De 5 kindvriendelijkste wandelingen in Zuidwest-Amerika

Het doel van onze vakantie naar Amerika is vooral genieten van alle mooie nationale parken. En hoe doen we dat nou beter dan door lekker te wandelen? We maken in 3 weken Amerika heel wat mooie wandelingen samen met onze zoon Jop van 6 maanden. Ik vertel je graag welke wandelingen het meest geschikt zijn met kinderen. Alle wandelingen die ik hieronder beschrijf, hebben we daadwerkelijk zelf gemaakt.

1. Rim trail, Grand Canyon NP, South Rim, Arizona

Het eerste National Park dat we bezoeken, is meteen een onwijs indrukwekkende: de Grand Canyon! We hebben dit park al heel vaak gezien in reisboeken, op televisie en op internet, maar als we het met eigen ogen zien, worden we weggeblazen. Wat mooi is het! De Rim trail is een pad van 21 kilometer zonder hoogteverschil en dat de rand van de canyon volgt. Het loopt van Hermits Rest in het westen tot de start van het South Kaibab Trail in het oosten. Bij elk uitzichtpunt/shuttlebushalte staat een bordje met de afstand naar het volgende punt. We lopen de volgende stukken:

 • Mather Point – Yavapai Point (1,1 kilometer enkele reis)
  Mather Point is een van de drukste punten die we bezoeken bij de Grand Canyon, maar dat is niet voor niks. Het uitzicht is fenomenaal én het is dicht bij het Visitor Center. Voor ouders met snelle kinderen: er staan hier hekken! Bij Yavapai Point sta je overdekt. Binnen zien we interessante dingen zoals een maquette en opgezette dieren. Leuk voor de kinderen en ze steken er iets van op. En nog een pluspunt: een van de beste uitzichten van de Grand Canyon veilig achter glas!
 • Hermits Rest – Mohave Point (7,9 kilometer enkele reis)
  Het is hier – in tegenstelling tot de eerste wandeling – heerlijk rustig. Af en toe komen we andere wandelaars of een fietser tegen, maar het meeste gezelschap komt van elks, een soort herten. Rustig grazend staan ze op of langs de weg, leuk om te zien en zelfs Jop ziet ze lopen. Het plan is om te lopen naar Powell Point, maar we staken onze tocht bij Mohave Point. Het weer slaat om en Jop is moe. We keren dus met de shuttle terug naar onze auto.

Bij Yavapai Point sta je overdekt. Binnen zien we interessante dingen zoals een maquette en opgezette dieren. Leuk voor de kinderen en ze steken er iets van op.

Tip 1: de Rim Trail is grotendeels verhard en vlak en daardoor goed te doen met een wandelwagen. Het stuk tussen Powell Point en Monument Creek Vista is onverhard, daarom kozen wij voor de draagzak. Achteraf denk ik dat óók dit stuk prima met een wandelwagen te maken is. In geen enkel ander park zien we zo veel buggy’s als in de Grand Canyon.

Tip 2: Hermit Road is in de drukke maanden (maart t/m november) gesloten voor eigen vervoer. Je moet dan de shuttlebus gebruiken. Buggy’s kunnen ingeklapt mee. Wij rijden eerst helemaal naar het einde en lopen dan terug. Op de terugweg stopt de shuttlebus niet op alle plekken, hou daar dus rekening mee qua planning. Dan blijft het voor iedereen leuk en word je niet verrast door nog een paar extra kilometers als de kinderen moe zijn. De bus maakt het makkelijk om een stuk te lopen, een stuk te rijden en weer verder te lopen. Zo stel je makkelijk een route samen die geschikt is voor je eigen gezin.

Tip 3: let goed op kinderen die zelf lopen! Op de meeste plekken staan geen hekken en loopt de trail dicht langs het randje. Dat kan een reden zijn om met jonge kinderen altijd voor een draagzak of wandelwagen te kiezen.

Tip 4: kom vroeg als je je auto op een parkeerplaats wilt parkeren die dicht bij het Visitor Center is, het is er snel vol.

2. Landscape Arch, Arches NP, Utah (2,6 kilometer retour)

Landscape Arch is met 88,4 meter de langste boog in dit park en een echte must-see. De route erheen vinden we erg mooi. Ondanks dat er in de parkinformatie staat dat deze wandeling onder begeleiding geschikt is voor rolstoelen, raad ik een wandelwagen zeker niet aan. Het pad bestaat grotendeels uit los zand en het laatste stukje gaat wat omhoog en omlaag. Pas na dat stuk hebben we het allerbeste zicht op de spectaculaire boog. Onderweg nemen we 2 korte aftakkingen naar Tunnel Arch en Pine Tree Arch, zeker de moeite waard!

Ook leuk:

 • Double Arch (0,8 kilometer retour)
  Hier lopen we over een bijna-vlak gravel pad naar een indrukwekkende, hoge, dubbele arch. Kinderen kunnen hier goed klimmen en klauteren. Dit pad is geschikt voor een wandelwagen, maar wij gebruiken de draagzak.
 • The Windows (1,6 kilometer retour)
  Een van de bekendste routes van dit park. We vinden het zeker de moeite waard. Deze route lopen Tomas en ik om beurten, omdat het weer niet fantastisch is en Jop zo lekker in de auto kan blijven. Deze tactiek passen we vaker toe als Jop slaapt.

Tip: in dit National Park vind je nog veel meer korte, vrij vlakke wandelingen die geschikt zijn voor kinderen.

3. Queen’s Garden Trail, Bryce Canyon NP, Utah (2,9 kilometer retour)

Wat ons betreft de grote winnaar in dit rijtje, de Queen’s Garden Trail is prachtig! Ik schreef er eerder een blog over. Ook de Rim Trail en de Mossy Cave Trail komen in dat blog aan bod.

4. Pa’rus Trail, Zion NP, Utah (2,8 kilometer enkele reis)

Deze wandeling is vlak en verhard en daarom gaan we voor de verandering eens met de buggy. De Virgin rivier maakt deze wandeling leuk. We verlaten het pad op een paar punten om bij de rivier pootje te baden, wat te eten of te drinken of te genieten van het uitzicht. En je hoeft hier geen diepe afgrond in de gaten te houden, ook weleens fijn. Je kan de route teruglopen of je kunt een shuttlebus pakken.

We verlaten het pad op een paar punten om bij de rivier pootje te baden, wat te eten of te drinken of te genieten van het uitzicht.

Ook leuk:

 • Riverside Walk (3,5 kilometer retour)
  Een mooie route waar we midden in de canyon lopen tussen 2 hoge rotswanden in. Het pad is verhard en te doen met een wandelwagen. Wij kiezen toch voor de draagzak en daardoor kunnen we het pad ook af en toe verlaten om op die manier dicht bij de rivier te komen.
 • Lower Emerald Pool Trail (1.9 kilometer retour)
  Een verhard pad, maar door wat steile stukken en veel nattigheid niet geschikt voor wandelwagens. We lopen hier achter een waterval langs, erg leuk om eens mee te maken!
 • Canyon Overlook Trail (1,6 kilometer retour)
  Over deze wandeling heb ik dubbele gevoelens. Het is een prachtige route met een schitterend uitzicht aan het einde. Maar, met veel smalle randjes, steile afgronden en veel losse stenen, is dit niet de veiligste route voor kleine kinderen. Ik zou deze route alleen lopen met een kind in de draagzak óf met kinderen die oud genoeg zijn om het gevaar goed in te schatten.

5. Fire Wave, Valley of Fire State Park, Nevada (2,4 kilometer retour)

Het enige State Park in dit rijtje, maar wat voor een! Valley of Fire is schitterend en verrast ons onwijs. Als we dit park niet als tip hadden gekregen, hadden we het waarschijnlijk overgeslagen. De omgeving is namelijk niet erg uitnodigend. Het park zelf daarentegen is geweldig. In geen enkel ander park zien we zo veel kleuren in de natuur op zo’n klein oppervlak. Van roze en paars tot geel en rood. Een wandeling naar de Fire Wave mag zeker niet ontbreken als je hier bent, wat een bijzonder gezicht is dit golvende kleurspektakel! De route erheen is vrij vlak en loopt door begroeiing en over gek gevormd gesteente. Er schijnen zelfs landschildpadden te leven, helaas zien we ze niet. We gebruiken een draagzak voor Jop, een wandelwagen is hier niet handig. Oudere kinderen kunnen deze route zelf lopen.

Let op: deze wandeling wordt in de zomer afgeraden in verband met de hitte en het ontbreken van schaduwplekken. Wij maken de wandeling in 25 graden en dat is al best pittig!

Ook leuk:

 • White Domes Loop (rondje van 1,6 kilometer)
  Een prachtige, afwisselende route waarbij we langs een oude filmset lopen met mooie uitzichten en ook een slot canyon (red. een smalle kloof uitgesleten door stromend water) tegenkomen. Deze route heeft wel wat hoogteverschil en losse rotsen. Heerlijk voor kinderen om te klimmen en klauteren, maar met kleintjes is alleen een draagzak een optie.

Een paar laatste tips

 • Bij sommige wandelingen zien we waterpunten bij de start. Dit is echter lang niet overal het geval. Zorg dus altijd voor genoeg water, we drinken liters en liters weg. En we zijn er niet eens in de hete zomer!
 • Bij alle parken krijgen we bij de ingang een informatiepakketje van het park. Daarin zit een kaart (spot die toiletten en waterpunten!), praktische informatie, achtergrondinformatie en wandelingen opgedeeld in moeilijkheidsgraad en tijdsindicatie.
 • We bezoeken meerdere nationale parken en schaffen daarom een America the Beautiful pas aan. We zijn dan veel goedkoper uit dan wanneer we overal apart entree betalen. Let op: entree voor een State Park is hierbij niet inbegrepen.

Deze blogs al gelezen?

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Femke treint deze zomer samen met haar vriend en zoontje van 1 door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In haar vorige blog schrijft ze over de

Rotterdam met kinderen? Ja toch niettan!

Rotterdam, wat hebben we genoten! 2 volle dagen in deze metropool zijn eigenlijk te kort, maar genoeg om een indruk te krijgen van wat de

Op babymoon naar Nepal: een tijgerexpeditie zonder tijgers (deel 3)

Het laatste deel van onze babymoon naar Nepal was een bezoek aan Chitwan National Park, waar onder andere tijgers voorkomen. Tijgers vind ik echt fantastisch.

Volg ons ook!