3 x kindvriendelijke kleine campings in Zuidoost-Frankrijk!

Auteur: Michelle

Dit artikel is gepubliceerd op: 7/09/2020

Als je mij vorig jaar had gezegd dat ik deze zomer met een mondkapje in Frankrijk rond zou lopen, dan had ik je zeker uitgelachen. Want mondkapjes in het dagelijks leven? Dat zien we toch alleen in Azië? Maar ja, daar liepen we dan. In Frankrijk. Mét mondkapje. Gelukkig was het een heerlijke vakantie, dus dat mondkapje namen we op de koop toe.

Ons eigenlijke plan voor de zomervakantie was een 5-weekse reis door Costa Rica. Om de voor iedereen bekende redenen stapten we hier toch maar vanaf. Al snel besloten we te gaan kamperen in Frankrijk, want dat vinden we supertof. We boekten 3 campings gekozen uit ‘Kleine campings’ van de ANWB en ze bevielen supergoed!

1. Domaine La Gautière: net zo mooi als de omgeving

Als eerst reden we naar Domaine La Gautière, een camping vlak bij Buis-les-Baronnies op de grens van de Drôme en de Vaucluse. Een heel schattige camping, waar we met onze tenten midden in een olijfboomgaard stonden. Met alleraardigst personeel dat amper Engels sprak. Gelukkig kwamen we er met ons steenkolenfrans en Google Translate altijd uit.

Gelukkig kwamen we er met ons steenkolenfrans en Google Translate altijd uit.

Voor kinderen is er genoeg te doen. Zo is er een mooi en schoon zwembad en organiseren ze activiteiten met de paarden en pony’s van de camping. Dit gaat op een hele gemoedelijke en diervriendelijke manier. Het sprak ons, én onze dochter Amber, dus erg aan. Nou vind ik kamperen heerlijk, maar camping-wc’s vormen altijd een drempel. De gore toestanden die ik in het verleden heb aangetroffen probeer ik nog steeds van mijn netvlies te krijgen. Hoe fijn was het daarom dat het sanitair van Domaine La Gautière erg goed – en verschillende keren per dag – werd schoongemaakt.

De omgeving is zeer de moeite waard. Er zijn veel middeleeuwse dorpjes en kastelen, die in verrassend goede staat zijn. Ze liggen in een prachtig glooiend landschap met riviertjes, lavendelvelden en boomgaarden. Ook kun je overal heerlijke streekproducten kopen, zoals honing, olijfolie en fruit. Het gebied is overigens populair bij wielerliefhebbers, want er zijn veel bergen. Met als letterlijk hoogtepunt natuurlijk de Mont Ventoux. Een pittige klim, maar zeer gaaf om te doen, weet ik uit betrouwbare bron.

2. Camping Mas de Rey: een Nederlandse enclave bij Uzès

Na Domaine La Gautière vertrokken we naar camping Mas de Rey bij Uzès. “Kijk! allemaal Nederlanders!”, riep Amber toen we de camping opreden. En ja, dat was ons ook opgevallen. Waar er op andere campings altijd een mix van nationaliteiten is, was dit een echte Nederlandse camping. Volgens de zoon van de (eveneens Nederlandse) eigenaar had dit te maken met het feit dat Nederlanders vaker met een tent kamperen dan bijvoorbeeld Fransen. Daarnaast komen tevreden kampeerders jaarlijks terug en mond-op-mondreclame werkt altijd erg goed. En het ís ook een fijne camping, met enorm grote plekken, gelegen in een bos. Dat geeft een natuurlijke schaduw. Dat kwam goed uit, want het was een aantal dagen bloedheet. Zo konden we onze jongste dochter Nova overdag lekker onder de bomen laten slapen in haar Deryan-tentje.

Door de vele Nederlandse gezinnen had Amber veel vriendinnetjes. Heerlijk om te zien hoe makkelijk dat altijd gaat bij kinderen. Ze knutselden met elkaar, organiseerden speurtochten of gingen spelen in het gave klimbos. Naast dit alles waren er ook nog eens 2 zwembaden. Amber kon haar geluk niet op en sliep elke avond als een roos.

Het kostte ons soms wel wat moeite om Amber mee te krijgen, maar toch zagen we ook wat van de omgeving. Zoals de enorme Provençaalse markt in Uzès, die bijna de hele stad beslaat. En Pont du Gard, een door de Romeinen gebouwd historisch aquaduct. Indrukwekkend om te zien, zelfs Amber vond het leuk. Het allerleukste vond zij natuurlijk het bezoek aan het Haribo-museum. Een museum over en mét snoep. Ze waande zich even Sjakie die rondliep in de chocoladefabriek. Vooral het gratis snoep viel in de smaak!

3. Camping Le Katalpa:

Na een heerlijke tijd in Mas de Rey reden we door naar Camping Le Katalpa, op 20 minuten rijden van Millau. Door deze afstand heb je geen last van enige drukte en waan je je echt in de natuur. Toch loont het de moeite om eens naar Millau te rijden, al is het maar om de hoogste brug van de wereld te bekijken. Een imposant bouwwerk, dat een mooi contrast vormt met het lieve kleine Le Katalpa.

Camping Le Katalpa ligt aan de rivier de Tarn. Het uitzicht op deze rivier en de bergen vonden wij adembenemend. In de rivier, die totaal niet koud aanvoelde, kun je heerlijk zwemmen en kanoën. De camping heeft een aantal kano’s waar je gratis gebruik van mag maken. Amber en Nova vonden dit te gek. Verder konden ze lekker rommelen op het stenenstrandje. Onze tenten stonden op een groot grasveld met her en der wat pruimenbomen (waar je van mocht plukken). Je kunt ook een plek kiezen naast de rivier; deze zijn nóg mooier, maar helaas niet voorzien van stroom. Toch houden we dit in gedachten voor een volgende keer. Dat lijkt ons echt ultiem!

Ook in de omgeving is er een hoop te doen. Zo zijn we een keer naar Roquefort – van de kaas jawel – en naar een heus insectenmuseum geweest (Micropolis in Saint-Léons). Amber vond dit, als entomoloog in de dop, bijna leuker dan het snoepmuseum. Het is dan ook erg gericht op kinderen, met bijzondere insecten en leuke activiteiten. En wij vonden het, als natuurliefhebbers, ook zeer interessant.

Extra tip: Mimizan-Plage!

Na 3 zeer verschillende campings gingen we op weg naar de laatste stop van onze vakantie: Mimizan-Plage aan de Atlantische kust. Wij komen er elk jaar wel een keer aangezien we daar zo’n 100 jaar geleden geleden verkering kregen en we behoorlijk van de nostalgie zijn. We verblijven dan altijd op Camping La Plage. Deze camping is groot, drukbezocht en met een hele hoop sterren. Het was eerder een eenvoudige camping municipal, maar is uitgegroeid tot een echte familiecamping. Compleet met zwembad en animatieteams. Dat klinkt niet direct als een camping die bij ons past, maar toch gaan we er bijna elk jaar naartoe. Alles is namelijk op loopafstand. Zoals het strand en Mimizan-Plage zelf. En in Mimizan-Plage is (gelukkig!) weinig veranderd.

En toen was de vakantie weer voorbij. Die 5 weken waren omgevlogen. En wat hebben we genoten. Dat maakte die mondkapjes een stuk minder erg!

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!