Interview: Mariet maakte een superreis van 6 maanden met haar gezin door Oceanië en Zuidoost-Azië

Auteur: Redactie

Dit artikel is gepubliceerd op: 5/09/2019

Mariet (’83), Joost (’80) en Siem (’17) van toen 16 maanden maakten een rondreis van 6 maanden door Zuidoost-Azië en Oceanië. Ongeveer 1,5 jaar ervoor (vlak na de geboorte van Siem) kregen Mariet en Joost het idee om een mooie reis te maken met het gezin. Beiden zijn ze groot fan van Zuidoost-Azië. Tijd dus om Siem ook kennis te laten maken met de schoonheid van die landen. Anne sprak Mariet (zonder onze kids) in een superkindvriendelijk cafe in Amsterdam (Belcampo) en interviewde haar over deze bijzondere reis.

Zoals het wel vaker gaat als je het over reizen hebt, raakten ze niet uitgepraat. Vandaar dus dat het een lang (maar heel leuk!) interview is geworden. Benieuwd naar deze reislustige moeder en haar ervaringen? Lees gauw verder!

Welke landen hebben jullie bezocht?

We kozen voor Indonesië, de Filippijnen, Thailand, Laos & Maleisië (Kuala Lumpur). Nieuw-Zeeland stond ook hoog op onze verlanglijst dus die wilden we met elkaar combineren. Later hebben we de Cook eilanden en Sydney nog toegevoegd aan de reis.

De uiteindelijke route hebben we bepaald door eerst een lijstje op te stellen met plekken waar we sowieso naartoe wilden en bekeken daarna de optimale reisroute. Zijn de plaatsen per vliegtuig goed te bereiken? Wat kost een privétaxi? Hoelang duurt het om ergens te komen en hoe zijn de wegen? Per land zochten we op de websites van de low cost airlines naar de mogelijkheden. AirAsia was toch wel een favoriet vanwege de lage tarieven en betrouwbaarheid. En op diverse forums kun je veel informatie vinden van reizigers die ook dezelfde vragen hebben over hoe je van A naar B komt.

Hoe hebben jullie je voorbereid?

Uiteraard zoek je tijdens de voorbereidingen op of je van tevoren een visum nodig hebt; voor Indonesië wilden wij het van tevoren aanvragen omdat we er 2 maanden zouden verblijven. We kwamen erachter dat we de visums ook prima onderweg konden regelen in een grote stad. Zo hebben we tijdens onze reis het ‘e-visitor-visum’ voor Australië aangevraagd. Op Thuisvaccinaties.nl hebben we onze inentingen geregeld. Op de website kun je een afspraak maken waarbij ze zonder extra kosten aan huis komen vaccineren. Bekijk voor het eind van het jaar of het slim is om over te stappen van zorgverzekering zodat je een deel van deze inentingen vergoed krijgt. Tot slot hebben we dan nog de kosten in Nederland. Omdat we in Amsterdam wonen was het verhuren van onze woning vrij eenvoudig, zo waren al onze Nederlandse lasten gedekt. 3 maanden voor vertrek vonden we een huurder voor ons huis. Dat scheelt een hoop kosten.

We kwamen erachter dat we de visums ook prima onderweg konden regelen in een grote stad.

Welke 5 dingen hebben het meest indruk op je gemaakt?

 1. Er wordt wel gezegd dat Aitutaki (Cook eilanden) een van de mooiste lagoons is van de wereld. Wij vonden het een unieke, adembenemende plek op aarde. Het is een flinke reis om er te komen maar we hebben er een mooie herinnering aan
 2. Snorkelen met manta rays stond ook hoog op onze verlanglijst. In Nusa Lembongan hebben wij een fantastische trip gemaakt naar deze geweldige zeedieren. Onze zoon ging gewoon mee op de boot en bleef tijdens het snorkelen rustig om de boot wachten en spelen met de boat crew.
 3. Wij vonden Nieuw-Zeeland een geweldig land om in rond te reizen. Wij kozen voor het huren van een auto en slapen in Airbnb’s, motels en hotels. Dat is iets duurder dan het huren van een camper, maar het gaf ons iets meer gemak en ik zou het zeker weer doen als we weer naar Nieuw-Zeeland zouden gaan.
 4. Kinderen passen zich ontzettend snel aan. We hebben 23 vluchten gemaakt, 8 landen bezocht en op 36 verschillende plekken geslapen. Slechts 2 vluchten en 2 hotels vielen tegen en merkten we dat onze zoon het lastig had. Siem wende over het algemeen heel snel aan de veranderende omgeving en ik kreeg het gevoel dat hij daar ook steeds meer van ging genieten. Zolang wij maar in de buurt waren. Dit had ik van tevoren niet durven dromen.
 5. Tot slot was onze reis voor ons persoonlijk een bijzondere reis omdat Joost zijn biologische vader na 38 jaar heeft ontmoet in Semarang.

We hebben 23 vluchten gemaakt, 8 landen bezocht en op 36 verschillende plekken geslapen.

Wat was jullie meest kindvriendelijke plek of ervaring?

In Kuala Lumpur hadden we een fantastisch hotel/appartement, E&O Residences. We kregen een appartement (ongeveer 100 vierkante meter), er was een groot zwembad, een fitnessruimte en aparte speelruimte voor de kinderen. De accommodatie lag dicht bij de mooiste shopping mall van de stad en dicht bij openbaar vervoer. Wij betaalden zo’n € 55 per nacht.

Veel landen kennen ‘Priority lanes’. Zodra je met een (klein) kind reist, mag je aansluiten in aparte rijen voor de security checks, immigratiebalies en taxi’s. Vooral in de Filippijnen waar de immigratie veel tijd kan kosten, mochten we overal direct doorlopen. Ook in de andere landen die we bezochten, werden we met priority behandeld.

In de Filippijnen deden we een aantal snorkel- en duiktripjes. Omdat we Siem meenamen aan boord, had de kapitein een extra familielid meegenomen om op Siem te passen. Ik dacht van tevoren dat ons zoontje het op een krijsen zou zetten als wij het water in sprongen maar die vond het niet erg om even afgeleid te worden. Hij viel zelfs meerdere keren in slaap in de armen van de boat crew. Wij konden zo onbezorgd duiken en snorkelen en genieten van deze ‘peuteronvriendelijke’ activiteiten.

Zijn er dingen die zijn tegengevallen of waar je rekening mee moest houden?

Als je je reis niet tot in detail vastlegt, ben je heel flexibel en kun je per dag bekijken hoe het gaat en doen waar je zin in hebt. De kanttekening daarbij is wel dat je vooral ‘s avonds, als de kleine op de bed ligt, toch veel tijd kwijt bent aan het plannen van de volgende stap van je reis. Het uitzoeken van de meest geschikte vlucht of ander vervoer, het lezen van reviews om het beste hotel te vinden et cetera. Dat vond ik tijdens de reis toch wel veel tijd kosten en dat zou ik een volgende keer toch anders doen.

De omschakeling van het Nederlandse weer naar de tropische warmte in de Filippijnen vond ik wel pittig. Vooral omdat ons zoontje veel in de draagzak wilde in het begin, omdat dat voor hem een veilige plek was. De gevoelstemperatuur was al rond de 40 graden en als je dan een warm kind tegen je aan hebt dan moet je af en toe even afkoelen. Het hielp niet mee dat er in Port Barton geen accommodatie met airco was; we hebben dus veel koude douches genomen die eerste week.

Let op wanneer het Chinees Nieuwjaar valt! Wij merkten dat Chinezen in die periode veel reizen. Dat betekent dus overvolle hotels, hoge prijzen en veel bussen die de toeristische plekken overspoelen. Eind januari zaten alle speedboten naar Nusa Lembongan bijvoorbeeld vol. In februari in Nieuw-Zeeland hadden we vooraf geen accommodaties geboekt. Die bleken erg duur en vol te zitten. Vooral op de plekken waar weinig accommodaties zijn (Zuidereiland – westkust).

Pas op voor zwerfhonden en -katten. Leer je kind meteen dat een hond of kat ‘gevaarlijk’ is en dat hij er zo ver mogelijk bij vandaan moet blijven. De beesten zijn vaak niet ingeënt en ze zijn onvoorspelbaar.

O en houd je kind extra in de gaten als ze in bad of onder de douche gaan. Het water uit de kraan is vaak niet drinkbaar en het was soms lastig om dit uit te leggen. Probeer het zo veel mogelijk te voorkomen (voor zover het lukt).

6. Wat kost dat nou, zo’n reis van een half jaar?

Onze reis heeft ons rond de € 25.000 gekost. Toen het idee voor de reis ontstond, begonnen we direct met sparen (daar hadden we 1,5 jaar de tijd voor). We telden ons spaargeld en berekenden hoeveel geld we per maand opzij konden leggen. Daarna zijn we gaan bekijken welke landen we graag (nog een keer) wilden bezoeken en hoeveel budget ervoor nodig was. Op basis van voorgaande reizen hadden we per land een dagbudget opgesteld. Voor de Filippijnen, Thailand en Laos was het budget € 150 per dag. Voor Indonesië hadden we € 100 per dag en het grootste budget van € 250 per dag voor Nieuw-Zeeland, Cook Islands en Sydney (inclusief vervoer, souvenirs et cetera). Wij konden overal een 2-persoonskamer boeken, kinderen onder de 2 jaar verblijven bijna altijd gratis.

We berekenden dat we zo’n € 20.000 nodig hadden voor een half jaar. Daarnaast kwamen nog de kosten voor de vliegtickets van Amsterdam naar Azië, van Azië naar Nieuw-Zeeland en weer terug, de inentingen en de aanschaf van reisartikelen. Dat kostte ongeveer € 5000. Het budget was ruim gerekend, omdat we ook de binnenlandse vluchten, eventuele privétaxi’s, af en toe een wat luxer hotel en uitjes van het dagbudget wilden betaalden. Dat was haalbaar! We kochten 1,5 jaar nauwelijks kleding, gingen niet op vakantie en leefden wat soberder dan we normaal deden om ons doel te bereiken. Uiteindelijk kwamen we ruim uit met het budget en hebben we de laatste weken nog iets luxer kunnen leven.

We kochten 1,5 jaar nauwelijks kleding, gingen niet op vakantie en leefden wat soberder dan we normaal deden om ons doel te bereiken.

7. Hoeveel speelgoed neem je mee voor een half jaar?

Wij kozen ervoor om niet te veel speelgoed mee te nemen. Omdat ons zoontje gek is op Duplo hadden we een zak(je) mee met vooral bouwblokken en wat dieren. Met blokken kun je eindeloos variëren en veel verschillende dingen bouwen. We hadden ook van die stapelbakjes mee, heel handig voor op het strand en in het zwembad. Dat was een groot succes en neemt weinig plek en gewicht in. Verder hadden we 3 (nieuwe) boeken mee waar heel veel in te zien was (met flapjes die open konden) zodat je zelf ook weer nieuwe dingen kunt vertellen en aanwijzen. Ook hadden we een iPad mee met offlinefilmpjes en gedownloade apps die je ook offline kon kijken in het vliegtuig en af en toe voor de afleiding. Siem mocht soms iets nieuws kopen, we wisselden weleens een boek en kochten bijvoorbeeld in Laos een plastic graafmachine van een euro. Daar was hij weer weken zoet mee.

8. Wat neem je vooral niet mee?

Waarschijnlijk al vaak gezegd in andere blogs, maar wees echt kritisch op wat je meeneemt. In Zuid-Oost Azië is het vaak zowel overdag als ‘s avonds warm. Rompers met mouwen hebben we niet gebruikt, we hadden voor ons alle 3 veel te veel kleren mee. De buggy zouden wij met een reis naar Azië thuislaten. We zijn maar weinig geschikte plekken voor de buggy tegengekomen. Het ontbreekt op de meeste plaatsen aan een stoep en zelfs de metro in Kuala Lumpur is allesbehalve buggy proof zonder liften en roltrappen.

Wij hadden een zeer lichtgewicht Deryan tentje mee van 2 kilo. Helaas was het slapen erin niet altijd een succes. Siem vond het een eng ding vooral met de rits dicht. We gebruikten het later als ‘straftentje’ voor als hij stout was en even ‘op de gang mocht nadenken’. Ik denk dat wij die een volgende keer niet meenemen.

Heb je tips voor andere ouders die ook zo’n reis willen maken?

 • Maak van tevoren een realistische begroting voor je reis en je spaarplan en probeer je er zo veel mogelijk aan te houden. Blijf een aantal dagen op een plek voordat je verder reist. We merkten bij ons zoontje dat hij op een nieuwe plek pas na 2 dagen echt gewend was. Hij was de eerste 2 nachten wat onrustiger, iets vroeg wakker (en daarna weer snel moe) en erg ‘hyper’ voordat ie naar bed ging. Wij hielden een minimum aan van 4 nachten (hier en daar een uitzondering voor reisdagen van 1 nacht)
 • Maak het jezelf niet al te moeilijk en neem af en toe een taxi of binnenlandse vlucht. Wij hebben veel gevlogen, je hebt veel low cost airlines, het loont niet om € 30 uit te sparen en een lange busreis te nemen. Ook kozen wij ervoor om nooit te vliegen om 6.00 uur ‘s ochtends of laat in de avond. Een kleintje vindt een reisdag al spannender en om hem dan ook nog uit zijn slaap te moeten wekken om een goedkope vlucht te halen daar wordt niemand blij van.
 • Houd de reisuren per dag beperkt. Je merkt vanzelf aan je kind wat hij aan kan. Per dag reisden wij maximaal 3 tot 4 uur (met een enkele uitzondering wanneer we ver moesten vliegen).
 • Bezuinig niet op luiers. Elk land heeft zijn eigen merk, onze reis begon in de regentijd in de Filippijnen. Het was erg heet, vochtig en broeierig. Siem had binnen de kortste keren rode zeer pijnlijke billen. Wij ontdekten de Mami Poko’s extra dry. Duurder dan de andere luiers maar dit scheelde een hoop verdriet.
 • Maak je niet al te druk over het lokale eten en neem altijd een pak crackertjes en water mee, waar je ook heen gaat. Siem is een makkelijke eter en we lieten hem alles proeven wat wij aten. Soms duurt het wachten in een restaurant even, daarom hadden we altijd wat crackers of tomaatjes mee. Wij zijn de hele reis niet ziek geweest en hebben ook veel bij lokale tentjes gegeten (let er altijd op of er stromend water is in een lokaal restaurantje). Sommige dagen at hij nauwelijks en sommige dagen at hij heel veel. Wij hebben ons daar nooit druk om gemaakt.
 • Het enige waar we erg op letten is drinken. Je kindje verliest door de warmte veel vocht, hij mocht daardoor vaker dan thuis verse fruitsapjes en ranja drinken. Tip: die kleine geconcentreerde Karvan Cevitam zijn ideaal!
 • Bij aankomst op een nieuwe plek inspecteer dan als eerste je hotelkamer zodat die ‘peuterproof’ is. Ons zoontje ging altijd meteen op onderzoek uit, trok elk kastje open, opende prullenbakken en trok stekkers uit de stopcontacten. Het meeste kun je wel barricaderen of buiten bereik zetten.
 • Maak je niet al te druk om middagslaapjes en ritmes en routines. Je bent op reis, niemand hoeft er vroeg uit om naar zijn werk te gaan. Je kind past zich snel aan. Hoe relaxter jij ermee omgaat, hoe relaxter je kind is. Wij deden niet te krampachtig als het een keer 22.00 uur was en hij was nog aan het stuiteren op bed.
 • Tot slot: lang leve de draagzak!! 😉

Voor ons was dit een unieke ervaring. Het is geweldig om zo veel tijd met je gezin door te brengen. Wij dromen over een nieuwe reis over 2 jaar. Dat zal dan een iets andere reis worden, omdat we dan met z’n 4’tjes zijn. Halverwege de reis kwamen we er namelijk achter dat er weer een kleintje op komst is!  

Meer van Mariet? Volg haar dan op Instagram: Marietdijkstra

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!