5 x goede redenen om met kinderen naar Ohrid (Noord-Macedonië) te gaan

Auteur: Marijke

Dit artikel is gepubliceerd op: 1/08/2019

Denk je aan de combinatie cultuur, strand en zon? Dan kom je al gauw uit in steden als Barcelona of Nice. Maar wat dacht je van Ohrid in Noord-Macedonië? Het heeft geen kustlijn, maar wel een prachtig helder meer met strandjes. En de oude binnenstad staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wij zijn er met onze dochter Julia geweest (8 maanden) en het was fantastisch. Met deze 5 redenen vertel ik je waarom deze stad zeker de moeite waard is.

1. Niet te lang in het vliegtuig

Wij waren een week in Ohrid tijdens een roadtrip van een maand. Vanuit Amsterdam en Eindhoven vlieg je er ook in slechts 3 uur direct naartoe.

2. Het prachtige heldere meer

Het kraakheldere meer waar Ohrid aan ligt, is het oudste en diepste meer van Europa en absoluut de trekpleister van de omgeving. Vanuit het centrum wandelden we heerlijk over de brede boulevard heen en weer en speelden we met Julia op een kleedje onder de bomen op het gras. Er zijn ook verschillende speeltuinen langs de boulevard en zelfs elektrische autootjes waar de wat grotere kinderen zelfstandig in mogen rijden.

Langs het meer zijn verschillende strandjes te vinden waar we heerlijk afkoelden in het (koude!) water. Het zijn wel bijna allemaal kiezelstrandjes, dus neem waterschoenen mee. Aan het meer vind je ook diverse restaurantjes met drijvende terrassen. Het meer zit boordevol vis, dus behalve verse vis op ons bord zien we de vissen ook onder en langs ons tafeltje door zwemmen. Zeker voor kinderen die het lastig vinden om wat langer te tafelen een hele goede afleiding.

Het zijn wel bijna allemaal kiezelstrandjes, dus neem waterschoenen mee.

3. Geen massatoerisme

Sinds de naamsverandering van Macedonië naar Noord-Macedonië eerder dit jaar is de stap om bij de EU te gaan horen weer een stukje dichterbij gekomen. Langzaamaan verandert het land en hoopt men dat daarmee ook het toerisme op gang komt. Ohrid is een van de meest toeristische plekken van het land, maar er is zeker nog geen sprake van massatoerisme. Juist omdat het nog niet zo bekend is, is dit het perfecte moment voor jou als avontuurlijke ouder om het samen met je kind(eren) te gaan ontdekken!

Wij vinden in ieder geval dat er een hele fijne sfeer hangt. Mensen zijn heel aardig en geïnteresseerd en vooral de jongere mensen spreken goed Engels.

4. De stad is klein en overzichtelijk

Tijdens onze roadtrip merkten we wel dat je met een baby van 8 maanden niet te veel moet willen op een dag. Ohrid is daarvoor heel geschikt. Het voordeel is namelijk dat het geen hele grote stad is en je dus veel kunt doen in weinig tijd. De stad bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. In het oude gedeelte vind je kerkjes en kloosters, een amfitheater en een burcht. Het oude stadsdeel is heerlijk om doorheen te zwerven, maar bestaat wel uit veel smalle straatjes en trappetjes. Wij hadden Julia daar dan ook in de draagzak, want het is niet echt buggyproof.

Het nieuwe gedeelte van de stad bestaat voor een groot gedeelte uit Oostblokgebouwen (niet echt aantrekkelijk), maar ook uit winkelstraatjes, een plein aan het meer vol restaurantjes, terrassen en souvenirwinkels en een haventje.

5. Goedkoop!

De Grieken zullen dit niet leuk vinden, maar eigenlijk is Noord-Macedonië een goedkopere versie van Griekenland. Het eten lijkt in veel opzichten op elkaar en de omgeving verschilt niet heel erg van het binnenland van Griekenland. Het enige wat wel echt verschilt is de prijs. Wij betaalden slechts €186 voor een appartement met grote tuin en buitenkeuken voor een week.

Ook voor actieve vakanties

Hou je van een actieve vakantie, dan zit je in Ohrid zeker goed. De prachtige omgeving is een prima uitvalsbasis om te wandelen en mountainbiken. Als verrassing trakteerde ik Daan op een middag paragliden. Een jeep bracht ons naar de top van een berg en samen met een instructeur zweefden we weer naar beneden. Uiteraard kon Julia dat nog niet, dus we gingen omstebeurt. Het was niet eng en het uitzicht was fantastisch! Met kinderen vanaf 20 kilo kun je dit trouwens al onder begeleiding doen.

Dus zoek je een leuke stad voor een citytrip of een volledige vakantie? Wij kunnen Ohrid en Noord-Macedonië zeker aanraden!

Onze favoriete reisartikelen voor een vakantie met kinderen

Deze blogs al gelezen?

Volg ons ook!