Hanoi met kids: 10 tips

Vanuit Chiang Mai vlieg je in ongeveer in 2 uur naar Hanoi. In eerste instantie zouden we slechts 1 nachtje in de hoofdstad blijven, maar onderweg van het vliegveld naar het hotel – en onder indruk van alles wat we zagen – besloten we een nachtje bij te boeken. Een ding is zeker: Hanoi is meer dan alleen een stop-over naar Sapa of Cat Ba/Halong Bay! En zeker ook héél leuk met kinderen.

Hierbij onze tips voor Hanoi met kids!

1. E-visum

We beginnen met niet per se een typische ‘Hanoitip’, maar wel een waar je rekening mee moet houden: het visum. Tegenwoordig vraag je zo’n visum eenvoudig online aan op de website van de Vietnamese overheid: https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/trang-chu-ttdt. Wij dachten dat Puck als infant op ons e-visum mee mocht (kon je per slot van rekening aanvinken), maar bij aankomst in Vietnam bleek dat toch net even anders. Puck heeft namelijk een eigen paspoort, en daarom moest ook zij een eigen visum hebben. Oeps… Wisten wij veel. Maar goed, gelukkig konden we alsnog een Visa on arrival voor haar aanvragen, alleen waren we wel dik een uur verder. Beter dat je dit dus van tevoren regelt. Scheelt je heel veel tijd (en $ 25).

Wij dachten dat Puck als infant op ons e-visum mee mocht (kon je per slot van rekening aanvinken), maar bij aankomst in Vietnam bleek dat toch net even anders.

2. The Light Hotel

Wij sliepen in The Light Hotel. Zeker een kindvriendelijk hotel, met een babybedje (ook echt voor baby’s) dus als je een dreumes/peuter hebt dan raad ik je aan toch een Deryan travel cot mee te nemen. Ook in het restaurant hebben ze kinderstoeltjes en op de kamer een waterkoker. Het hotel ligt zeer centraal en is een goede uitvalsbasis om de stad te verkennen. De volgende keer zou ik overigens op zoek gaan naar een hotel dat nog iets meer in de buurt rond de Sint Joseph kathedraal ligt, dat was namelijk echt een leuk en hip buurtje!

3. Hanoi: draagzak in plaats van buggy

Echt, geloof mij, in Hanoi wil je NIET met een buggy lopen, of beter gezegd: het kan gewoon niet! De trottoirs zijn er óf niet óf vol met scooters, stoeltjes en stalletjes. Je moet vaak even over de weg en dan is een draagzak of -doek de beste optie. En als je oversteekt: niet aarzelen, gewoon doorlopen (uiteraard wél uitkijken), na een paar keer heb je het wel door. Het verkeer is één grote chaos: getoeter, kris-kras door elkaar heen rijdende auto’s, vrachtwagens, scooters en fietsen, maar op de een of andere manier lijkt het toch geordend. 😉

4. Oude stad met themastraatjes

Zeker doen: wandelen door de oude stad en door de zogenoemde themastraatjes. In elk van die straatjes verkopen ze één bepaald product, dus je vindt er straatjes met keukenapparatuur, bloemen, speelgoed, alcohol, snoepjes, zilverwerk enzovoort enzovoort. Echt leuk om gewoon doorheen te wandelen en helemaal voor heel veel leuke foto’s!

5. Dong Xuan Market

Als je van drukte houdt, dan zit je in deze markthal goed. Het staat er zo vol met verkoopwaar dat je bijna niet door de smalle gangetjes komt. Je kunt er vast uren rondlopen als je op zoek bent naar leuke souvenirs, maar wij waren binnen 10 minuten weer buiten 😉 Wel weer leuk om even gezien te hebben!

6. Hoan Kiem Meer & meer

In het centrum van Hanoi ligt een mooi meer met daarin de Ngoc Son tempel en The Huc brug. Loop zeker een rondje om het meer en doe dat eigenlijk het liefst in het weekend. Dan zijn er namelijk allerlei festiviteiten en worden alle straten om het meer afgezet. Het gebied verandert in één groot kinderspeelparadijs, met jenga-spelletjes, op afstand bestuurbare autootjes, workshops, muziek, ballonnen, zeepbellen en (toen wij er waren) een heus pretpark gesponsord door het lokale luiermerk. Zoiets – en zo groot ook – heb ik nog nooit gezien. Puck vond het geweldig, en wij ook. Dus: bezoek Hanoi en het Hoan Kiem meer in het weekend! O en vergeet niet om een banh mi broodje te eten, een overheerlijke lokale (lunch)specialiteit.

7. French Quarter

Een wereld van verschil met de rest van Hanoi is de Franse wijk. Het heeft dan misschien wel de Franse grandeur, maar niet de charme van old town Hanoi. Desalniettemin, een rondwandeling waard!

8. Trang Tien Plaza: een luxe warenhuis met kindvriendelijke toiletten

Op de hoek van de French Quarter bevindt zich het warenhuis Trang Tien Plaza met alle dure merken die je maar kunt bedenken. En – niet onbelangrijk – ze hebben er toiletten met verschoningsmogelijkheden en zelfs opzetbrillen (heet dat zo?) voor peuters.

9. Thang Long Water Puppet Theatre

Wij vinden dit een must do! Deze water puppet show is geweldig voor toeristen én locals! Per dag worden er 3 shows opgevoerd, vanaf 3 uur ‘s middags. Een show duurt 45 minuten en kost rond de 100.000 VND (zo’n € 3,80). Puck vond het de eerste 25 minuten fantastisch en heeft met open mond zitten kijken. Daarna moesten we haar een beetje afleiden met koekjes. Al met al was het een speciale ervaring, en ook voor ons ouders erg leuk om te zien!

10. Saint Joseph Cathedral

Bijzonder om zo’n katholiek bouwwerk midden in Hanoi te zien! Het doet erg denken aan de Notre Dame in Parijs. Wandel meteen ook even door dit leuke buurtje met veel chique restaurants en barretjes. Wij hebben wat gedronken en gegeten bij het hippe The Church Restaurant.

Kortom, sla Hanoi niet over, maar boek een paar nachten! Het is zeer de moeite waard. Wij komen graag nog een keer terug. En dan staat de Hanoi Train Street (die we wel hebben gezien maar te kort) en de fietstour van Friends Travel Vietnam op de planning – tip van een van onze volgers – dus die staat bij dezen genoteerd!

Vanuit Hanoi vertrokken we naar Cat Ba, het grootste eiland van Halong Bay. Benieuwd hoe onze reis verder ging? Lees dan mijn blog over Cat Ba, Halong Bay met onze dreumes!

> Check ook de blogs met tips over Bangkok met kinderen en Chiang Mai met kinderen

Volg ons ook op:

Recente blogs:

Updates ontvangen?

Meld je aan
Sorry but there is some error in adding your email to our subscriber list. Please try again
Het inschrijven is gelukt!