hebben we een soort tiny house voor 2 weken geboekt. Een tiny house is een huisje dat bestaat uit 1 ruimte met daarin een kleine keuken. De bedden zijn op verschillende hoogtes wat ervoor zorgt dat je toch privacy hebt. Wij hebben ervoor gekozen om er een te boeken zonder sanitair. Vooral ook om echt het campinggevoel te krijgen. Het sanitairgebouw is vlak bij het huisje en altijd erg schoon met heerlijk warm water. Het huisje is splinternieuw en heeft superveel opbergruimte. Het is klein, maar al onze spullen kunnen we netjes opbergen.

De camping vinden we perfect, midden in de appelboomgaard. Een leuke speeltuin onder de bomen waarin Robyn al haar fantasie kwijt kan. Ook is er een eenvoudig en ruim zwembad dat lekker warm is en waar ze niet moeilijk doen over het gebruik van balletjes of andere speeldingen. De kinderen vinden het zwembad fantastisch en blijven het liefst op de camping. In het restaurant serveren ze heerlijk Italiaans/Oostenrijks eten. Niet ingewikkeld, maar wel goed! En als we met de kinderen aan komen lopen, zorgt het personeel direct voor drinken en een kinderstoel.

De kinderen vinden het zwembad fantastisch en blijven het liefst op de camping.

Bergwandelen met kids

Het is een ideale locatie om zowel de Alpen als de Dolomieten te ontdekken. We hebben meerdere dagtochten gemaakt met mooie bergwandelingen. In de bergen is ook rekening gehouden met kinderen. Het lukt goed om Robyn – 4 jaar oud – steeds weer te enthousiasmeren om verder te wandelen. Altijd is er wel iets langs de route om mee te spelen of dieren die midden op de route staan. Nycke draag ik in een babydrager op de buik. Dat is goed te doen, omdat we met onze kleuter toch geen hele lange tochten lopen. En Nycke kan zo heerlijk slapen onderweg.

Altijd is er wel iets langs de route om mee te spelen of dieren die midden op de route staan.

Toeristenkaart: gratis met het ov en de gondel

Op de camping krijgen we een toeristenkaart. Daarmee kun je in de directe omgeving gratis met het openbaar vervoer (inclusief de gondels). Ideaal want hiermee hebben we een aantal keren Bolzano bezocht. Bolzano is een mooie stad waar je prima met kinderen naartoe kunt. Je vindt er allemaal kleine straatjes met prachtige winkels. Ook een heel mooie speelgoedwinkel met glijbaan. Daar hebben we dus wel een tijdje rondgekeken (en gegleden). Er is ook een grote gondel die je naar de omliggende bergen brengt. De gondel alleen al is voor de kinderen een hele belevenis.

Tip: met de toeristenkaart kun je in Bolzano gratis met de gondel, een absolute aanrader om met de kids te doen.

Activiteiten rond Bolzano op rustdagen

Ook hebben we de meertjes in de buurt bezocht waar je heerlijk kunt zwemmen. Er liggen duidelijke lijnen in het water als markering om erbinnen te blijven. Waar het water ondiep is, vind je speelplekken voor baby’s/peuters. En natuurlijk bezoeken we lekkere lokale wijnproeverijen bij de wijnboeren in de buurt. We kopen een aantal flessen om op de camping op te drinken, maar ook nog een paar voor thuis om het vakantiegevoel terug te krijgen.

6 tips voor een actieve vakantie in de bergen

  1. Zorg dat je goede schoenen met profiel hebt, ondanks het mooie weer kan het glad zijn in de bergen.
  2. Het weer kan snel omslaan in de bergen, dus zorg dat je je erop voorbereidt met de juiste kleding en houd de weerberichten goed in de gaten.
  3. De routes die staan aangegeven als kindvriendelijk zijn echt prima te doen met een 4-jarige. Zorg dat je steeds weer een punt hebt waar je naartoe kunt lopen en je kind uitdaagt om verder te lopen.
  4. Houd er rekening mee dat je niet te lange routes kiest. In de bergen zijn de afstanden toch anders dan op een vlakke weg. De locals kunnen je hier ook bij helpen.
  5. Neem eten mee in de rugzak (in geval van nood); wij gingen lekker lunchen in een berghut. Dat vinden we altijd erg lekker en Robyn geniet er ook erg van.
  6. Het is in de bergen altijd koeler dan in het dal. Daar hebben we heerlijk gebruik van gemaakt. Het was namelijk erg warm op dat moment op de camping.

Kortom, Bolzano en omgeving is een absolute aanrader voor een vakantie met leuke activiteiten en om rustig bij te komen op een heerlijke camping.

Onze favoriete reisartikelen voor een vakantie met kinderen

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!