Roadtrip door Zuid-Afrika met een dreumes: tips en must do’s van Lisette!

Auteur: Lisette

Dit artikel is gepubliceerd op: 17/08/2018

Toen we nog op Bali waren ontstond het idee om op korte termijn – rond de jaarwisseling – nog een verre reis te maken. Maar waarheen? Er kwamen heel wat leuke landen voorbij tijdens het zoeken naar de volgende bestemming. Uiteindelijk gaven het klimaat en de veelzijdigheid de doorslag. De laatste dag van onze reis op Bali boekten we tickets naar… Zuid-Afrika! Waarom deze reis nog mooier werd dan we hadden gedacht, lees je hieronder.

De laatste dag van onze reis op Bali boekten we tickets naar… Zuid-Afrika! Waarom deze reis nog mooier werd dan we hadden gedacht, lees je hieronder.

Dag 1 – 2: vliegreis Amsterdam – Johannesburg

Vanaf Schiphol vliegen we eerst naar Parijs en dan vervolgen we onze reis naar Johannesburg. Ook dit keer hebben we een nachtvlucht. Het plan was om Milou tijdens het tweede deel van de reis in een babybasket te laten slapen. Omdat Milou nogal groot is voor haar leeftijd, een kind van haar vader zullen we maar zeggen, gelooft de steward niet dat Milou rond de 10 kilo is. Nu moet ik eerlijk zeggen, ze is ook een halve kilo zwaarder. De moed zakt ons in de schoenen – 11 uur lang met een dreumes op schoot is niet de meest ideale situatie. Gelukkig kunnen we de steward uiteindelijk overtuigen, en dus hangt hij toch een babybasket voor haar op. Zo komen we ‘redelijk’ uitgerust in Johannesburg aan.

Dag 2 – 5: Nelspruit

Accommodatie: Francolin Lodge
Meteen na aankomst halen we de huurauto met kinderzitje op en rijden we door naar Nelspruit, een stadje op 4 uur rijden van Johannesburg. Het eerste hotel valt allesbehalve tegen: wat een luxe! Na een rustige eerste nacht (jaja Milou sliep door!) en een goed ontbijt, besluiten we eerder dan gepland, de panoramaroute te rijden. Het weer valt namelijk wat tegen, dus een dag aan het zwembad heeft niet zo veel zin. De panoramaroute is een prachtige route met mooie vergezichten en langs watervallen en andere bijzondere natuurverschijnselen. We kunnen niet alles bekijken, want de route duurt zonder stoppen al 1,5 uur. Maar wat we zien, is zeker de moeite waard.

Jaaaaaaaaa…!

Aan het eind van de middag zijn we weer terug in het hotel. We besluiten om ons langzaam klaar te gaan maken voor oudejaarsavond. Nadat we Milou in bed hebben gelegd, gaan we naar het restaurant. De babyfoon gaat uiteraard mee. In het restaurant heb je een prachtig uitzicht over de stad. Rick grapt nog dat dit de perfecte locatie voor een huwelijksaanzoek zou zijn. Nou ken ik Rick en ben ik ervan overtuigd dat dit weer een van zijn flauwe grappen is. Een huwelijksaanzoek staat naar mijn weten nog lang niet op zijn planning. Niet veel later, bij gang 5, komt het personeel met een heel mooi dessert aangelopen.

Rick grapt nog dat dit de perfecte locatie voor een huwelijksaanzoek zou zijn. Nou ken ik Rick en ben ik ervan overtuigd dat dit weer een van zijn flauwe grappen is.

In mijn naïviteit zeg ik nog tegen Rick: “Waarom heb jij geen hart op je bord?” Kort na die uitspraak valt het kwartje. Al snel zie ik ook de ring die op een mooie manier in het dessert is opgemaakt. Rick gaat vrijwel meteen op zijn knieën en natuurlijk zeg ik volmondig: JA! Hij had geen mooier moment kunnen uitkiezen.

We wachten nog even tot het 00:00 uur is, luiden het nieuwe jaar in en gaan vervolgens naar bed. De volgende ochtend kan ik nog steeds niet geloven wat mij die avond daarvoor is overkomen. We hebben weinig tijd om na te genieten, want Milou heeft ook haar aandacht nodig. Je kunt dan wel verloofd zijn, maar je blijft natuurlijk ook moeder. We merken dat Milou wat vermoeid is van de drukke dagen en we dus blijven we een dagje bij het zwembad. De volgende dag zal namelijk weer druk genoeg zijn.

Tips

  • Stel prioriteiten! De hele panoramaroute rijden kan voor een kleintje erg vermoeiend zijn. Daarnaast zijn de wegen niet overal even goed (lees: gaten in de weg en overstekend wild).
  • Neem een draagzak mee als je de panoramaroute gaat rijden. Een buggy heeft weinig zin met die hobbelige paden.
  • Malaria-alert: in het Krugerpark komt malaria voor. We wilden het risico met Milou niet lopen en zijn daarom niet naar dit park geweest.
  • Rustdagen zijn met kleintjes echt een must.

Dag 5 – 8: St. Lucia

Accommodatie: The Sandpiper guesthouse
In 7 uur rijden we van Nelspruit naar onze volgende bestemming St. Lucia. Eentje die niet mag ontbreken als je door Zuid-Afrika reist. De weg ernaartoe is adembenemend. Het gebied is erg heuvelachtig en de laaghangende bewolking maakt het extra speciaal. We rijden dicht langs de grens met Swaziland. Een land dat in eerste instantie ook op onze planning stond. Helaas komt ook daar malaria voor. Hoe dichter we bij St. Lucia komen, hoe beter het weer wordt. De omgeving begint steeds meer te veranderen. Milou doet het heel goed tijdens de rit (lang leve de iPad). St. Lucia doet erg vriendelijk aan en heeft wat weg van een grote villawijk midden in een natuurgebied. Bij aankomst in het guesthouse ontvangt de gastvrouw ons hartelijk. Ze geeft veel informatie over het gebied. In de avond blijken er ook nijlpaarden door het stadje te lopen. Klinkt heel spannend, maar geloof me, die wil je liever niet tegenkomen. We sluiten onze eerst avond in St. Lucia af in een restaurant. Het ligt prachtig en biedt een mooi uitzicht over het iSimangaliso Wetland Park.

Hluhluwe-Imfolozi Park

De volgende dag reizen we al vroeg af naar het Hluhluwe-Imfolozi Park, een natuurreservaat op 30 minuten rijden van St. Lucia. We gaan eindelijk op safari! Milou is gelukkig al om 05.00 uur wakker (normaal gesproken de nachtmerrie van elke ouder). Een uur later gaan we naar het park. Zodra we in het park zijn, is het raak: een groep leeuwen ligt langs de kant van de weg. Onze dag kan nu al niet meer stuk. In korte tijd zien we nog veel meer wilde dieren. Olifanten, zebra’s, herten, apen en ook buffels passeren de revue. We worden steeds enthousiaster en besluiten nog wat langer te blijven.

Een deel van de wegen in het park is geasfalteerd, het andere is onverhard. Best een uitdaging met een Suzuki Swift en een dreumes op de achterbank. Na 2 uur hobbelen besluiten we het park te verlaten en terug te gaan naar het guesthouse. Later dan verwacht zijn we terug in St. Lucia. We sluiten de dag af met een duik in het zwembad.

Best een uitdaging met een Suzuki Swift en een dreumes op de achterbank.

Op bootsafari

Onze laatste dag in St. Lucia staat in het teken van een boottocht. We hebben de tickets een dag ervoor besteld en we hoeven ze alleen nog even op te halen. De boot vertrekt al om 09.00 uur. Klinkt misschien vroeg, maar Milou is elke dag rond 06.00 uur wakker, dus genoeg tijd om ons voor te bereiden. Gelukkig mag de buggy mee aan boord van het moderne schip. Milou is al de hele ochtend erg onrustig en dat wordt niet minder naarmate de dag vordert. Ondanks alles kunnen we de boottocht aan iedereen aanraden. We spotten heel veel vogels, krokodillen en nijlpaarden. Uiteindelijk wordt Milou wat rustiger en zien we haar zichtbaar genieten. Na 2 uur is de excursies afgelopen en gaan we terug naar onze accommodatie. Milou gaat lekker naar bed en we hebben een middagje niks.

Mininieuws…

Na de bootsafari krijg ik steeds meer het gevoel dat ik zwanger ben. En dat kan heel goed mogelijk zijn. We besluiten na het middagslaapje van Milou toch langs de supermarkt te gaan voor een zwangerschapstest. Eenmaal terug kan ik niet wachten om de test te doen. En ja hoor, na 5 minuten weten we het: ik ben zwanger! Wat een geweldig nieuws en wat een mooi begin van het nieuwe jaar.

En ja hoor, na 5 minuten weten we het: ik ben zwanger! Wat een geweldig nieuws en wat een mooi begin van het nieuwe jaar.

Tips

  • Self-drive safari it is. Kinderen tot 6 jaar mogen niet mee op jeepsafari. Een eigen auto of auto met gids is noodzakelijk als je een van de natuurreservaten in Zuid-Afrika wilt bezoeken.
  • Ga per boot nijlpaarden en krokodillen spotten in het iSimangaliso Wetland Park. Ook erg leuk met (kleine) kinderen.
  • Boek op tijd! St. Lucia is erg populair en met een kindje is het vinden van een geschikte accommodatie wat lastiger.

Tot zover deel 1 van onze reis door Zuid-Afrika. Ben je nieuwsgierig naar het verloop van onze reis? Binnenkort staat ook deel 2 online.

Lieve groet van een reizende mama,

Lisette

Volg ons ook op:

Recente blogs:

Updates ontvangen?

Meld je aan
Sorry but there is some error in adding your email to our subscriber list. Please try again
Het inschrijven is gelukt!