Lekker weg in eigen land met een dreumes: een weekend Gouda!

Auteur: Margriet

Dit artikel is gepubliceerd op: 16/09/2020

Een zomer vol verre reizen zit er in 2020 niet in. Daarom gaan we lekker op pad in eigen land! Een lieve vriendin uit Gouda biedt vanwege haar eigen vakantie spontaan haar appartement aan, inclusief lijstje met allerlei leuke tips. We proberen een weekend lang heel veel van deze tips uit. En de deel ik nu graag met jullie, want wat is Gouda leuk!

Allereerst maar wat must-sees

We beginnen ons weekend midden op de markt. Daar staat het prachtige Oude Stadhuis met schattige rode luikjes. Het gebouw is enorm, je kunt er niet omheen. Onze dreumes vindt vooral de trappen erg interessant en klimt er lekker op los. Je kunt het gebouw ook van binnen bekijken. In de winter is er een grote schaatsbaan om het Oude Stadhuis heen, erg sfeervol!

Ook de Goudse Waag is een prachtig gebouw op de Markt dat je niet mag missen. Van april tot en met augustus is er elke donderdag de Gouda Kaasmarkt (in 2020 niet meer in verband met COVID-19). Binnen vind je de VVV waar je terecht kunt met al je vragen. Vanaf de Markt lopen we het centrum in, ook zeer de moeite waard om te verkennen. Je komt zo veel moois tegen. Prachtige gebouwen, kaaswinkeltjes, pittoreske grachtjes en heel veel bruggen.

Activiteiten met kleine kinderen in Gouda

Speeltuinen zijn bij onze dreumes altijd een succes. Zeker als de speeltuin zo leuk is als Speeltuin de Sluis. Voor een klein bedrag vermaak je de kinderen als je wilt de hele dag. We spelen in een ‘echt’ piratenschip, draaien talloze rondjes in de verschillende draaimolens en zoeken verkoeling in het spartelbad. Een groot succes bij de kleine man!

We gaan ook een stuk fietsen, de natuur in! We fietsen rond de Reeuwijkse plassen, die je makkelijk en snel bereikt vanuit het centrum van Gouda. Het is hier heerlijk rustig en erg mooi. Op verschillende plekken kun je stoppen om te zwemmen en te spelen. Wij strijken neer op het strand bij restaurant Reeuwijkse Hout. Er is een ondiep stuk water afgezet met boeien, altijd fijn met kleintjes. Ook zijn er sanitaire voorzieningen. In het restaurant zelf lunchen we met pannenkoeken. Een heerlijke ochtend voor onze zoon én voor onszelf.

Nog een aanrader is kinderboerderij De Goudse Hofsteden. Een erg mooie en uitgebreide kinderboerderij met horeca en grote speeltuin! Onze zoon heeft in eerste instantie vooral interesse in de grote speeltractor met glijbaan, maar we weten hem er toch van te overtuigen om nog eens verder te kijken. We aaien schapen op de knuffelweide, bekijken bijenkasten omringd met zoemende bijen vanachter glas en voeren de eendjes met wat voer dat we bij de ingang kopen. Er worden ook veel leuke activiteiten georganiseerd. Kinderen kunnen een ochtend of middag meehelpen met het verzorgen van de dieren en er is zelfs een speciale dreumesochtend!

Kinderen kunnen een ochtend of middag meehelpen met het verzorgen van de dieren en er is zelfs een speciale dreumesochtend!

De lekkerste tip gaat over ijs! David’s Gelato heeft 2 vestigingen in het centrum van Gouda en heeft heerlijk en betaalbaar ijs. Uiteraard is er stroopwafelijs te krijgen (dit beroemde koekje komt namelijk uit Gouda), maar ook bijzondere smaken zoals witbier of gember-citroengras proberen we uit. Het assortiment wisselt dagelijks en wisselt per winkel.

Activiteiten met oudere kinderen in Gouda

Als je kinderen van lego houden, moet je ’s een bezoekje brengen aan de winkel Playtoday. Onze zoon kijkt nu al zijn ogen uit, maar voor oudere kinderen moet dit helemaal fantastisch zijn. Je kunt hier natuurlijk alles van lego kopen, maar ook bouwwerken bewonderen, een kinderfeestje vieren of meedoen aan een workshop. Ook leuk is de blokjesmuur. Je kunt een bakje vullen met legosteentjes naar keuze!

We besluiten Gouda ook vanaf het water te bewonderen en al die leuke bruggen eens van de andere kant te bekijken. We boeken een grachtentocht met Reederij de IJsel. We zien mooie stukjes Gouda en horen de bijpassende verhalen. Onze zoon kan in de boot niet goed uit de wat hoge ramen kijken, en buiten is maar zeer beperkt plaats. Ik denk dat oudere kinderen deze activiteit daarom beter waarderen, want leuk is het zeker.

Voor oudere kinderen is er nog veel meer leuks te doen in Gouda. We hebben onderstaande tips niet zelf uitgeprobeerd met onze dreumes:

  • Gouda Cheese Experience: ontdek alles over de wereldberoemde Goudakaas.
  • De Siroopwafelfabriek: ervaar zelf hoe deze lekkernij wordt gemaakt.
  • Museum Gouda: het museum heeft opdrachtenkoffertjes voor kinderen tot en met 12 jaar.
  • Adventure Park Gouda: dinofans kunnen hier minigolfen tussen levensgrote dino’s en leren goudzoeken! Hoe tof is dat.

We genieten van ons weekend en het vliegt voorbij. Het is heerlijk om een stad te (her)ontdekken vanuit een appartement dat je al kent. Overweeg zelf ook eens om voor een weekend te ruilen van huis met vrienden of familie in een ander deel van Nederland. Zo kom je op verrassende plekken en hoeft een weekendje weg helemaal niet veel te kosten.

SpeelgoedSpeelgoed

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!