Een roadtrip met baby door Griekenland en Noord-Macedonië: intensief maar onvergetelijk!

Auteur: Marijke

Dit artikel is gepubliceerd op: 23/08/2019

We zijn uitgenodigd voor een doopdienst in Noord-Macedonië. Na wat gepuzzel met de agenda’s lukt het ons om een kleine maand weg te gaan. Voor ons geen directe vlucht naar de plek van bestemming, maar een roadtrip door meerdere landen. En dat met een baby van 8 maanden!

Work hard, play hard

We vliegen op Corfu, want daar zit het hoofdkantoor van Daans werk. We kunnen zo onze trip combineren met wat werkdagen. Na een paar dagen halen we onze huurauto op. Het plan is om met de boot naar het vasteland te gaan en vanuit daar via Noord-Macedonië en Albanië weer terug te gaan naar Corfu. Dat blijkt echter nog niet zo gemakkelijk. Omdat er politiek gedoe is tussen de landen, doet de verhuurmaatschappij moeilijk met het oversteken van de grens. Conclusie: we betalen een toeslag van €10 per dag voor Noord-Macedonië en we besluiten Albanië te laten zitten.

Tip: als je voor langere tijd een auto huurt, neem dan je eigen Maxi Cosi mee. Dat scheelt enorm in de kosten. Bovendien voelde het ook een stuk veiliger dan een gehuurd stoeltje.

We komen langs prachtige valleien en zien dorpjes vol witte huizen met rode daken.

Couleur locale

In de haven kopen we een ticket en kunnen meteen de boot op. De overtocht duurt zo’n 1,5 uur en is al een belevenis op zich, zeker voor wat grotere kinderen. Je ziet Corfu langzaam kleiner worden en het vasteland komt steeds dichterbij. Op de boot zijn overdekte zitjes en er is een barretje met koffie, broodjes en ijs. Zodra we op het vasteland zijn rijden we door knalgroen gebergte met plukken felgele brem en her en der zelfs sneeuw op de toppen. We komen langs prachtige valleien en zien dorpjes vol witte huizen met rode daken.

Tip: er zijn weinig benzinestations (lees toiletten) langs de snelweg. Daarvoor moet je meestal even een afslag nemen.

Kloosters van Meteora

Ons vakantieritme is als volgt: ‘s morgens gaan we op pad (voordat de bussen vol dagjesmensen aankomen) en ’s middags genieten we van de schaduw, de hangmat en de grote tuin vol heerlijke zoet ruikende jasmijn die bij ons gehuurde huis hoort.

Onze eerste bestemming is Meteora. Deze plaats staat bekend om zijn kloosters die gebouwd zijn op rotspilaren. Er gaat een rondweg met waanzinnige vergezichten langs. Er zijn meerdere plekken waar je de auto langs de weg kunt zetten om foto’s te nemen. Verder zijn er bij de ingangen van de meeste kloosters ook parkeerplaatsen.

Tip: neem een draagzak/-doek mee, want vanaf de ingang moet je nog aardig wat trappen op om in de kloosters te komen.

Door naar de doopdienst

Vanuit Meteora rijden we naar Noord-Macedonië. De doopdienst waar we voor zijn uitgenodigd, is in Bitola. We besluiten toch om een appartement in het meer toeristische Ohrid te boeken en vanuit daar op en neer te rijden. Daardoor zitten we een week lang op dezelfde plek en geven we Julia ook wat rust. Ohrid is vooral bekend vanwege het kraakheldere meer waar het aan ligt. Helaas is het water voor Julia nog te koud om in te zwemmen, dus zitten we lekker met haar in het gras onder de bomen langs de brede boulevard en op de terrasjes aan het meer.

Tip: als je gaat roadtrippen met kinderen plan dan niet te veel en niet te lange afstanden op een dag.

Om-en-om paragliden

Nu we een tijdje onderweg zijn merken we dat het reizen met een baby behoorlijk intensief is. Je bent minder flexibel en alles gaat langzamer. Het weerhoudt ons er niet van om leuke dingen te ondernemen. Een van de activiteiten die je bij het meer van Ohrid kunt doen, is paragliden. Als verrassing voor Daan boek ik 2 vluchten. Daan gaat de ene dag, terwijl ik bij Julia blijf en de volgende dag draaien we dit om.

Tip: roadtrippen met kinderen kan behoorlijk intensief zijn. Doe daarom af en toe ook iets los van elkaar en gun elkaar ruimte.

Verder genieten we vooral even van het feit dat we niet zo veel hoeven en plonst Julia heerlijk in het kinderbadje dat de verhuurders voor ons hebben neergezet.

Als een god in Griekenland

Na de doopdienst gaan we weer terug naar Griekenland en verblijven we in een heerlijk groot huis midden in de bergen. Vanuit hier maken we uitstapjes naar Metsovo, een idyllisch bergdorpje met veel groen en leuke restaurantjes om een dorpsplein, en naar Ioannina, een levendige studentenstad aan een meer. Verder genieten we vooral even van het feit dat we niet zo veel hoeven en plonst Julia heerlijk in het kinderbadje dat de verhuurders voor ons hebben neergezet.

Tip: kies je voor Airbnb’s dan heb je vaak een volledig ingericht huis/appartement met veel voorzieningen. Een keuken om zelf (baby)hapjes te maken, een wasmachine en een tuin om buiten te spelen.

We sluiten onze vakantie af op Corfu. Daar genieten Julia en ik nog een week lang van de zon en het zwembad, terwijl Daan aan het werk is. Geen verkeerde combinatie dacht ik zo!

Deze blogs al gelezen?

Volg ons ook!