Kerst met kinderen in Barcelona: local Marta deelt haar favo tips

Auteur: Marta

Dit artikel is gepubliceerd op: 23/12/2020

Net als in Nederland vieren ze ook in Spanje uitbundig kerst. Wat maakt een kerstperiode in Barcelona nou zo bijzonder? Volgens Marta van Barcelona met Marta is de stad juist dan een dikke aanrader. Niet alleen vanwege de zachte temperaturen en de sfeervolle straten, maar ook door alle leuke familieactiviteiten en tradities. Wat denk je bijvoorbeeld van een vrolijke kerstboomstam die cadeautjes poept (ja echt!), levende kerststallen en kindvriendelijke theatervoorstellingen?

Lichtzee aan zee

Met kerst veranderen de straten van de Spaanse steden in een zee van lichtjes. Grote kerstbomen en versierde etalages ontbreken ook niet; het maakt de kerststemming opperbest. In Barcelona krijgen verschillende markante gebouwen – zoals Casa Milà, Casa Batlló en het Hospital de Sant Pau – ieder jaar een speciale decoratie. Dat maakt ze nóg bijzonderder om ze te bezoeken, vooral ’s avonds. Ook zijn er speciale kerstshows bij de beroemde Sagrada Família en de magische fontein van Montjuïc.

Kerstmarkten all over the… plaza

Spanjaarden zijn echte kerstliefhebbers. Ze versieren hun huizen met kerstbomen en kerststallen. Kerstmarkten zijn in deze tijd ook erg populair. Je vindt er dan weliswaar geen glühwein, maar wel alle benodigdheden voor een typisch Spaans kerstfeest: van kerstdecoratie tot handgemaakte cadeaus en lekkernijen.

In Barcelona zijn er meerdere kerstmarkten. De traditioneelste is die van Fira de Santa Llúcia, bij de kathedraal. Met de kinderen is het juist leuk om naar de Fira de Reis de la Gran Via te gaan, die is gespecialiseerd in speelgoed. Bij de Fira de Nadal del Port Vell vind je volop attracties voor het hele gezin, zoals een reuzenrad en een kleurrijke kerstboom.

Onmisbaar voor de echte kerstliefhebbers is een bezoek aan de winkel van Käthe Wohlfahrt in Barcelona. De eerste in Spanje en de grootste voor wat betreft kerstspullen.

De grappigste kersttradities met een geurtje

Spanjaarden hebben hele leuke tradities tijden de feestdagen. Van 12 druiven eten met Oud en Nieuw tot het organiseren van levende kerststallen. In Barcelona is het traditie om een caganer in de kerststal te verstoppen. Dat is een figuurtje van een herder die hurkend zijn behoefte doet. Tegenwoordig is hij in alle soorten en maten te krijgen, met het uiterlijk van bekende voetbalspelers tot politici, acteurs en zangers. Alleen van het beeld van het poepende mannetje zullen je kinderen al in een deuk liggen!

In Barcelona is het daarnaast traditie om een caganer in de kerststal te verstoppen.

Nog een leuke Catalaanse traditie waar een geurtje aan zit, is die van de Tió de Nadal. Deze kerstboomstam met een vrolijk gezicht poept op kerstavond cadeautjes voor alleen lieve kinderen. Zijn ze niet lief geweest dan krijgen ze houtskool! Om de Tió te laten poepen moeten de kinderen met een stok slaan en een liedje zingen, wat bekend staat als de Caga Tió. Even oefenen kun je bij de gigantische Tió die er ieder jaar op de kerstmarkt Fira de Santa Llúcia staat. Op dezelfde kerstmarkt zul je ook de poepende beeldjes en kerstboomstammen vinden.

Het échte kerstverhaal

Daar waar kerst in Nederland nog weinig met de kerk te maken heeft, is het in Spanje nog steeds een plechtige gebeurtenis. Iedereen, gelovig of niet, doet eraan mee. Van kerstliedjes zingen over kleine Jezus tot kerststallen bezoeken zoals die van Plaça Sant Jaume. Kinderen leren daarnaast over het kerstverhaal tijdens een van de vele kerstvoorstellingen. In Barcelona is het typisch om de theatervoorstelling van Els Pastorets als kind bij te wonen. Daarin wordt het verhaal van de geboorte van Jezus verteld aan de hand van 2 herders. Ook leuk voor kinderen zijn de gratis kerstshows bij het Plaça de Catalunya.

Alleen maar lekkernijen

Met kerst eten we in Spanje tal van lekkernijen: turrones (nougat), neulas (Catalaanse koekjes), polvorones (Spaans zandkoekje), mazapanes (marsepein) en nevaditos (sneeuwkoekjes). Er zijn zelfs speciaalzaken, zoals die van Planelles Donat en Torrons Vicens in Barcelona, waar ze deze lekkernijen aan de lopende band verkopen. Met Driekoningen is het traditie om een Driekoningentaart te eten, de roscón de reyes.

Schaatsen zonder kou

Misschien zou je het niet verwachten, maar ook in Spanje is het traditie om met kerst te schaatsen! Tijdens de feestdagen openen talloze schaatsbanen hun deuren voor het nodige plezier en vermaak. Weliswaar zonder het genot van chocomel met slagroom, maar wel met een koud biertje en wat tapas! De meeste ijsbanen in Barcelona vind je bij de grote winkelcentra zoals La Maquinista en L’Illa Diagonal. Een ander leuk familie-uitje met kerst is het kinderfestival La Ciutat dels Somnis met muziek, sport, workshops en nog veel meer.

Het regent cadeautjes

Spaanse kinderen krijgen met kerst doorgaans heel veel cadeaus. Naast Santa komen namelijk ook de Drie Koningen langs met cadeaus. En als je Caga Tió viert, dan krijgen ze nog meer cadeaus. Een leukere plek om als kind de feestdagen door te brengen, is er niet!

Wil je meer weten over hoe we kerst in Spanje en in het bijzonder in Barcelona vieren, lees dan de uitgebreide post op Barcelona met Marta over kerst.

SpeelgoedSpeelgoed
SpeelgoedSpeelgoed

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!