Kreta: 7 tips voor een relaxte – niet all-inclusive – vakantie met kind

Auteur: Eefje

Dit artikel is gepubliceerd op: 5/01/2019

All-inclusive. We hebben het 1 keer gedaan. Maar nooit weer. Alleen al omdat ik dan dubbel voor eten betaal, omdat ik de restaurantjes in de verborgen zijstraten van het dorp ook wil proberen. Ben jij ook geen fan van all-in, maar denk je dat het de enige oplossing is om zelf een beetje aan rust toe te komen op vakantie met kind(eren)? Niet waar! Lees maar!

Niet te veel willen

Met een – nog steeds niet door de nacht heen slapende – baby van 10 maanden en allebei een baan, waren we vooral toe aan rust. En we vreesden ook wel voor een in de war geschopte planning als we veel van een land wilden zien. Voor onze allereerste gezinsvakantie kozen we er na enig beraad dan ook voor om ‘niet te veel te willen’. We gingen naar een plaatsje dat ons al bekend was: Agia Pelagia op Kreta.

Ons verblijf

Agia Pelagia is een kleine baai op Kreta, ten oosten van vliegveld Chania. Het strand is heel overzichtelijk en net voor de branding ligt een grote platte rots in zee waardoor de golfslag gebroken wordt. De kinderen kunnen daardoor in rustig water spetteren. Het plaatsje heeft net genoeg verscheidenheid aan restaurantjes en het is een prima uitvalspunt voor stedentrips of andere tochtjes.

We verbleven via Airbnb in Dimitri’s Vintage Yard – een aanrader! Alles voor de mini was aanwezig: babybedje, staafmixer, kinderstoel, zelfs kinderbestek en een flessenborstel. Maar het allerleukste was de aankleding. De eigenaresse had de Ikea-blokkenkast in de woonkamer gevuld met kinderspeelgoed, ze had de bomen en potten in de tuin met vrolijke dingen versierd en kinderproducten (billendoekjes, vers fruit in de koelkast, melk en zo meer) in huis gehaald. Wát een warm welkom!

Dit maakte onze vakantie relaxed

Ik had me niet ingesteld op een vakantie als voorheen. Ik had me zelfs ingesteld dat ik nauwelijks aan mezelf toe zou komen. En dat bleek helemaal niet nodig! En wel hierdoor:

Kies een accommodatie met een extra slaapkamer. Je wilt echt niet 2 weken lang ’s avonds stil moeten zijn op je hotelkamer in angst je baby wakker te maken.

  1. Kies een accommodatie met een extra slaapkamer. Je wilt echt niet 2 weken lang ’s avonds stil moeten zijn op je hotelkamer in angst je baby wakker te maken.
  2. Door een plekje dicht bij het strand is het heen en weer gaan voor rustige slaapjes geen gedoe.
  3. Een tuin. Als de baby lag te slapen konden wij lekker genieten van het weer. En het is ook zo heerlijk de dag beginnen: deur open en je kindje kan lekker op ontdekkingstocht.
  4. Als de een met je kind meegaat voor het slaapje, kan de ander lekker in alle rust op het strand blijven (of je gaat samen in de tuin chillen).
  5. Met een baby die alleen nog gepureerd eten eet en een ouder die er plezier aan beleeft zelf voor de baby te koken is een appartement/huis met keuken wel een dikke pré. Restaurants zijn best welwillend, maar ik voelde me soms wat opgelaten te vragen of ze speciaal voor mijn kind groenten met iets erbij wilden koken + pureren. En al die verse groenten op vakantie (mét smaak!) nodigen toch ook wel uit om wat lekkers voor je kindje te maken. Geloof me: je komt met hele nieuwe (baby)recepten thuis!
  6. Met een klein kind uit eten? In de mediterrane landen pakken ze nog net niet het kind uit je handen (soms ook wel, kun jij heerlijk even rustig een paar happen eten), dus zeker doen! Tussen de gangen door laat je je mini even bewegen als het nodig is. Of tijdens de gang. Ach. Zolang je maar niet een romantisch diner voor 2 verwacht, kun je heerlijk ‘samen’ uit eten 😉
  7. Als je kind nog jong is, heb je echt geen animators nodig om je kind te vermaken. Wat meer heb je nodig dan strand, een schepje + emmer en de zee?

Met een klein kind uit eten? In de mediterrane landen pakken ze nog net niet het kind uit je handen (soms ook wel, kun jij heerlijk even rustig een paar happen eten), dus zeker doen!

Wel veel willen

We hebben enorm genoten van onze eerste, relaxte vakantie met kind. Van onze dochter, van de rust en de zon op ons lichaam. Maar stiekem willen we een volgende vakantie wel heel veel. Japan zien bijvoorbeeld. Dus hopelijk weten we ook dan randvoorwaarden te creëren waarbij het hele gezin happy is!

Volg ons ook op:

Recente blogs:

Updates ontvangen?

Meld je aan
Sorry but there is some error in adding your email to our subscriber list. Please try again
Het inschrijven is gelukt!