5 x handige tips voor als je auto het begeeft op vakantie met baby

Auteur: Rosalie

Dit artikel is gepubliceerd op: 5/06/2019

In september 2018 gingen we last minute op vakantie naar Frankrijk. Na een verbouwing van 4 maanden, een verhuizing en een kleine man van 5,5 maand konden we wel wat afleiding gebruiken. We besloten dus naar de camping in Soulac-sur-Mer te gaan (zie voor tips mijn vorige blog). Nu hebben we een oude auto die al een paar keer kuren had gehad (lees: niet willen starten). Voordat we vertrokken was de auto helemaal nagekeken en ready to go! Ik weet nog dat ik dacht: zul je zien, scheidt hij er straks mee uit als we in Frankrijk zitten…

Na een paar heerlijke dagen in Frankrijk en wat kleine stukjes gereden te hebben besloten we op een ochtend de auto te pakken naar een strandje waar je goed kunt surfen. Surfplanken op het dak, eten/drinken mee en Fedde in zijn stoeltje. Zodra we de camping afrijden zei ik tegen mijn man: “Dit klinkt niet goed!” Ik had nog niet gezegd dat we maar even moesten stoppen of de auto stopte vanzelf al. Mijn gedachte uit Nederland kwam direct weer omhoog; mijn gevoel had het bij het juiste eind gehad.

Zodra we de camping afrijden zei ik tegen mijn man: “Dit klinkt niet goed!”

Rustiggg!

Daar stonden we dan! Op de een of andere manier schoot ik niet in de stress en kon ik me er zelfs ook niet druk om maken. Waarschijnlijk omdat ik onbewust al wist dat het ging gebeuren! Ik was wel een beetje bang, want stel dat het de motor was, dan konden we maar beter snel de auto uit. Mijn man belde met de garage in Nederland en overlegde wat er aan de hand kon zijn. Gelukkig stonden we nog in de straat van de camping en kon ik met Fedde rustig teruglopen. We belden de ANWB en een garagebedrijf uit het plaatsje zou ons komen helpen. De auto moest mee en werd weggesleept. Een gek gezicht!

And now we wait

Daar zaten we dan. De ANWB gaf aan dat er binnen 48 uur zou worden besloten of de auto te maken was voor ons vertrek. Zo niet dan zou er voor vervangend vervoer worden verzorgd. We belandden letterlijk van de regen in de drup, want het begon ook nog eens heftig te regenen en onweren. Daardoor waren we aangewezen op ons huisje op de camping (Netflix!!). Het restaurant van de camping was gelukkig nog open (het was laatste week van het seizoen) en we bestelden heerlijke hamburgers. Ook waren we blij dat we genoeg eten in huis hadden voor Fedde, want boodschappen doen was behoorlijk ver geweest, zeker lopend!

Handig zo’n vervangende auto

Uiteindelijk bleek dat de auto een complex probleem had en dat hij niet gemaakt kon worden in Frankrijk. Dat betekende dat de auto op transport ging en dat wij een vervangende auto konden ophalen. Dat ophalen werd een dag werk, aangezien hij in een dorpje voorbij Bordeaux stond! Nog een dingetje en niet geheel onbelangrijk: waar gingen we al onze spullen laten? We laadden onze kapotte auto helemaal vol met spullen die we niet meer zouden gebruiken, zoals de surfboards. Zo konden die mee op transport. We moesten er goed over nadenken, want de auto zou een aantal weken later pas weer in Nederland zijn!

5 handige tips bij autopech met een baby

Het stukgaan van je auto heb je niet in de hand. Wel kun je voorbereid op reis gaan. Hierbij mijn tips als je met panne langs de weg komt te staan:

  1. Zorg dat je lid bent bij een wegenwacht. Dat kan bijvoorbeeld ANWB zijn, of een hulpdienst van de garage of je automerk.
  2. Ga op reis met een volle telefoonbatterij. Er staan nog maar weinig SOS-paaltjes langs de kant van de weg, dus een mobieltje heb je in zo’n situatie hard nodig! Ook handig voor Google Translate.
  3. Check je reisverzekering voordat je weggaat! Zo ben je op de hoogte wat er wel en niet vergoed wordt, mocht er iets gebeuren. En je komt niet voor verrassingen te staan.
  4. Leg water, eventueel babyvoeding en wat simpele snacks in de auto (die niet smelten). Zo kun je – als het nodig is – nog een flesje maken en wordt er niemand grumpy van de honger. Voor de kleinsten bijvoorbeeld wat knijpfruit dat je buiten de koelkast kunt bewaren.
  5. Neem een hydrofiele doek of deken mee, mocht het wat kouder zijn, of juist als je een schaduwplek nodig hebt. Zie je, die doeken kun je nooit genoeg hebben!

Volg ons ook op:

Recente blogs: