3 x coole (en koele) uitstapjes met een peuter in Andalusië tijdens een hittegolf! (deel 2)

Auteur: Stefanie

Dit artikel is gepubliceerd op: 3/07/2019

Nadat we Nerja wel een beetje hadden gezien, gingen we de omgeving verder onderzoeken. We wilden dolgraag naar het Alhambra, waar we mooie verhalen over hadden gehoord. Niet alleen het paleis zelf, maar ook de tuinen eromheen zouden erg mooi zijn. Op internet waren alle kaartjes al uitverkocht, maar als we een Alhambra-Generalife combinatieticket kochten, waren er nog wel kaartjes beschikbaar. Die waren een paar euro duurder, maar nu konden we er wel naartoe, gelukje dus!

1. Bezoek aan het Alhambra

We hadden kaartjes met een tijdslot dus we gingen vroeg in de ochtend op pad. Het was ongeveer een uurtje rijden. Daar aangekomen moesten we de auto redelijk ver van de ingang zetten. Maar goed dat we de buggy mee hadden genomen. Bij de ingang moesten we even wachten voordat we naar binnen konden, maar alles was prima aangegeven en de mensen waren erg vriendelijk. Wat een ontzettend mooi aangelegde tuinen! Overal fonteintjes en gelukkig veel schaduw door de prachtig gesnoeide heggen en bomen. Mick (ons zoontje van 2) vond het heerlijk om af en toe even met het water van de fonteintjes te spelen en daardoor was het voor hem ook een erg leuk uitje.

Het bezoek aan het paleis vonden wij minder. We stonden lang in de rij in de hete zon zonder tassen en buggy, want die mochten niet mee naar binnen. Het paleis zelf was mooi, maar heel erg druk door alle mensen die er waren. Je kon niet echt lekker op je eigen tempo lopen, omdat er veel mensen achter je aan liepen. We namen er dus niet de tijd voor. Let trouwens erg goed op het tijdslot van het bezoek, want ze zijn er heel strikt in!

Na het bezoek wandelden we nog even rond in de tuinen. Die waren niet echt goed bewandelbaar met een buggy vanwege de vele trappetjes, maar toch genoten we van alle mooie plekjes. Na een lekkere lunch reden we weer terug naar ons vakantiehuisje. Je zou makkelijk een hele dag kunnen doorbrengen in Alhambra, het is echt schitterend, ook de hoger gelegen tuin met prachtige uitzichten, maar mede door de drukte en de hitte bleven wij maar een halve dag.

Die waren niet echt goed bewandelbaar met een buggy vanwege de vele trappetjes, maar toch genoten we van alle mooie plekjes.

2. Stadswandeling door Granada

Op een ander uitstapje gingen we naar Granada zelf. Daar maakten we een lange stadswandeling en genoten we in het stadje van de prachtige uitzichten op het Alhambra. We bezochten veel kleine paleizen waar je óf gratis óf voor een paar euro naar binnen kon. Heerlijk koel en ook weer met heel mooie aangelegde tuinen en veel fonteintjes. Mick had wederom de dag van zijn leven, lekker spetteren en spatteren in het water van de fonteintjes! Er was veel schaduw in de tuinen dat echt heel welkom was tijdens de wandeling. We gingen wel wat bergop, maar dat was prima te doen. Er ging overigens ook een busje. Aan een ding hadden we niet gedacht: het laatste stukje. We moesten wel 20 trappen af met de buggy. Mick sliep lekker verder, terwijl wij de buggy trap voor trap naar beneden tilden. Pfff dat was zweten! In de auto deden we lekker de airco aan en op naar het vakantiehuisje! Daar plonsden we heerlijk in het zwembad, even afkoelen!

Mick sliep lekker verder, terwijl wij de buggy trap voor trap naar beneden tilden. Pfff dat was zweten!

3. Miniroadtrip langs de witte dorpjes

Onze miniroadtrip door de verschillende bergdorpjes in de buurt van Nerja was ook erg leuk. Ze noemen ze ook wel de ‘witte dorpjes’. We hadden er de hele dag voor uitgetrokken en vonden het vooruitzicht van de hele dag in de airco wel erg fijn. We reden naar Archez, Canillas de Albaida, Cómpeta en Frigiliana. De route ernaartoe was echt gaaf! Wat een uitzichten en hoe fel steken die witte dorpjes tegen de bergwand af, heel mooi om te zien. In een van de eerste dorpjes probeerden we een parkeerplaats in het centrum te vinden. Onze app maps.me leidde ons steeds verder naar boven, en de wegen werden steeds smaller. Als we dáár iemand tegen zouden komen, hadden we een probleem… Bijna boven gaf de app aan dat we tussen 2 huisjes door moesten; was daar een weg? We stapten even uit en er was inderdaad een weg. Van niet meer dan 1,5 meter breed! Euhm en nu? Toch maar in de achteruit en langzaam naar beneden. Halverwege zagen we een plek met iets meer ruimte waar we de auto konden draaien. Na veel heen en weer steken en, ondanks de airco, toch ook wel wat zweetdruppels, was de auto gekeerd.

Eenmaal beneden hadden we wel een drankje verdiend, vonden we. De ober van het restaurantje was een vriendelijke man en zag niet vaak toeristen, zei hij. Hij had verder ook niet veel te doen dus begon hij maar een gesprekje met ons. Bart, mijn man, kan vloeiend Spaans, dus de ober was blij verrast. Hij vertelde over het groeiende aantal auto’s en dat het dorpje meer voor ezels en karren was en niet voor auto’s. Wij hadden onze les wel geleerd; In de andere dorpjes parkeerden we de auto op de eerste de beste parkeerplaats. Al met al een ontzettend mooie dag zonder al te veel last van de hitte.

Niet zo koel, wel heel cool: wandeling in El Torcal de Antequera

Op internet hadden we gezien dat er in de buurt ook een heel mooi wandelgebied was waarbij je verschillende rotsformaties kon bewonderen, dat leek ons ook wel wat, dus dat werd ons volgende uitje. El Torcal de Antequera bleek geen wandelgebied, maar een klautergebied! Toen we bij de kassa de kaartjes kochten vertelde de vrouw ons dat de kortste route ongeveer 3 kilometer was, maar dat de buggy absoluut niet mee kon, dat was niet te doen. Ze adviseerde een draagrugzak die we daar konden kopen. We keken elkaar even aan en besloten dat niet te doen. We konden altijd nog terug naar de parkeerplaats lopen. Ze wenste ons succes, lachte ze ons nu uit?

Vol goede moed en met wat extra flessen water gingen we op pad. Na enkele meters begrepen we al dat we hier niet met een buggy uit de voeten konden. We moesten klimmen en klauteren, rots op en rots weer af. Mick vond het geweldig, een grote speeltuin! Wat was het hier bijzonder, allerlei stenen op elkaar gestapeld en hoog in de lucht cirkelden allerlei grote roofvogels. We hadden nooit verwacht zo’n landschap in Europa aan te treffen. We deden uiteindelijk erg lang over de route, omdat we vaak even pauze hielden om wat te drinken en Mick met steentjes te laten spelen. Zo konden we wel volop genieten van de omgeving. Weer terug bij het startpunt genoten we nog even van het landschap met een ijsco en daarna terug naar ons huisje. Mick was meteen vertrokken in de auto. 🙂

Nerja tijdens een hittegolf is prima te doen, zeker met de genoemde uitstapjes. Uiteraard hebben we ook onze stranddagjes en onze hangdagjes aan het zwembad gepakt, maar we hebben ook echt genoten van de fantastische omgeving. Nooit gedacht dat Andalusië zo mooi en veelzijdig was!

Deze blogs al gelezen?

Volg je ons al?