5 x de leukste zomerse to do’s met kinderen op Texel van local Lucie!

Auteur: Lucie

Dit artikel is gepubliceerd op: 15/06/2019

Op Texel, het Ibiza van het noorden, pak je de meeste zonuren van Nederland. En ja, wij zijn gezegend om op dit pareltje te wonen. Je zou denken dat een kindvriendelijke top samenstellen dan peanuts is. Als geboren en getogen Texelaar ben ik trots op mijn eilandje, maar ook kritisch. Het toerisme op Texel is anno 2019 booming en dus bewandel je al snel de gebaande paden. Toch heb ik geprobeerd onze favoriete zomerse to do’s op een rijtje te zetten, sommigen iets toeristischer dan de ander.

1. Cruise Texel rond op de (bak)fiets

Texel is bij uitstek een fietseiland. Je kunt fietsen huren op fietsenoptexel.nl. Het aanbod is groot, de service fantastisch en er zijn verschillende locaties op het eiland waar je de fietsen kunt huren. Een kleine bijkomstigheid is dat het op Texel altijd waait. Daarom is een elektrische fiets dé uitkomst! Huur een stoere Urban Arrow bakfiets; die wordt elektrisch ondersteund en je kunt er zelfs veilig een maxicosi in vervoeren. Onze favoriete fietsroute is het fietspad achter de waddenzeedijk. Dat pad loopt van de Cocksdorp tot aan Oudeschild.

Tip: in Oudeschild kunnen de kindjes heerlijk spelen bij het grote speelwrak op de waddenhaven.

Ook kun je op Texel heerlijk fietsen door de duinen en het bos. Mocht je in het bos De Dennen zijn, dan mag een stop bij pannenkoekenhuis Catharinahoeve niet ontbreken. Catharinahoeve is een oude stolpboerderij waar je heerlijke pannenkoeken kunt eten, maar ook andere Texelse gerechten. Wat dit restaurant kindvriendelijk maakt is de grote speeltuin en bij slecht weer een heerlijke binnenspeelzolder met ballenbak en speeltoestellen.

2. Gluren bij de buren

Voor het ultieme waddengevoel maak je een dagtrip naar ons buureiland Vlieland. Met waddenveer de Vriendschap vaar je in een klein uurtje naar de houten aanlegsteiger op de Vliehors. Hoogstwaarschijnlijk spot je onderweg tal van zeehondjes. De Vliehors is een enorme zandvlakte ten westen van Vlieland. Een grote truck, de Vliehorsexpress, wacht je op om je naar het Posthuys te brengen. Daar kun je fietsen huren. Het fietsaanbod bij het Posthuys is beperkt, dus het beste is om van tevoren even je fietsen te reserveren.

Tip: huur een bakfiets of een fietskar. Zo heeft je kleintje ook even de mogelijkheid om een tukkie te doen.

Vlieland is een stuk kleiner dan Texel; in een dag fiets je met kindjes, met zo af en toe een pitstop, gemakkelijk het hele eiland rond. Aan het eind van de middag word je weer verwacht bij het Posthuys voor de terugreis naar Texel.

Tip: wil je, aangekomen op Texel, de dag echt goed afsluiten? Geniet van een Texelse Skuumkoppe met een heerlijke borrelplank, terwijl je kindjes in het zand spelen. Dat kan bij Strandpaviljoen Kaap Noord (paal 33), op loopafstand van de waddenveer!

Hoogstwaarschijnlijk spot je onderweg tal van zeehondjes.

3. Eet een aardbeienknoert bij IJsboerderij Labora

Dicht bij paal 33 ligt in de polder IJsboerderij Labora. Daar bereiden ze vers schepijs van melk van eigen melkkoeien. Neem een kijkje in de koeienstallen; daar zie je hoe de koeien gemolken worden door een echte melkrobot. Laat de kindjes lekker spelen in de grote speeltuin met de airtrampoline. En het allerbelangrijkste: vergeet niet om zo’n heerlijk ambachtelijk ijsje te proeven of voor het ultieme Texelgevoel: een grote aardbeienknoert. Een groot hoorntje met 3 bollen schepijs naar keuze afgetopt met echte Texelse aardbeien en slagroom. Een ware delicatesse!

4. Loop de plukroute in de Zelfpluktuin in Oudeschild

Als we het dan toch over die heerlijke Texelse aardbeien hebben, is de zelfpluktuin zeker een bezoek waard. Loop de plukroute. Pluk samen verschillende soorten fruit, groenten of bloemen. Reken het geplukte fruit aan het eind van de route af per kilo en vergeet niet nog even lekker een homemade taartje te smikkelen in de theetuin. Voor de kindjes is er een leuke, leerzame kabouterroute. Op die route leren de kleintjes op een leuke manier het proces van zaadje tot kabouterjam. En natuurlijk is deze heerlijke kabouterjam te koop in de boerderijwinkel.

Op die route leren de kleintjes op een leuke manier het proces van zaadje tot kabouterjam.

5. Huur een strandhuisje voor een dag, weekend of week

Als Texelaars zijn wij gezegend met een eigen strandhuisje. Je weet wel, zo’n houten huisje die je bijna overal op het Texelse strand ziet. En echt, het gemak van zo’n huisje met kindje(s) is geweldig. Wij brengen in de zomer hele dagen en avonden door bij ons huisje. In ons eigen strandhuisje staat standaard een bedje voor onze kleine Fien, zodat ze gewoon haar slaapjes kan doen, terwijl mama keihard chilt op het strand. ‘s Avonds wanneer papa uit zijn werk komt kokkerellen we op ons fornuisje een makkelijke hap en wachten we tot de zon ondergaat. Deze strandhuisjes zijn ook gewoon te huur voor toeristen en zijn standaard ingericht met 2 strandstoelen en een parasol. Dus geen gesleep, nou ja… een beetje dan. Dat kinderbedje en campingfornuisje komt er natuurlijk niet vanzelf!

O en mocht je op het Kogerstrand zijn, lounge dan lekker op het terras bij strandpaviljoen Bries 20. Onze grote favoriet!

De Krim Texel

Volg ons ook op:

Recente blogs: