Advent in Zagreb: 6 x must sees met kinderen in de kerstperiode

Schaatsbanen, kerstkraampjes, lekker eten en drinken met overal mooie lichtjes en muziek. Zagreb heeft het allemaal tijdens de adventperiode, de weken in de aanloop naar kerst. De adventperiode start op 30 november en duurt tot 7 januari. Hierbij mijn top 6 leukste to do’s in Zagreb met kinderen in die periode!

1. Trg Bana Jelačić: kerstmarkten

Eigenlijk liggen de kerstmarkten over veel delen van de stad verspreid, maar met name rond het bekendste plein van de stad vind je er veel. Gelijk aan een van de zijstraten van dit plein ligt ook het plein Trg Europe. Daar vind je met name allemaal drink- en eetkraampjes. De sfeer is overal erg ontspannen en gezellig. Speciale verzoeken voor de kinderen om gerechten iets aan te passen is geen probleem. Ook loop je vanaf Trg Bana Jelačić de bekende straat Tkalčićeva ulica in met veel gezellige cafétjes en restaurants.

2. Park Zrinjevac

Dit is een van onze favorieten. Dit park is altijd al erg mooi zo midden in het centrum, maar nu met alle lichtjes, kraampjes en muziek is het nog indrukwekkender. In de avond is het wel erg druk dus het is overdag of eind van de middag handiger te bezoeken met kinderen.

3. Trg Kralja Tomislava – ice park

Vanuit park Zrinjevac loop je zo tegen Trg Kralja Tomislava aan. Daar vind je het grootste ice park van Europa. De baan is erg gebruiksvriendelijk ingericht en voor de kinderen zijn er hulppinguïns (stoeltjes) beschikbaar. We hebben alle 4 de schaatsen aangetrokken en hadden ongelofelijk veel lol op het ijs. Je kunt per uur gebruikmaken van de ijsbaan. De kosten voor een uur zijn overdag € 2 waarbij kinderen tot en met 6 jaar gratis zijn. Voor de huur van schaatsen betaal je per persoon €2,70. Wij waren als gezin van 4 (met 2 kinderen onder de 6 jaar) maar € 15 kwijt.

4. Gornji Grad: Strossmayer

Dit is uptown Zagreb. Je vindt er veel mooie oude gebouwen en de bekende Sint-Marcuskerk. Daarnaast heeft Gornji Grad een park met prachtig uitzicht over de stad. Hier is het adventgedeelte na Štrosu. Het park is heel mooi ingericht met veel leuke kerstkraampjes, een schaatsbaan en er is veel muziek. Voor de kinderen is er ook een leuke huiskamer van de kerstman opgezet. Je hebt verspreid over Gornji Grad veel Instagram-waardige photo booths met uitzicht over de stad.

Voor de kinderen is er ook een leuke huiskamer van de kerstman opgezet.

5. Tunnel Grič

Een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog midden in de stad omgetoverd tot een klein sprookjesland. Dit jaar was het adventthema ‘de Notenkraker’ en dat zag je terug in heel de stad en zo ook in deze tunnel. Erg leuk om even doorheen te lopen met kinderen.

6. Park Maksimir

Het park waarin ook de dierentuin van Zagreb is gevestigd (Maksimir Zoo). De dierentuin is recentelijk gerenoveerd. Toegangskaartjes kosten €4 per persoon en voor kinderen van 2 tot 7 jaar is het €1,40. In het park Maksimir zelf zijn veel leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen bijvoorbeeld voorstellingen, knutselactiviteiten en dansworkshops.

Beste adventbestemming van Europa

Zagreb heeft 3 jaar op rij (2016, 2017 en 2018) de prijs voor beste adventbestemming van Europa gewonnen. Als je er bent geweest dan begrijp je wel waarom.
Qua eten hoef je je geen zorgen te maken of je iets lekkers zult vinden. Er is onwijs veel keus op de kerstmarkten zelf, maar ook in heel de stad is er veel keus aan restaurants. Om goede restaurants te vinden gebruiken wij vaak de app Foursquare. Daarmee kun je aan de hand van recensies en je voorkeuren restaurants uitzoeken.

Een laatste tip in Zagreb in die periode is SalajLand (in Cazma). Het is een uurtje rijden vanuit Zagreb. Mocht je geen auto hebben, dan gaat er ook een trein en bus. SalajLand is een groot landgoed dat elk jaar omgetoverd wordt tot een waar lichtfestijn met meer dan 5 miljoen lampjes. Een toegangskaartje kost per persoon €5,50 en kinderen tot en met 7 jaar zijn gratis. Onze jongens keken hun ogen uit. Elke dag rond 18.00 uur geven ze ook een vuurwerkshow.

Deze blogs al gelezen?

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Femke treint deze zomer samen met haar vriend en zoontje van 1 door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In haar vorige blog schrijft ze over de

Rotterdam met kinderen? Ja toch niettan!

Rotterdam, wat hebben we genoten! 2 volle dagen in deze metropool zijn eigenlijk te kort, maar genoeg om een indruk te krijgen van wat de

Op babymoon naar Nepal: een tijgerexpeditie zonder tijgers (deel 3)

Het laatste deel van onze babymoon naar Nepal was een bezoek aan Chitwan National Park, waar onder andere tijgers voorkomen. Tijgers vind ik echt fantastisch.

Volg ons ook!