5 x tips voor een vakantie met kinderen in verrassend Albanië!

Auteur: Jacqueline

Dit artikel is gepubliceerd op: 2/07/2019

De laatste overblijfselen uit Nederland zijn verdwenen; de Nijntjekoeken zijn op, net als de hagelslag en Calvé pindakaas, onze witte huid heeft zowaar een licht tintje en ons wijnassortiment bestaat louter nog uit Italiaanse wijnen. We staan op het punt om Italië te verlaten en per veerboot door te reizen naar het minder bekende Albanië. Dag verzorgde campings, warme douches, verrukkelijke pasta’s en hallo wildkamperen, haren wassen onder een kraantje en … euhh .. géén idee wat Albanezen iedere avond op tafel zetten. Deel 2 van ons kampeeravontuur is aangebroken! 

Er is er een jarig!

En er is er een jarig. Hoera, hoera! Op de valreep mag Boris zijn 2e verjaardag vieren in Italië! Officieel met 2 peuters op pad nu. De woorden ‘nee’ en ‘waarom’ vliegen ons de hele dag om de oren. We merken dat we er zelf ook graag aan mee doen: “Ik heb al gezegd nee!” en “Waarom luisteren jullie niet?”
We trakteren onszelf die dag op een groot stuk taart en Pepijn mag een cadeau in het stadje uitzoeken voor Boris. Toevalligerwijs is het iets wat Pepijn héél leuk vindt en volgens hem Boris zeker ook. 🙂

Het schip in

De avond erna staan we helemaal klaar voor de oversteek naar Albanië! Jammer genoeg blijkt de boot niet te gaan. Over 2 dagen gaat ie gegarandeerd wel! 2 dagen later gaan we inderdaad het schip in.. figuurlijk gesproken dan. Want we horen 2 uur voor vertrek dat de boot gecanceld is met de verschrikkelijk duidelijke uitleg: ‘Ship is going, but empty’. We geven het op. We rijden met piepende banden (en dito kinderen) 130 kilometer noordwaarts om daar alsnog diezelfde avond een boot te nemen naar een andere Albanese kustplaats.

We made it, al heeft de auto het wel moeten ontgelden. De dag erna blijken we met slechts maximaal 10 kilometer per uur de berg op te kunnen rijden en mogen we iedere 1 à 2 kilometer stoppen, omdat we met een oververhitte motor zitten… Laat Albanië nou nét één en al berg zijn… Gelukkig is het ook het land van de vele slecht onderhouden oude auto’s en een garage is zo gevonden. Voor € 20 hebben 2 mannetjes 2 uur gesleuteld and we are back on track!

Wildkamperen… in een achtertuin

In Albanië mag je wildkamperen. Dat willen we dan ook dolgraag. De eerste avond vol goede moed op zoek naar de perfecte spot. Lijkt dat even tegen te vallen… Te dicht bij het water, deze weg is te ruig voor onze camper, onder deze bomen passen we niet. Maarrrr, daar is ie dan, onze prachtplek! We zetten onze complete inboedel buiten, gooien de piepers in de pan en zien een schattig Albanees jongetje onze camper naderen. Ons Albanees is nog niet helemaal op peil, maar het wordt ons vrij duidelijk dat we weg moeten wezen want we staan op privéterrein. Aha, dus daar was die slagboom 1 kilometer terug voor…

Nieuw plekje gevonden, verre van perfect, maar het is al laat. We staan midden in een bos vlakbij het strand en tussen de troep, aangezien de gemiddelde Albanees/Albaan/Albaniër (wat was het ook alweer) de weg naar de prullenbak niet lijkt te kunnen vinden. De jongens vragen meteen of deze camping ook een speeltuin of zwembad heeft…

Ons Albanees is nog niet helemaal op peil, maar het wordt ons vrij duidelijk dat we weg moeten wezen want we staan op privéterrein.

5 x kindvriendelijke tips in Albanië

Albanië biedt absoluut niet zo veel gemak en kindervertier als Italië. Voor ons totaal geen probleem, want met een kustlijn van 362 kilometer werd het ‘speeltuinverzoek’ als snel verruild voor een ‘strandwens’. Hierbij onze top 5 dingen om te doen met kinderen in Albanië:

1. Het strand

Het meest kindvriendelijke strand ontdekten wij in Ksamil. Paradise beach bevindt zich in een baai waardoor er geen wilde golven zijn. Het heeft ondiep, warm water, er is schaduw en alle faciliteiten zijn er aanwezig.

2. Kastelen

Albanië heeft veel kastelen. Onze jongens vonden dat prachtig. Vooral het kasteel in Gjirokastër waar veel kanonnen te bewonderen zijn.

3. Tirana

In de hoofdstad van Albanië vind je veel leuke activiteiten voor kinderen. Zo zijn er fonteinen op het centrale plein (Skanderbegplein) waar kinderen kunnen spelen, is er een park aangelegd speciaal voor gezinnen (Youth Park) en iets verderop nog een groter park (Grand Park) met een openbare speeltuin. Ook is er een kabelbaan waarmee je tot op de top van de berg komt.

4. Buitenspeelgelegenheden

Ballorig zul je hier niet vinden, wél zijn we een aantal buitenspeellocaties tegengekomen. Deze locaties hebben een zwembad, trampolines, speeltoestellen en een fijn restaurant. Een voorbeeld is Family Time in Berat.

5. Aulona Luna Park

In dit pretpark in Vlorë zijn we zelf niet geweest, maar we hoorden goede verhalen van onze campingvrienden.

Een klein smetje

Het enige dat we missen van Italië zijn de grote supermarkten. Hier in Albanië is het sprokkelen in verschillende kraampjes of winkels die zichzelf big market noemen, maar waar je nog geen mollë dhe vezë (appel en ei) kan krijgen. Mijn smetvrees heeft mede hierdoor alsnog gewonnen. Mijn favoriete product (allesreinigerdoekjes) is namelijk nergens te bekennen. Klaar dus met druppelende gesmolten ijsjes in de camper. We hebben er een sport van gemaakt om onszelf op ijsjes te trakteren, maar wel pas als beide jongens liggen te slapen. Zodra nummer 2 zijn ogen sluit, is de jacht op het tankstation geopend! We zijn verre van bang dat ze calorieën tekortkomen. Zo bestelden we in Durrës een simpele pizza voor de jongens, krijgen we opeens een megapizza mét friet voorgeschoteld… De Weight Watchers leggen de inschrijfformulieren al klaar als ze onze gemiddelde lunch zouden zien.

Inmiddels hebben we na 2,5 week Albanië verlaten en vervolgen we onze weg naar Montenegro, Bosnië, Kroatië en Slovenië. Bye bye Albanië, het land met een relaxte vibe, heerlijk eten, behulpzame mensen, epische stranden en grandioze berggebieden. Wij zijn absoluut fan!

Volg ons ook op:

Recente blogs: