6 redenen voor een wintersport met kinderen in Tsjechië

Auteur: Brechje

Dit artikel is gepubliceerd op: 7/12/2019

Tsjechië is niet het eerste land waar je aan denkt voor een wintersport. Voordat wij kinderen kregen, reden we voor een skivakantie altijd naar een van de Alpenlanden. Beiden zijn we al vanaf kinds af aan fervente skiërs. Dat we onze kinderen dus al jong op de lange latten zouden zetten, was onvermijdelijk. Maar  hoe houd je een wintersportvakantie met een gezin een beetje betaalbaar?

Een skivakantie is sowieso een kostbare aangelegenheid; behalve je reis en verblijf heb je een hoop extra kosten voor materiaal (huur of koop), skipassen, lessen en eten & drinken op de piste. Enkele jaren geleden onderzochten we waar we onze 3 kinderen het beste konden leren skiën, zonder te diep in de buidel te hoeven tasten. We ontdekten Tsjechië! Hierbij geef ik je 6 redenen waarom een wintersport naar dit land een goed idee is!

1. Niet zo ver weg

Tsjechië klinkt best ver weg, maar dat valt reuze mee. De meeste Tsjechische skigebieden liggen op ongeveer dezelfde afstand als de skigebieden in de Alpen of zelfs nog dichterbij. In Tsjechië heb je 2 wintersportgebieden: het Boheemse Woud en het Reuzengebergte. Wij hebben onze kinderen leren skiën op de pistes in het Boheemse Woud, bij het skigebied Lipno. Vanaf Utrecht is het zelfs maar zo’n 850 kilometer. Als we in de ochtend een beetje bijtijds vertrekken, dan staan we om 15.00 uur al voor onze accommodatie vlak bij de pistes.

Wij hebben onze kinderen leren skiën op de pistes in het Boheemse Woud, bij het skigebied Lipno.

2. Betaalbaar (leren) skiën

De belangrijkste reden voor ons om de eerste keer met 3 kinderen in Tsjechië te gaan skiën, was toch de prijs. Een wintersport in Tsjechië is echt een stuk goedkoper dan in de andere Alpenlanden. Voor een 6-daagse skipas in het skigebied Lipno betaal je voor een volwassenen € 137 en voor kinderen € 98. Kinderen tot en met 6 jaar skiën zelfs gratis en ze hebben er ook nog speciale familiekortingen. Omdat onze jongste met 4 jaar al leerde skiën, hebben we voor haar enkel 3 ochtenden lesgeld betaald en de rest van de dagen ging ze kosteloos met ons mee naar boven. Dat scheelt echt een hele hoop! Verder zijn de prijzen van materiaalhuur, skilessen, horeca op de piste en je boodschappen ook beduidend lager.

Wij verbleven in een huisje op Landal Marina Lipno. Je loopt vanaf je accommodatie in een paar minuten naar de skilift en het Foxpark, waar de kinderen hun eerste skilessen krijgen. De kosten van dit verblijf zijn stukken lager dan in de populairdere bekende skigebieden, maar net zo luxe en van alle gemakken voorzien.

3. Ideaal voor beginners en superkindvriendelijk

De Tsjechische skigebieden zijn niet groot, maar daardoor wel heel erg overzichtelijk. De belangrijkste doelgroep zijn families met kinderen. Ze hebben er speciale gebieden waar de kinderen veilig en makkelijk leren skiën. Bij het skigebied Lipno is dat het Foxpark. Dit park heeft een mobiel tapijt en is gratis toegankelijk. De kinderen starten er met skiles, maar je kunt zelf ook met hen oefenen.

4. Sneeuwzeker

Vergeleken met de skigebieden in de Alpen liggen de gebieden in Tsjechië laag; toch zijn ze behoorlijk sneeuwzeker. In skigebied Lipno garanderen ze zelfs 100% sneeuw doordat er, indien nodig, gebruikgemaakt wordt van sneeuwkanonnen. De keren dat wij er geweest zijn, hebben we altijd prima sneeuw gehad om te skiën.

5. Leuke winteractiviteiten

Voor degenen die niet de hele dag op de pistes willen verblijven, zijn er genoeg andere winterse activiteiten te ondernemen. Denk aan sleeën, schaatsen, wandelen en rodelen. Als het flink heeft gevroren is het mogelijk om op het Lipnomeer te schaatsen. Zodra het ijs een veilige dikte bereikt, wordt er een schaatsbaan van bijna 11 kilometer lang geprepareerd. De schaatsbaan is letterlijk een 6 tot 8 meter brede snelweg en gratis toegankelijk. Landal Marina Lipno ligt, zoals de naam al zegt, aan het Lipnomeer. Wij verruilden de ski’s zo af en toe voor de schaatsen en stapten vanuit onze accommodatie zo het ijs op, echt een fantastische ervaring!

De latten omruilen voor wandelschoenen is voor een dagdeel ook een goed idee. Er zijn veel mooie bospaden die door het winterlandschap voeren. Tsjechië staat bekend om haar boomkroonpaden. In Lipno wandel je boven de boomtoppen en kun je met een rodelbaan naar beneden roetsjen.

Wij verruilden de ski’s zo af en toe voor de schaatsen en stapten vanuit onze accommodatie zo het ijs op, echt een fantastische ervaring!

6. Combineer een skivakantie met een stedentrip

De bergen in Tsjechië zijn schitterend, maar ook de stadjes die er liggen, zijn het bezoeken waard. Het UNESCO stadje Český Krumlov ligt vanaf Landal Marina Lipno op een halfuur rijden. Zelfs een bezoek aan Praag is goed te combineren met een wintersportvakantie in Tsjechië. Enkele jaren geleden boekten we aansluitend aan ons verblijf in Lipno nog een overnachting in Praag en sloten we onze wintersport af met een stedentrip naar zowel Český Krumlov als Praag.

Wintersport in Tsjechië, voor ieder wat wils!

Onze favoriete reisartikelen voor een vakantie met kinderen

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!