3x kindvriendelijke to do’s in Kalmar, Zweden! Een stad die je zeker ’s moet bezoeken!

Auteur: Loes

Dit artikel is gepubliceerd op: 8/12/2019

Inmiddels wonen we 2 maanden in Zweden vlak bij de mooie stad Kalmar. Voor ons voelt het nog steeds als ‘vakantie’. We ontdekken voortdurend nieuwe plekken en die deel ik graag met jullie! Hier volgen 3 activiteiten die met kinderen zeker de moeite waard zijn!

Zweden is een kindvriendelijk land en dat geldt ook voor Kalmar. Vooral tijdens de zomermaanden is er van alles te beleven voor kinderen. Kalmar is al meerdere keren uitgeroepen tot Zwedens beste zomerbestemming en dat is niet voor niets.

1. Struinen in de oude vestingstad

Wanneer je Kalmar binnenrijdt kun je niet om het prachtige aan het water gelegen kasteel heen. Je kunt er gratis in en omheen wandelen met prachtig uitzicht over de zee. Speciaal voor kinderen worden er tijdens de zomermaanden leuke (thema-)activiteiten georganiseerd. Daarnaast is ook de binnenstad (Baronen) de moeite waard om doorheen te struinen. Naast enkele Zweedse modeketens vind je er ook leuke boetiekjes, gezellige cafeetjes voor een Zweedse fika (red. koffiepauze) en in de zomer livemuziek.

Houd er rekening mee dat sommige winkels hoger liggen dan de straat dus dan is het handiger om een kinderwagen buiten te laten staan. Dit is in Zweden gebruikelijk om te doen. Regelmatig zie je bij de ingang van een restaurant een paar kinderwagens naast elkaar staan (soms zelfs met slapende baby). Na de wandeling door de stad toe aan even relaxen? Dan is een bezoek aan het stadspark ook heel leuk. Het is groot opgezet met mooie planten, bomen en een speeltuin voor kinderen. Daarnaast is er in de zomer vaak livemuziek. Het park zit op loopafstand van het oude stadscentrum dus tip: haal lekkere broodjes of gebak bij een bakkerij (konditori) voor een gezellige picknick in het park met uitzicht op de zee en het kasteel!

Tip: maak gebruik van de lunchaanbiedingen. In Zweden is het heel gebruikelijk om tijdens de middag uit eten te gaan. Vanaf 11.30 uur bieden veel restaurants een (betaalbaar) lunchmenu of buffet aan: vaak stukken goedkoper dan een avondmenu.

Regelmatig zie je bij de ingang van een restaurant een paar kinderwagens naast elkaar staan (soms zelfs met slapende baby)

2. Bbq, spelen en dieren kijken

Net buiten het stadscentrum zit Skälby 4H-gård. Deze kinderboerderij heeft varkens, koeien, kippen, konijnen, geiten en paarden. Vooral met jonge kinderen is het erg leuk om er doorheen te lopen. Er zijn verschillende paden aangelegd die ook met een kinderwagen goed begaanbaar zijn. Sluit af met een Zweedse fika en zelfgemaakt gebak in Skälby Café. Voor jonge kinderen staat er binnen een kleurtafel, maar bij mooi weer is er buiten genoeg ruimte om te spelen op het grasveld. In de zomer organiseren ze veel buitenactiviteiten voor kinderen zoals pony rijden of hotdogs grillen.

Wat verderop vind je het grote buitenspeelpark Sagolandet met verschillende speeltuinen. Een deel daarvan staat onder de bomen dus ook bij felle zon is dit ideaal. Het leuke is dat er in het park barbecues staan die je kunt gebruiken. Terwijl jullie kinderen lekker spelen en rondrennen, bereid je zelf alvast het eten om zo de dag gezellig samen af te sluiten.

3. Relaxen aan het strand

Door de gunstige ligging aan zee is Kalmar een perfecte plek als je wilt genieten van het (zand)strand. De zee ziet er voor Nederlandse begrippen overigens uit als een meer. Er is weinig getij en daarnaast is het water minder zout dan wij gewend zijn. Het water is niet zo diep dus vooral voor kleine kinderen is dit prettig. Op zo’n 10 minuten lopen van het kasteel zit Kalmarsundsbadet (badplaats met grote steiger) en Långviken (zandstrand). Beide liggen vlak bij elkaar en zijn met kinderen een ideale uitvalsbasis op een zonnige dag. Je vindt er een zandstrand grenzend aan een groot park waar je lekker kunt relaxen in de zon of schaduw. In de zomermaanden vind je er douches, toiletten, een kiosk en wordt er veel gevolleybald.

Leuke activiteiten bij slecht weer

Heb je pech en regent het veel? Ook dan zijn er nog genoeg leuke dingen te doen:

  • Indoor speeltuin Leos Lekland (Kalmar)
  • A World of Dinosaurs: Europa’s grootste tentoonstelling over dinosauriërs
  • Zwembad: in Kalmar zit een groter zwembad (Äventyrsbadet), leuk voor oudere kinderen.
  • Voor jonge kinderen raad ik het Vattenpalatset (in Mönsterås) aan: kleiner en overzichtelijker
  • Het Länsmuseum heeft regelmatig leuke activiteiten voor kinderen. Check de site of loop langs het Turistcenter in de haven voor meer informatie

Kortom: genoeg te doen alleen al in Kalmar zelf. Buiten de stad zitten nog veel meer leuke activiteiten, daarover in mijn volgende post meer!

Onze favoriete reisartikelen voor een vakantie met kinderen

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!