Domaine en Birbes: een walhalla voor kinderen in Languedoc-Roussillon

Auteur: Loes

Dit artikel is gepubliceerd op: 25/07/2019

Dit jaar kiezen we voor een relaxte zomervakantie. We hebben een gîte geboekt bij Domaine en Birbes in Zuid-Frankrijk voor 2 weken. Deze domaine geeft aan kindvriendelijk, kleinschalig en gezellig te zijn. Ook is er een verwarmd zwembad! Kortom, alles is aanwezig voor een relaxte familievakantie.

Tussenstop in Valence

We besluiten om met de auto naar Laurac te rijden, een behoorlijk lange reis voor onze peuter. We reizen daarom in 2 dagen. Op de heenweg zoeken we in de buurt van Valence een overnachting. Dat doen we onderweg op booking.com. We vinden een wat ouderwetse B&B die dicht bij de snelweg ligt en afgelegen van een stadje. De kamer is schoon en de eigenaresse is vriendelijk. Verder is er niet veel te beleven. Wel is er voldoende ruimte buiten om even lekker te spelen met een (meegebrachte) bal. Geen overbodige luxe na een lange rit.

Genoeg ruimte om te spelen

De volgende dag komen we aan bij Domaine de Birbes, van Mariëlle en Rob. Zij zorgen voor een warm welkom. De gîte is piekfijn in orde en we drinken gezamenlijk op onze vakantie. We krijgen een rondleiding over het prachtige domaine. Het is er kleinschalig en heeft meer dan genoeg ruimte om lekker te spelen. Een grote trampoline, heel veel spelletjes in de kapschuur en ook een groot schoolbord en nog veel meer speelgoed om úúúúrenlang te spelen. We kijken elkaar aan, dit is een goede keuze geweest! Met een lange trap kun je naar het zwembad. Het is beveiligd en geeft een alarm als er iemand in valt. Ondanks dat Robyn waarschijnlijk niet de trap alleen op zal klimmen geeft het een veilig gevoel.

Een grote trampoline, heel veel spelletjes in de kapschuur en ook een groot schoolbord en nog veel meer speelgoed om úúúúrenlang te spelen.

Dagjes weg

De meeste dagen gaan we na het ontbijt (met verse broodjes van de dorpsbakker) op pad. De ene dag naar Carcassonne om het kasteel te bekijken waar we op zoek gaan naar ridders en prinsessen. De andere dag naar Toulouse; we slenteren door de stad of gaan naar een Frans marktje. Ook bezoeken we een aantal brocantemarkten, vide-greniers (rommelmarkten, maar dan met een grote kans op mooie vondsten) en winkeltjes. Hierin laten we ons adviseren door Mariëlle die de adresjes in de omgeving maar al te graag deelt.

In de middag liggen we heerlijk te relaxen aan het zwembad als Robyn haar middagslaapje doet. De babyfoon reikt namelijk ook hier tot aan het zwembad! Als Robyn wakker is ze vaak te vinden op de trampoline en in de kapschuur. Ook speelt ze graag met dieren van de domaine, met de honden Kaatje en Zusje als favorieten. En ze heeft haar eerste vakantievriendinnetje!

Oppas incluis

De omgeving is prachtig. Dat zien we niet alleen vanuit de auto, maar ook op de fiets. We huren fietsen van het domaine en krijgen van Rob een aantal leuke routes langs het Canal du Midi uitgelegd. Langs de route zijn leuke koffie- en lunchstops zodat ook onze dochter even lekker kan spelen. Daarnaast hebben we onze eigen racefietsen meegenomen. We moeten alleen fietsen, omdat Robyn niet mee kan. Totdat Saar, de oudste dochter van Rob en Mariëlle, aangeeft op te willen passen. Zodra zij slaapt pakken wij de fietsen en genieten we van heerlijke routes door het heuvelland van Languedoc-Roussillon. Bijna denken we dat deze vakantie niet beter kan maar dan mogen we ook nog genieten van een heerlijke table d’hôtes en een pizza-avond die Rob en Mariëlle organiseren.

Helaas zit onze vakantie erop. We hebben genoten en de vakantie is voorbij gevlogen. Wij snappen wel waarom zo veel gezinnen hier weer terugkomen. Niet alleen de gastvrijheid van Rob en Mariëlle is ongekend, maar ook de passie en liefde die ze in hun domaine leggen is terug te zien tot in de kleinste details.

Volg ons ook op:

Recente blogs: