Kamperen in Afrika met kinderen: een ervaring om nooit te vergeten!

Auteur: Michelle

Dit artikel is gepubliceerd op: 25/01/2020

Is het de prachtige natuur? Het wildlife? De oranje zonsondergang? Of toch het spannende vrije gevoel, het gevoel van dagenlang geen mens tegenkomen en compleet aangewezen zijn op elkaar? Ik kan het je niet zeggen. Wat ik wel kan zeggen is dat (zuidelijk) Afrika een speciaal plekje heeft in mijn hart en dat ik er nog vaak zal terugkeren.

Grote liefde

Als je het hebt over een grote liefde qua reizen, dan staat Afrika bij mij met stip op 1. En dan met name kamperen in Afrika. Zelfs met kinderen. Kamperen is, in mijn opzicht, de beste manier om samen met je kind een land te ontdekken. Vooral wanneer je dit doet op eigen gelegenheid, dus zonder begeleiding. Niets is heerlijker dan in die 4×4 te stappen en gewoon te gaan. Samen een vuurtje stoken en slapen, wetende dat in de wijde omtrek niemand is, behalve dieren.

Kamperen is, in mijn opzicht, de beste manier om samen met je kind een land te ontdekken.

Door deze manier van reizen word je gedwongen om zelf na te denken over elke stap van je reis. Je leert het échte Afrika kennen, dus niet alleen de highlights die men wil dat je ziet. Zo stuit je onherroepelijk ook op de rauwe randjes van dit continent. Dat kan afschrikken, maar zorgt er wel voor dat je (westerse) referentiekader iets ruimer wordt.

Waar te beginnen

Zuidelijk Afrika is op veel manieren te bereizen; dit varieert van extreem luxe lodges tot afgelegen campsites zonder voorzieningen. Wij kiezen graag voor het laatste. We starten onze reis meestal in Johannesburg. Vanuit daar maken we een vooraf gepland rondje door de omliggende landen.

4×4 met rooftent

Er zijn in Johannesburg een hoop bedrijven waar je een 4×4 (four wheel drive) met rooftent (uitvouwbare daktent) kunt huren. Deze zijn voorzien van kampeerbenodigdheden zoals slaapzakken, stoeltjes, een koelkastje, bestek en braai-attributen (want wat is Afrika zonder braaien). Boodschappen moet je uiteraard zelf doen.

Let’s go off road!

Je kunt ervoor kiezen om alleen op verharde wegen te rijden, maar een route waar een 4×4 vereist is, is ook een uitdaging. Dit is in een aantal nationale parken het geval. Deze hebben naast onverharde wegen vaak ook grote stukken diep zand. Let bij het verhuurbedrijf goed op wanneer ze de 4×4 uitleggen, anders zit je geheid een keer vast (weten we uit ervaring).

3 aandachtspunten voor reizen in Afrika met kinderen

In de nationale parken heb je kampeerplekken in verschillende gradaties. De een met meer voorzieningen dan de ander. Maar bij allebei sta je midden in de natuur, hoor je de bijbehorende geheimzinnige geluiden en zie je die prachtige sterrenhemel. Dus heb je plannen in die richting, onthoud de volgende 3 aandachtspunten:

1. Wees goed voorbereid!

  • Wees je bewust van de temperatuur. Winter in Afrika (wanneer het bij ons zomer is) betekent overdag warm (20 tot 25 graden), maar ’s nachts koud (rond de 0 graden)! Neem dus 2 verschillende garderobes mee. Voor kinderen is een warme winterslaapzak, mutsje en kruik handig.
  • Neem de Deryan-tent mee. Deze deden wij in de rooftent. Dat gaf onze dochter een knus gevoel wanneer het bedtijd was. Overdag was het tentje ideaal  om haar buiten op de grond te laten spelen.
  • Huur van tevoren een goeie satelliettelefoon als je naar afgelegen gebieden gaat.
  • Koop een Bradt-gids. Die is meer op kamperen gericht dan de Lonely Planet.
  • Daarnaast moet je echt goeie boodschappen doen. Maak in Nederland al een lijstje, want je bent best moe na die vliegreis. Essentieel: drinkwater, hout om een vuur te stoken, wc-papier en rijst/pasta (want: lang houdbaar). Let bij het kopen van eventuele luiers goed op de maat (1, 2, 3), want die komt niet overeen met de maten die wij in Nederland kennen. Gelukkig staat het aantal kilogram wel op de verpakking.

2. Wees je bewust van de gevaren!

  • Blijf niet te lang in de grote steden. Naast het feit dat je daar als kampeerder niets te zoeken hebt, is het er gewoon niet zo veilig.
  • Blijf ‘s nachts bij je tent. Want ja, er zijn wilde dieren.

3. Ga nergens van uit!

Wat wij geleerd hebben is dat het in Afrika nooit loopt zoals je verwacht. Zo zijn wij er in het begin wel eens van uitgegaan dat we in een bepaald stadje wel konden pinnen. Daar aangekomen bleken echter álle pinautomaten buiten gebruik. Ook hebben we wel eens bij een tankstation gestaan dat geen brandstof meer had. Pin en tank dus wanneer het kan.

Geniet!

Een laatste en misschien wel belangrijkste aandachtspunt: geniet! Want dit is een ervaring die je nooit meer zult vergeten.

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!