Een winters weekendje Praag met dreumes: Annemarie geeft je de beste tips!

Auteur: Annemarie

Dit artikel is gepubliceerd op: 8/12/2019

Begin oktober zijn we met dochter Sophie van bijna 2 een lang weekend naar Praag geweest. Van tevoren had ik al wat research gedaan en een dagindeling gemaakt. Er bleek meer dan genoeg te doen in Praag, zeker voor kinderen! Ook las ik dat het in oktober qua temperatuur nog lekker nazomeren zou zijn. Dat ging voor ons niet op, want bij maximaal 5 graden moesten we toch echt onze winterkleding aan. 

Kindvriendelijk vliegen

Ik had tickets geboekt bij KLM, vooral omdat je dan kunt kiezen uit meerdere tijdstippen. Vliegen rond het middagslaapje leek me ideaal en inderdaad, het ging perfect! Sophie lag al te slapen, terwijl we nog aan het taxiën waren en werd pas wakker toen het vliegtuig weer aan de grond stond, in Praag! Omdat ze nog geen 2 is, mocht ze gratis mee op schoot. Dat is voor een vlucht van anderhalf uur prima te doen, maar ik zou het niet meer aanraden voor een bestemming verder weg. Wij hadden nog wel wat ruimte, door onze stoelen met extra beenruimte, maar zeker op een gewone economyplaats is het krap. Ook heeft een kind zonder eigen stoel geen recht op een maaltijd/snack en in ons geval kwam het er op de terugreis (toen ze wel wakker was) dus op neer dat Sophie mijn wrap opeiste. Heel leuk trouwens: bij binnenkomst in het vliegtuig kreeg ze van de stewardess een kleurboekje met potloden en een hoesje voor om haar paspoort.

Op naar onze accommodatie!

Ongeveer een week van tevoren boekte ik een gedeelde shuttlebus van het vliegveld naar ons hotel. Omdat zo’n busje meerdere reizigers bij meerdere hotels afzet, moesten we wel even wachten op het vliegveld tot iedereen er was. Het busje was netjes voorzien van een autostoel voor Sophie en nog geen uur later werden we afgezet bij het hotel aan de andere kant van Praag. Dikke aanrader! We checkten in, bekeken onze kamer (zie andere blog) en gingen naar het centrum.

Ik had gereserveerd bij het Vytopna Railway Restaurant. Dat bleek geen overbodige luxe, want er stond een rij tot buiten aan toe. Door het hele restaurant ligt een spoorlijn waar treintjes af en aan rijden om je de bestelde drankjes te bezorgen. Sophie vond dit fantastisch, zeker ook toen we onze lege glazen zomaar op een passerend treintje zetten. Het eten – wel gewoon gebracht door een serveerster – was ook prima, er staan vooral héééééél veel vleesgerechten op de kaart.

Op verkenning door Praag

De volgende dag startten we rustig op in het hotel en pakten we vervolgens weer de metro naar het centrum. We waren nog niet uitgestapt of Sophie spotte een fantastische snoepwinkel. We keken er even rond en kochten een klein zakje snoep dat met ruim € 3 per 100 gram niet bepaald goedkoop is. Onze volgende stop was Hamleys, een speelgoedwinkel. Al is speelgoedwinkel een understatement. Al direct bij binnenkomst stuitten we op een prachtige draaimolen, waar Sophie uiteraard wel een rondje in mee wilde draaien. We kochten een kaartje en enthousiast wilde Sophie op een bewegend paard klimmen. Groot was haar verdriet toen bleek dat ik niet naast haar mocht blijven staan tijdens het draaien. Pure onzin wat mij betreft, maar goed, we eindigden dus met een bedroefde dreumes in een koets.

Gelukkig draaide ze snel bij toen we verder op ontdekkingstocht gingen door Hamleys, want wát is er veel te zien! Je kunt racen met auto’s, glijden van de ene verdieping naar de andere via een gigantische wentelglijbaan en her en der zijn kleine speeltuintjes te vinden.

Prague by night

Na een middagslaapje in het hotel vertrokken we eind van de middag wederom naar het centrum. Met de invallende schemering was het er prachtig. Sowieso waren we erg onder de indruk van alle gebouwen, ze zijn tot in de puntjes onderhouden en erg kleurrijk. Vooral het Staroměstské náměstí-plein was erg sfeervol en Sophie keek haar ogen uit naar de vele straatartiesten. We zochten een restaurantje om te eten, maar werden bijna overal weggestuurd, omdat we niet gereserveerd hadden. Uiteindelijk vonden we een prima pizzeria in een van de zijstraten van het plein.

Tip: reserveer dus in het weekend! En nog een tip: pak vooral geen reguliere taxi, maar neem een Uber. Toen we namelijk na het eten met een gewone taxi naar het hotel gingen, werden we gigantisch afgezet en moesten we aan het einde van de rit 3 x zo veel betalen.

Op z’n Hollands

Op maandag wilden we de stad nog wat verder verkennen en volgens ons kon dat het beste op de fiets! We hadden de dag ervoor een 2,5 uur durende highlights-van-Praag-tour geboekt bij Baja Bikes, een Nederlandse organisatie die wereldwijd fietstochten organiseert. Het was wederom prachtig, maar ijskoud weer, dus we shopten nog snel even handschoenen bij de Praagse H&M. Je kunt deze tour trouwens gerust ver van tevoren boeken, want bij slecht weer mag je gratis annuleren of verzetten! We verzamelden met de groep in een rustig straatje en kregen eerst wat uitleg van onze enthousiaste gids. Sophie had het ondertussen niet zo naar haar zin, want ze moest verplicht een helm op en de enige beschikbare helm bleek veel te groot. We riskeerden een behoorlijke boete, maar besloten toch de helm na 5 minuten af te zetten; een te grote helm had sowieso geen nut natuurlijk.

In een rustig tempo fietsten we vervolgens door Praag. We maakten regelmatig korte stops waar de gids dan wat vertelde over de omgeving. Sophie was inmiddels in slaap gevallen, dus wij hadden alle tijd om foto’s te maken tijdens de stops. Een kleine 3 uur later waren we weer terug in het centrum van Praag. Ik denk dat we al met al maar een paar kilometer hebben afgelegd, de tocht is zeker goed te doen voor iedereen. 

Voor de lunch kwamen we terecht bij Pasta Fresca, een gigantische aanrader zo bleek! Vanaf de straat zie je amper wat van het restaurant, maar eenmaal binnen daal je af naar een supergezellige kelder waar je zo de keuken in kijkt en waar vis en vlees uitnodigend liggen te wachten. Ik nam de risotto van de dag en voor slechts € 6,50 was de prijs-kwaliteitverhouding meer dan prima.

Na de lunch slenterden we nog wat rond in het centrum, maar Sophie was moe en had het wel gehad. Op naar het hotel dus! Helaas waren er echt dicht in de buurt van het hotel geen restaurantjes, we besloten dus maar een pizza te nemen in het hotel (wat dan weer niet zo’n aanrader was). De volgende ochtend werden we weer netjes opgepikt door de airport shuttle en vlogen we vervolgens terug naar Nederland. Het was een supergeslaagd weekendje weg!

Deze blogs al gelezen?

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Femke treint deze zomer samen met haar vriend en zoontje van 1 door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In haar vorige blog schrijft ze over de

Rotterdam met kinderen? Ja toch niettan!

Rotterdam, wat hebben we genoten! 2 volle dagen in deze metropool zijn eigenlijk te kort, maar genoeg om een indruk te krijgen van wat de

Op babymoon naar Nepal: een tijgerexpeditie zonder tijgers (deel 3)

Het laatste deel van onze babymoon naar Nepal was een bezoek aan Chitwan National Park, waar onder andere tijgers voorkomen. Tijgers vind ik echt fantastisch.

Volg ons ook!