Dit moet je weten als je met je baby over de Route du Soleil naar het zuiden rijdt!

Auteur: Marta

Dit artikel is gepubliceerd op: 2/05/2020

Aangezien ikzelf uit Barcelona kom, lag het voor de hand dat we op onze eerste ‘gezinsvakantie’ naar Barcelona zouden gaan. Onze kleine was destijds maar 4 maanden oud en dus besloten we om met de auto over de Route du Soleil naar Barcelona te reizen. Een geweldige ervaring die ik alle kersverse ouders kan aanraden.

De weg naar het zuiden

We vertrokken begin mei naar Barcelona. Dat is ten opzichte van de zomermaanden een rustige periode. Toch hadden we een paar keer last van files, met name in België wegens wegwerkzaamheden. Daarnaast vond ik het rond de steden Luik, Nancy en Lyon wat drukker op de weg. Vooral bij het knelpunt in Luik zaten we een tijdje vast. Gelukkig is reizen met een baby vrij relaxed, want zolang je hem kunt entertainen met wat zingen, speelgoed en boekjes, merkt hij er niks van en als het goed is, slaapt hij meerdere malen gedurende de dag.

Om de 3 uur (zo niet eerder) stopten we voor een pauze bij de Franse aires (de service- en rustplaatsen die je langs de weg vindt). Alle serviceplaatsen waren overigens zeer goed voorzien van verschoningsruimtes voor kinderen met onder andere commodes en aangepaste toiletten en stopcontacten voor flessenwarmers. Ook zijn er in de meeste service- en rustplaatsen kleine speeltuinen te vinden.

Ter hoogte van Beaune vonden we het mooi geweest voor de dag en boekten we een kamer in een leuk hotelletje naast de snelweg, de Novotel Beaune. We kregen daar een familiekamer met een bed voor onze kleine en rustten heerlijk uit van de reis. We zaten al ongeveer op de helft.

Na een royaal ontbijt in het hotel hervatten we onze reis naar Barcelona. Het ging een stuk vlotter dan de dag ervoor. Alleen over de grens bij Spanje was het eventjes druk, want de snelweg werd opeens heel smal voor alle auto’s en vrachtwagens. Toen eenmaal de Pyreneeën achter de rug waren, was het slechts een uurtje rijden naar Barcelona. Onze navigatie leidde ons verder naar onze bestemming.

Franse dorpen en wijngaarden

Op de weg terug namen we extra tijd voor onszelf en maakten we van de terugreis een minivakantie. We boekten online een gezellige Franse B&B in de wijnstreek Bourgogne, ongeveer op de helft van de route. We logeerden er voor 4 dagen. Mooie steden als Dijon en Beaune lagen in de buurt en we genoten van de wandelingen langs de kastelen en wijngaarden met onze kleine. En omdat we al halverwege waren, waren we op de laatste dag in een mum van tijd in Nederland.

Tip: Beaune is een prachtig middeleeuwse stad in de Bourgogne die je prima in een dag kunt bezichtigen.

De voordelen van auto reizen

Hoewel je sneller op je bestemming bent als je gaat vliegen, vond ik een autoreis ook wel zijn voordelen hebben. Zeker met een baby. Je kunt ten eerste veel meer meenemen. Denk aan alle luiers, doekjes, flesvoeding, speelgoed… maar ook de kinderwagen, babygym, campingbed en alles wat je maar kunt bedenken dat je nodig hebt op je bestemming.

Ook kun je alle tijd nemen om te reizen en stoppen waar en wanneer je maar wilt. Zonder andere mensen lastig te vallen omdat je baby opeens begint te huilen, honger heeft of verschoond moet worden.

Bovendien beschik je over je eigen auto op de bestemming, waardoor je leuke tripjes kunt maken zonder gebruik te hoeven maken van het plaatselijke ov.

Enkele tips voor een autorit met baby over de Route du Soleil

  • De Route du Soleil is een tolweg. Dat betekent dat je op meerdere punten tolpoorten tegenkomt. Bij aankomst op de tolweg krijg je een ticket dat je daarna terug moet geven, zodat de lengte van je reis wordt bepaald (en de hoogte van het te betalen bedrag). Gooi het ticket dus niet weg. Betalen kan met contant geld of creditcard.
  • Er bestaat ook een badge waarmee je sneller over alle Franse en Spaanse tolwegen kunt: de Bip&Go.
  • Hoewel een vooraf geboekt hotel vaak goedkoper is, kun je het beste niks boeken en ter plekke zien hoe ver je komt met je baby. Er zijn voldoende hotels langs de Route du Soleil.
  • In de zomer kan het behoorlijk druk zijn op de Franse snelweg. Ik zou dan liever binnendoor reizen met de baby en een beetje van het Franse landschap genieten.

Meer tips van Marta over de Route du Soleil naar Barcelona lees je hier terug.

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!