Dit zijn de 5 mooiste kastelen voor kinderen op de Schotse Kastelenroute!

Auteur: Rosalie

Dit artikel is gepubliceerd op: 13/01/2020

In mijn vorige blog vertelde ik over de overtocht naar Engeland met DFDS Seaways van Ijmuiden naar Newcastle. In dit blog vertel ik over onze rondreis door Schotland, dat begon met een kleine kastelenroute. Omdat we de North Coast 500 door Schotland gingen rijden, startte onze route in de haven van Newcastle upon Tyne. We reden noordwaarts in de richting van Edinburgh, naar Linlithgow. Omdat ik een groot fan ben van de Harry Potter-boeken, de serie Outlander en Downton Abbey leek het ons leuk om op die route wat filmlocaties te bezoeken. 

Op onze eerste 2 dagen reden we langs deze kastelen:

  1. Alnwick Castle (decor voor Harry Potter en Downton Abbey)
  2. East Linton (molen die gebruikt wordt in Outlander)
  3. Mid Hope Castle (Lallybroch, huis van Jamie Fraser, Outlander)
  4. Blackness Castle (Outlander)
  5. Linlithgow Palace (geboorteplaats Mary Queen of Scots)

Alnwick Castle: magisch mooi

Als je een kaartje koopt voor Alnwick Castle heb je 2 opties: alleen het kasteel bezoeken of ook de tuinen (let op het prijskaartje: best een verschil!). Wij kozen voor beide en wat een genot was dat! We hadden de mazzel dat het prachtig weer was deze eerste dag nog in Engeland. Een strakblauwe lucht, zon en een aangename temperatuur van 17 à 18 graden.

Als je het kasteel binnenloopt kun je verschillende richtingen op. Ga je naar rechts, dan kom je uit bij een grote ruimte waar je je als kind in ridder- en prinsessenkostuums kunt kleden en draken kunt verslaan. Ook is er een dungeon waar je een spannend ritje kunt maken. De andere kant op brengt je naar een mooie binnenplaats. Daar wordt direct duidelijk dat Downton Abbey er is opgenomen. Je kunt vele tours boeken waarbij je alle ins en outs te horen krijgt. Wij liepen zelf een rondje en kwamen ook uit bij de velden waar Harry Potter zijn bezemsteelles krijgt in de film. Erg leuk om te zien. Ook in het kasteel zijn allerlei knuffeltjes verstopt die de kinderen kunnen zoeken, om het ook voor hen interessant te houden. Leuk weetje: dit kasteel is nog gewoon bewoond!

Ook in het kasteel zijn allerlei knuffeltjes verstopt die de kinderen kunnen zoeken, om het ook voor hen interessant te houden.

De tuinen zijn geweldig; een enorme grasmat en grote fonteinen sieren de ruimte. Er staan heel veel tractoren van John Deere waar kinderen op kunnen rijden en er zijn activiteiten voor de wat oudere kinderen (schilderen bijvoorbeeld). Loop je verder omhoog, dan kun je plaatsnemen op een van de vele schommels. Aanrader!!

Outlander in het echt

Ook zo benieuwd hoe die locaties uit de serie er in het echt uitzien? Wij ook! We reden eerst langs East Linton waar de molen staat die gebruikt wordt als molen waar Jamie Fraser in het water duikt als de Engelsen langskomen. In de serie staat ie op het land van zijn huis: Lallybroch, maar niets is minder waar!

Lallybroch, ofwel Mid Hope Castle, is een zeer oud gebouw dat niet meer in gebruik is. De ramen zijn dichtgetimmerd en je kunt niet binnenkijken. Alsnog leuk om je voor te stellen hoe ze zo’n set bouwen. Er staan namelijk gewoon huizen om Mid Hope Castle heen, die je natuurlijk niet ziet in de serie! We betaalden een paar pond om binnen te komen. Het weer was op die dag slecht: donkere wolken en veel regen.

De donkere wolken en regen maakte de stemming wel passend bij het kasteel: Blackness Castle. Dit kasteel is gebruikt in de serie Outlander als Fort William. Een zeer oud kasteel, uit de 15e eeuw! Geen plek voor kleine kinderen, gelukkig hadden wij de MiniMeis mee zodat Fedde veilig hoog kon zitten!

Koninklijk Linlithgow Castle

Gelukkig klaarde de lucht op en kregen wij een zonnetje. Linlithgow Palace is een vijftiende-eeuws kasteel. Dit kasteel, later ook aangeduid met paleis, was een van de belangrijkste verblijven van de Schotse koningen van het Huis Stuart in de 15e en 16e eeuw én de geboorteplaats van Mary, Queen of Scots (vele films over gemaakt en ook de serie Reign op Netflix gaat helemaal over haar). Omdat dit kasteel vele grote ruimtes heeft kon Fedde af en toe even lekker rennen, door de vroegere feestzaal bijvoorbeeld. Wel een hoop steile nauwe trappen dus voor kleine kindjes niet echt te doen en zeker niet kinderwagenproof!

Nog even wat algemene tips op een rij

  • Wil je graag cultuur snuiven? Dat kan zeker: de bovenstaande plaatsen zijn de moeite waard!
  • Geen plaats voor een kinderwagen, gebruik een draagzak of MiniMeis!
  • Zorg voor goede schoenen of laarzen, het weer in Engeland en Schotland kan van zon naar regen, naar zon en weer naar regen in een paar minuten.
  • Draag laagjes kleding, zo ben je snel ingespeeld op de warmte van de zon als hij doorbreekt!
  • De Schotten zijn ongelofelijk vriendelijk en dol op kinderen. Vraag gerust om hulp als je vragen hebt, ze staan graag voor je klaar.
Onze favoriete reisartikelen voor een vakantie met kinderen

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!