Eerste vakantie met baby: Irene ging met dochter Saar op roadtrip door Denemarken en Noorwegen

Auteur: Irene

Dit artikel is gepubliceerd op: 13/12/2019

We checken nog een keer de weersverwachting en nemen dan de beslissing: we gaan écht naar Denemarken en Noorwegen. De camper (geleend van mijn moeder) is ingeladen en we zijn klaar voor vertrek. Onze eerste vakantie met Saar (toen 9 maanden), op avontuur met een campervan. We hebben er zin in!

In dit blog neem ik je mee op ons avontuur door Denemarken en Noorwegen. We hebben veel gekampeerd in het wild, gezwommen in meren en rivieren, gewandeld en gefietst. We werden fanatiek in het slim inkopen van de boodschappen en hebben ontdekt wat zeker wél en vooral níet meer mee gaat op een volgende vakantie.

On the road!

Voor deze vakantie hebben we 3,5 week uitgetrokken. We zien wel hoever we komen; dat is het uitgangspunt van deze reis. Met de goede weersvoorspelling rijden we via Duitsland naar Denemarken. We hebben flink wat kilometers gemaakt, dus de eerste stop is vlak over de grens. We vinden een camperplek bij een boer op zijn terrein. Vanaf hier maken we verdere plannen. De boot naar Noorwegen (van Hirtshals naar Larvik, of Hirtshals naar Kristiansand) kunnen we nog voor een prima prijs boeken. We brengen de eerste week door in Denemarken en bekijken per dag waar we naartoe rijden.

In Noorwegen doen we hetzelfde. Daar maken we uiteindelijk in ruim 2 weken een mooie ronde vanuit het zuiden naar Bergen, via het Sognefjord naar het oosten, vlak aan de grens met Zweden, om zo via Oslo weer naar de haven van Larvik te rijden. Het voordeel van een camper is dat de route niet vast hoeft te liggen, je kunt gaan en staan waar je wilt. We rijden naar de plek waar het lekker weer is of waar we een goed stuk kunnen fietsen (we hebben beiden een racefiets mee). Geen zin om te rijden, dan blijven we 2 nachten op dezelfde plek staan.

We rijden naar de plek waar het lekker weer is of waar we een goed stuk kunnen fietsen

Kamperen in de natuur

We overnachten op de prachtigste plekken. De enige voorwaarde die we stellen is dat er een meer of rivier moet zijn om aan te staan, zodat we kunnen zwemmen. Een verfrissende duik is het beste begin en einde van de dag. De camper is zelfvoorzienend met zonnepanelen en er is een toilet voor noodgevallen. We zorgen ervoor dat we altijd voldoende water en eten bij ons hebben voor minimaal 3 dagen. Saar heeft nog maar weinig nodig om zich te vermaken. Wat gras om te spelen en kruipen is voldoende. Voor ons een vlakke ondergrond en wat beschutting. Het uitzicht op een groot meer is elke keer weer adembenemend en daarmee zijn Rob en ik ook snel tevreden. Met de app park4night (App Store en Google Play) vind je al die kampeerplekken, vaak gratis en soms zelfs met een (droog)toilet.

Boodschappen

Scandinavië staat erom bekend dat het duur is en dat klopt ook zeker. Basisproducten als pasta, rijst, couscous, blikje tonijn en tomatenpasta hebben we van huis meegenomen. Daarnaast ook havermout, Nutrilon en voldoende luiers voor Saar. Tijdens de reis ontdekten we dat er (net als in Nederland) een verschil is tussen de supermarkten. Zo is de REMA1000 prima om boodschappen te doen. Kijk goed wat je pakt en wat de prijs is. Versproducten zijn niet altijd duurder, maar een zakje snoep kan ineens € 5 kosten. Doordat de prijs in Noorse kronen aangegeven staat, kan het weleens verwarrend zijn.

We ontdekten wel een paar leuke dingen:

  • Een blikje tonijn kost € 0,50, een stuk goedkoper dan in Nederland. Hebben we dus ruim ingeslagen.
  • Brood koop je standaard ongesneden, maar mag je zelf in een snijmachine doen. Zo blijft het langer vers.
  • Fiskekake zijn viskoekjes die ideaal zijn voor op de barbecue.
  • Nutrilon hebben ze in Noorwegen niet.
  • Kvikk lunsj is de Noorse kitkat en onze craving tijdens de vakantie.
  • Oh ja, wijn en bier hebben we ook van thuis meegenomen, dat is echt onbetaalbaar in Noorwegen.

De natuur in!

Tijdens zo’n rondreis zit je veel uren achter het stuur. De perfecte manier om het land te verkennen. Toch waren we de camper ook wel eens zat en zijn we gaan wandelen of fietsen. We zijn actieve wielrenners, maar we ontdekten dat het in Noorwegen toch wel lastig is om een prettige en veilige route te vinden. Google maps geeft voldoende opties, maar stuurt je ook over 80-kilometerwegen. En als je net een fijn rustig stuk hebt gevonden, gaat de weg ineens onverhard verder. Voor de mountainbikers zijn er zeker meer opties!

Ik vertelde net dat Noorwegen een duur land is, maar bedenk wel dat de natuur gratis is.

Wandelen ging wél prima. Saar in de draagzak en zo de natuur in. Ik vertelde net dat Noorwegen een duur land is, maar bedenk wel dat de natuur gratis is. Zo ben je bijna niets kwijt aan overnachtingen en activiteiten. Tijdens verschillende hikes hebben we zelf onze route gezocht. Ook zijn er veel routes uitgezet en kun je zelfs meerdere dagen in een natuurgebied vertoeven, terwijl je van hut naar hut loopt.

Zeker doen: een campervakantie met baby

We denken nog wekelijks terug aan de geweldige reis die we hebben gemaakt. Wat was het een geweldig avontuur! Echt niet altijd gemakkelijk met een baby, maar supertrots dat we het wel gedaan hebben. We denken nu al aan een volgende reis, iemand tips?

Onze favoriete reisartikelen voor een vakantie met kinderen

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!