Heerlijk Lissabon met baby: de beste eettips en leukste must sees

Auteur: Nicole

Dit artikel is gepubliceerd op: 18/05/2019

Charmante straatjes, mooie uitzichtpunten, betaalbaar en lekker eten & drinken op slechts 2,5 uur vliegen van Nederland: Lissabon. Ideaal als ’tussendoortje’ in ons soms wat drukke leven!

Voor mijn verjaardag kreeg ik van Bart een verrassingstripje met z’n 3’en cadeau. Als een klein kind zo blij pakte ik de pocket Lonely Planet van Lissabon uit. We zouden begin april gaan. Coco was 9 maanden en vloog gratis. Het was slechts 2,5 uur van Schiphol. Vanaf het vliegveld sta je met de metro in no time in het centrum van Lissabon; op de metrokaart zie je welke metrostations een lift hebben (handig voor bagage en kinderwagen).

Wij sliepen in een ruim appartement van Residentas Aurea, op een ideale centrale locatie en van alle gemakken voorzien (babybedje, wasmachine, ruime kledingkast en keuken). 1 ding waar ik vooraf niet bij stil had gestaan: de charme van Lissabon komt deels door de kronkelende maar vooral ook steile straatjes, dus laat die hakken thuis. Zeker met kinderwagen zijn de steile straten met losse tegels pittig, maar niet per se onmogelijk.

Geen uitje zonder goed eten

De helft van de liefde tussen mij en Bart bestaat uit eten, van streetfood tot sterrenzaken, wij eten er graag. Hierin schoot Lissabon niets tekort! De delicatesse daar is toch wel de pastéis de nata. De bekendste vind je bij Pastéis de Belém (skip de lijn buiten en ga binnen zitten – er zijn meer dan 400 zitplaatsen), maar de lekkerste vonden wij die van Manteigaria. De grote markt van Mercado da Ribeira viel ons iets tegen. De aangrenzende Time Out Market is daarentegen een heerlijke foodhal, met een divers publiek en voor ieder wat wils. Voor ontbijt/lunch/koffie kun je perfect terecht bij Nicolau of Prado Mercearia en voor de vleesliefhebbers onder ons is Sala de Corte een aanrader (check voor alle 3 de Instagrampagina ter indicatie).

Highlights op loopafstand

Een van de voordelen van Lissabon vind ik dat het vrij overzichtelijk is. Alles ligt relatief dicht bij elkaar, het ov is makkelijk georganiseerd (met name tram en metro) en je hebt overal toegang tot internet (lees: GoogleMaps). Overal zie je die leuke gele tramwagonnetjes rijden. Toen ik in een overvolle tram met Coco in de draagzak stond op het warmste van de dag, besloot ik daarna wel om waar mogelijk stukken te lopen. Zo zie je meteen de verborgen steegjes en pleintjes die je normaal niet zou zien. Om echt grote stukken te overbruggen kun je het beste de taxi nemen, ook nog eens heel goedkoop. Ze rijden veilig en vinden het geen punt als je je kleine op schoot houdt.

Toen ik in een overvolle tram met Coco in de draagzak stond op het warmste van de dag, besloot ik daarna wel om waar mogelijk stukken te lopen.

Vanaf Praça de Comércio loop je in ruim een uur langs het water naar de imposante Ponte 25 de Abril (de Europese versie van de Golden Gate bridge) met uitzicht op een enorm Christusbeeld. Onder deze brug heb je de LX Factory – een absolute aanrader! Het is een creatief gebeuren met leuke winkeltjes, ateliers, hippe restaurantjes en overal street art om je heen. Naast de LX Factory zit ook Village Underground, een oud rangeerterrein van trammetjes dat omgebouwd is tot creatieve hotspot en waar je een drankje kunt doen bovenin een oude bus.
Ik had van anderen de wijk Barrio Alto als tip gekregen omdat het zo gezellig is qua barretjes en terrasjes. Wij waren er ’s avonds laat op een doordeweekse avond. Ja, voor studenten is het top: je koopt er een halve liter mojito voor € 4. Om als ouders met een klein kind tussen de dronken lui rond te lopen vonden we wat minder. Wat we dan wel weer superleuk vonden was het romantische Alfama. Deze wijk ligt aan de rechterkant van het centrum en bestaat uit heuvelachtige straatjes waarbij je om iedere hoek weer een verrassing aantreft. Street art op de gekste panden, overal leuke trappetjes en steegjes en verschillende miradores met uitzicht over de stad of op de Taag.

Lissabon kindvriendelijk?

Jazeker, Lissabon is prima te doen met kinderen. De lokale mensen zijn vriendelijk, kinderstoeltjes zijn doorgaans overal voorhanden en we hebben niets gelaten omdat we een kleintje bij ons hadden. Oké, de hoogteverschillen zijn niet ideaal, maar Bart en ik zijn een superteam geworden in het sjouwen van de kinderwagen over trappen. Waar nodig staat iedereen klaar om een handje te helpen. Coco was 9 maanden toen we in Lissabon waren, dus veel zal ze zich er later niet van herinneren. Gelukkig is het een fotogenieke stad dus kan ze later met ons nog door het fotoalbum bladeren. Boa viagem!

Oké, de hoogteverschillen zijn niet ideaal, maar Bart en ik zijn een superteam geworden in het sjouwen van de kinderwagen over trappen.

Booking.com
Booking.com

Volg ons ook op:

Recente blogs: