Filipijnen met kinderen – deel 4 van Marloes’ backpackreis: op naar de onderwaterwereld, oftewel op naar Negros!

Blogger Marloes neemt je in 7 blogs mee op de backpackreis die zij met haar man en 2 jongens maakte in de Filipijnen. In deel 4 vertelt ze over de volgende etappe van hun reis: eiland Negros!

Hier op Siquijor is Ties beroemd. Terwijl we in de haven staan voor de boottickets naar Negros, komt er een local naar ons toe. Hij en zijn vrienden herkenden Ties van toen hij slingerend boven de waterval hing. Hoe leuk! Na een praatje pakken we onze tassen en geven ze af. Eenmaal binnen in de wachtruimte spelen de jongens in de speelhoek en een halfuur later kunnen we aan boord!

Oeps! Hebben wij ons ‘even’ vergist!

3 kwartier later zijn we op Negros! Er staan genoeg taxi’s bij de haven; we stappen een taxibusje in. We hebben er dit keer voor gekozen om geen accommodatie te boeken van tevoren en dus rijden we naar het hotel dat we in gedachten hadden. Bij aankomst maken we direct rechtsomkeert, het hotel lijkt wel een gevangenis! Het staat in the middle of nowhere. 2,5 uur later en 3 hotels verder komen we aan bij hotel 4. Dit is hem dan! De jongens zullen wel hebben gedacht: “Leuk dat jullie dit zo deden toen wij er nog niet waren, maar wij willen nu wel eens zwemmen.”

Klein, maar heel fijn!

Het kleinschalige hotel Sierra Resort heeft schone kamers met uitzicht op het zwembad. Sterker nog, je loopt nog net niet het zwembad in als je je kamer uit komt. De kamer is ruim, heeft een waterkoker en de badkamer is gigantisch. De receptie en het restaurant zitten aan de overkant van de kamers. Als je daar besluit te eten heb je ook nog eens een mooi uitzicht over de oceaan. Het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam en ze zijn gek op kinderen! Het hotel ligt op een kwartier rijden van Dumaguete; als je ergens naartoe wilt kun je een tricycle of taxi bestellen. Wij zijn er 4 nachten geweest en het ontbrak ons aan niks. Dat kwam misschien ook, omdat we de enige gasten waren. Enige gasten of niet, we hebben er een heerlijke tijd gehad!

Het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam en ze zijn gek op kinderen!

McDonald’s: waarom ook niet

Het liefst komen we er niet, maar na 2,5 uur rondjes te hebben gereden op zoek naar een hotel heeft de oudste onderweg een McDonald’s gespot. Vooruit, op naar de McDonald’s. De McDonald’s vind je in het centrum van Dumaguete.

Hmmmm ijsss!

Ontbijten doen we deze dagen bij het hotel zelf. Het ontbijt is voor 2 personen inbegrepen, maar voor de kinderen is er ook genoeg keus. Dat niet alleen, ook voor lunch en diner staan er veel lekkere dingen op het menu. Het restaurant heeft geen kinderstoelen of speeltuin, maar het personeel is wel superlief. Toen Ties op een avond een ijsje wilde en bleek dat ze dat niet meer hadden, konden ze kennelijk het teleurgestelde hoofd van Ties niet aan. Een dik kwartier later stonden ze bij ons aan tafel met ijs. Hóe, weten we niet, maar het hoofd van Ties (en van het personeel) stond weer op standje ‘vrolijk’!

Toen Ties op een avond een ijsje wilde en bleek dat ze dat niet meer hadden, konden ze kennelijk het teleurgestelde hoofd van Ties niet aan. Een dik kwartier later stonden ze bij ons aan tafel met ijs.

Activiteiten: 3 x leuke dingen doen op Negros

1. Kermis Dumaguete

Met een tricycle vanuit het hotel gaan we naar het centrum van Dumaguete. Daar vind je een kleine kermis, genaamd Cindy’s Grand Carnaval. Alhoewel de toestellen er erg oud uitzien en de laatste veiligheidskeuring waarschijnlijk in de vorige eeuw is geweest, hebben de jongens het enorm naar hun zin. Je vindt er ook nog de ouderwetse spelletjes van vroeger, zoals blikwerpen en dobbelen. Zeker de moeite waard om ernaartoe te gaan.

2. Manjuyod Sandbar & dolfijnen spotten

Via het hotel hebben we dit keer een tour geboekt naar de Manjuyod Sandbar en om dolfijnen te spotten. Normaliter vinden we het leuker om zoiets bij de locals te doen, alleen zitten deze tentjes niet in de buurt van het hotel. De driver rijdt ons naar Bais waar we vervolgens op een boot stappen om dolfijnen te spotten. En of die er zijn! De ene na de andere dolfijn springt voor of naast de boot. Prachtig!

Na een uur varen we naar de Manjuyod Sandbar, ook wel de Malediven van de Filipijnen genoemd. Toen wij er waren stond het water tot aan ons middel. Wil je nu echt lopen op de sandbar, neem dan een boot 1 of 2 uur voordat het laagwater is. Getijden vind je op internet. Schrik niet van de hoeveelheid toeristische attracties op het water. Er varen vele bootjes met bananen of banden achter hun boot. Als het eten niet is inbegrepen bij de tour en je hebt trek is dat geen probleem, want veel locals verkopen eten vanaf hun bootjes.

3. Apo Island: snorkelen met zeeschildpadden

Een must do is Apo Island. Een tricycle haalt ons op en rijdt binnen 30 minuten naar Malatapay. Daar regelen we zelf de boot naar Apo Island. Het fijnste is een privéboot zodat je zelf kunt bepalen wanneer je terug wilt. Het boottochtje duurt ongeveer 20 minuten. Op Apo Island kun je zwemmen met zeeschildpadden en zie je het mooiste koraal, zeesterren met een leuk kleurtje, veel Nemo’s en een heleboel andere vissen.

Als je aankomt op Apo Island moet je je registreren en betaal je een bedrag om op het eiland te mogen zijn. Daarna gaan we door naar het tentje waar je snorkels kunt huren. Ook ben je verplicht om een guide mee te laten zwemmen, dat is puur ter bescherming van de zeeschildpadden. Als we de snorkels hebben gaat Ties in een reddingsboei en Nout in de zwemband. We dobberen een uur in de oceaan om al dit moois te zien! De guides die met je meezwemmen, zijn supervriendelijk. Onze guide gaf bijvoorbeeld aan dat hij wel op de jongens wilde letten wanneer wij onder water waren.

En dan nu in de relaxstand!

We sluiten onze dagen op Negros af met een volledige dag aan het zwembad en genieten na van al het moois dat we weer hebben gezien. Morgen pakken we de boot naar Cebu waar ons ongetwijfeld weer nieuwe avonturen te wachten staan!

Tot slot nog wat tips voor de Filipijnen (en Negros) met kids!

 • Reis je in het hoogseizoen door de Filipijnen? Zorg dat je je boottickets dan op tijd boekt of een paar dagen voor vertrek hebt opgehaald. De boot gaat met enige regelmaat, maar in het hoogseizoen kan het druk zijn.
 • Wil je je kindje rustig borstvoeding geven? In de wachtruimte van de haven is een speciale kamer ingericht met heerlijke loungestoelen.
 • Als je met de boot naar Apo Island of Manjuyod sandbar gaat, huur dan een privéboot. Zo kun je zelf bepalen wanneer je weer weg wilt.
 • Ga vroeg naar Apo Island, wij waren er om 8.00 uur en dan is er bijna nog geen toerist te bekennen. Toen wij om 9.30 uur het water weer uitkwamen was het al druk.
 • Als je gaat snorkelen met zeeschildpadden en het hele gezin gaat het water in, vraag dan een van de guides of hij foto’s van jullie wil maken. Dat doen ze namelijk met alle liefde!
 • Het hotel dat op een gevangenis lijkt, heet Antulang Beach Resort. Als je aan komt rijden is het hotel omringd met een hoge betonnen muur. Er staat een security guard met een AK47 in zijn handen en het eerste wat je leest als je aan komt rijden is dat je zelf geen eten en drinken het hotel in mag nemen. We voelden ons niet op ons gemak. Op de boekingsite lijkt het prachtig, maar eenmaal binnen zag het er grauw uit.

Take me to de Filipijnen!

Lijken de Filipijnen jou ook wel wat? Takemeto.nl heeft al wat informatie over deze bestemming voor je op een rijtje gezet.

 • Je vliegt vanaf Schiphol Amsterdam in 15,5 uur naar Manilla, Filipijnen
 • De beste reistijd voor Filipijnen is november tot en met mei
 • KLM, Cathay Pacific en China Southern vliegen direct (maar wel met tussenstop) op Manilla
 • Wil je ook naar Negros, neem dan een binnenlandse vlucht. Je vliegt met Philippines Airlines in +/- 1 uur en 20 minuten naar Bacolod-Silay (Negros)
 • Deze leuke hotelletjes op Negros boek je op Booking.com
 • Liever een pakketreis? Check bijvoorbeeld Kras.nl

Deze blogs al gelezen?

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Femke treint deze zomer samen met haar vriend en zoontje van 1 door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In haar vorige blog schrijft ze over de

Rotterdam met kinderen? Ja toch niettan!

Rotterdam, wat hebben we genoten! 2 volle dagen in deze metropool zijn eigenlijk te kort, maar genoeg om een indruk te krijgen van wat de

Op babymoon naar Nepal: een tijgerexpeditie zonder tijgers (deel 3)

Het laatste deel van onze babymoon naar Nepal was een bezoek aan Chitwan National Park, waar onder andere tijgers voorkomen. Tijgers vind ik echt fantastisch.

Volg ons ook!