Wauw! Een game drive door Chobe National Park in Botswana: juíst leuk met kinderen!

Auteur: Michelle

Dit artikel is gepubliceerd op: 29/02/2020

“Kijk, een olifant! Een giraf! Een impala!” We hoorden een blij stemmetje vanaf de achterbank. Alle dieren die onze dochter van de plaatjes kende, zag ze nu in het echt! 

Wij zoeken onze vakanties altijd uit op dieren en natuur. Je maakt ons niet gelukkig met een lang verblijf in een stad. Op een zeker moment móeten we een dier zien. We hebben het geluk dat onze oudste dochter (de kleinste is nog heel klein) van dezelfde orde is. Ze houdt van dieren, water en rommelen in de natuur. Ook wist ze op vrij jonge leeftijd al dieren als een olifant en een giraf van een plaatje te benoemen. Dus hoe gaaf is dan een trip naar Chobe, Botswana! Want alle dieren die ze van de plaatjes kende, zag ze daar in het echt! Ze vond het daarom ook helemaal niet erg om achterin de auto te zitten tijdens onze game drives door dit gave park.

Dieren, dieren en nog eens dieren

Chobe National Park is een prachtig fotogeniek park in het noorden van Botswana. Het is ruim 11.000 vierkante kilometer groot en heeft uitgestrekte vlaktes, water en uiteraard de Big Five (olifant, neushoorn, buffel, leeuw, luipaard). Maar dat is niet alles, want naast de Big Five is er een grote diversiteit aan andere dieren. Er zijn onder andere giraffen, zebra’s en impala’s. Ook qua vogels hoef je je niet te vervelen. Zo is er een mogelijkheid om de Afrikaanse zeearend en de vorkstaartscharrelaar te spotten (ja, wij zijn vogelnerds). Dat brengt me meteen bij het volgende: hoewel al deze dieren er zijn, betekent het niet dat je ze ook allemaal ziet. Met name luipaarden zijn behoorlijk schuw. Dus als je geluk hebt, zie je er misschien een. Onthoud gewoon dat het geen dierentuin is en dan komt het goed.

Waar overnachten?

Het is mogelijk om in Chobe te kamperen. Mocht je dit van plan zijn, boek het dan ruim van tevoren, want het is snel vol. Gelukkig kun je ook buiten Chobe kamperen. Dit kan in het nabijgelegen Kasane. Ook dit vereist een reservering vooraf. Mocht je kamperen iets te heftig vinden, dan zijn er buiten het park ook nog een hoop lodges te vinden. Bij het park zelf, maar ook bij de omliggende lodges en campsites zijn voldoende mogelijkheden om een game drive te boeken, mocht je dat willen (en dat wil je!).

Liever zelf rijden

Hoewel je een georganiseerde game drive kunt boeken, vinden wij het eigenlijk leuker om zelf te rijden. Dit voor het vrije gevoel, maar ook omdat we dan zelf kunnen bepalen wanneer we pauze nemen en waar we kijken. Wij zijn namelijk van die figuren die ook wel eens bij een apart reptiel of grappig vogeltje stoppen (nogmaals: vogelnerds).

Besluit je om zelf te gaan rijden, huur dan wel voor een auto met 4×4 (vierwielaandrijving). Er zijn in Chobe veel stukken met diep zand, dus die ga je hard nodig hebben. Bij binnenkomst in het park betaal je entree en kun je voor een klein bedrag een kaart van het park kopen. Gebruik deze goed, want verdwalen wil je echt niet.

Er zijn in Chobe namelijk veel stukken met diep zand, dus die 4×4 ga je hard nodig hebben.

Regels zijn regels

Je dient de regels van het park goed in acht te nemen. Je mag bijvoorbeeld alleen de auto verlaten wanneer dat expliciet staat aangegeven (vanwege de wilde dieren). Er zijn verschillende punten waar dat mag. Deze punten zijn overigens ideaal om even te lunchen. Let hierbij op de apen, want die zijn vliegensvlug. Dit heeft al een keer onze eieren én onze net gemaakte noedels gekost. Onze dochter heeft het er nog lang over gehad.

Wauwgevoel

Onze dochter heeft het ook nog lang over de andere dieren gehad. Ze wist er een hoop te noemen en was erg onder de indruk. Wij overigens ook. Want zelf rijden door die prachtige landschappen, met die grote groepen dieren… ja, dat geeft je toch wel echt een wauwgevoel. Alsof we één waren met de wildernis. Zó ontzettend tof. Ik kan het dus alleen maar aanmoedigen om dit mooie park op eigen gelegenheid te bezoeken.

Alsof we één waren met de wildernis. Zó ontzettend tof.

5 tips voor een geslaagde game drive door Chobe met kinderen

 1. Kijk van tevoren samen met je kind(eren) naar plaatjes van dieren die in het park voorkomen. Zo neem je ze mee in de voorpret.
 2. Geef ze een verrekijker en/of een (goedkoop) fototoestelletje om te gebruiken tijdens de game drive.
 3. Volg de aanwijzingen van het park goed op, want er zijn wilde dieren. Dit geldt trouwens ook voor de aangegeven tijden. Je moet bijvoorbeeld voor zonsondergang het park weer uit zijn. Kijk goed hoe laat dat precies is, zodat je niet nog kilometers in het donker hoeft te rijden.
 4. Let tijdens een pauze goed op je spullen. Of liever; op de apen. Ze zijn erg brutaal en pakken zo het eten uit je auto.
 5. En als laatste: maak veel foto’s. Van de dieren, maar ook van het blije snoetje van je kind!

Take me to Botswana!

Lijkt Botswana jou ook wel wat? Takemeto.nl heeft al wat informatie over deze bestemming voor je op een rijtje gezet.

 • Je vliegt vanaf Schiphol Amsterdam in 15,5 uur naar Gaborone, Botswana
 • De beste reistijd voor Botswana is mei tot en met november
 • KLM en Lufthansa vliegen met tussenstop naar verschillende plaatsen in Botswana
 • Wil je ook naar Chobe? Vlieg dan naar Maun en rijd van daaruit noordwaarts naar Shorobe
 • Deze leuke lodges en hotels rond Chobe boek je op Booking.com
 • Liever een pakketreis? Check dan bijvoorbeeld Djoser of Kras.nl

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!