10 x tips voor een roadtrip door IJsland met een peuter van 2

Auteur: Stefanie

Dit artikel is gepubliceerd op: 26/07/2019

Onze huwelijksreis afgelopen april ging naar IJsland. Samen met onze zoon Mick ruim 2,5 week rondtoeren door dit fantastische, veelzijdige land. Hierbij onze top 10 van bestemmingen (ook tips voor restaurants).

1. The Golden Circle (Thingvellir, Geysir en Gullfoss)

Als je naar IJsland gaat mag dit rondje zeker niet ontbreken. Thingvellir is een prachtig nationaal park met veel bruggetjes en watervallen. Ook is er een klein kerkje en vele uitzichtpunten. Mick had zijn loopfietsje mee en kon zo prima met ons mee zonder dat wij hem de hele tijd hoefden te tillen. Hijzelf vond dit ook erg leuk en kon zo mooi op ontdekking gaan!

Als je naar IJsland gaat mag dit rondje zeker niet ontbreken.

Bij Geysir was Mick erg onder de indruk van het plotselinge spuiten van de geiser. Hij schrok de eerste keer behoorlijk en noemde de geiser: “sukkelgeiser!” Toch bleef het hem fascineren en na een paar keer spuiten was Mick gelukkig niet meer bang. Ook hier kon Mick prima op zijn fietsje alles verkennen. Er stonden allemaal hekjes om de hete beekjes en de geisers, dus prima geregeld.

Als laatste uitje op die dag gingen we naar Gullfoss, een erg indrukwekkende waterval! De waterval is prima met de auto te bereiken en vanaf de parkeerplaats is het maar een heel klein stukje lopen. Wij hadden pech, want het waaide deze dag erg hard. We hebben dus even een blik geworpen op de waterval, een paar foto’s gemaakt en daarna snel weer in de auto gestapt voordat we helemaal gezandstraald werden.

2. Vik – op een IJslandse pony over de zwarte stranden

IJsland staat bekend om zijn zwarte stranden en alle pony’s die er rondlopen. Wat zou er leuker zijn dan op een pony over de stranden rijden, genietend van het uitzicht? Bij de manege aangekomen kwamen we erachter dat Mick nog te klein was om mee te mogen of om überhaupt op een pony te zitten. Oké, dan maar even een wijziging van onze plannen. Nu we toch bij de manege waren hebben we alle pony’s even geaaid en zijn we een wandeling gaan maken over de zwarte stranden. Voor Mick misschien ook nog wel leuker omdat hij nu samen met papa voor elke golf weg kon rennen.
Hoteltip: hotel Katla (met hottub)!

3. Fjallsárlón met uitzicht over het gletsjermeer

Er zijn meerdere plekken met uitzicht op de enorme gletsjer Vatnajökull. Wij kozen voor een net iets rustiger plekje waarbij je niet heel ver hoefde te lopen naar het gletsjermeer. Je kunt er ook een boottocht maken, maar Mick was nog te klein om mee te mogen varen. Mick vond het gletsjermeer fantastisch! Hij gooide continu ijsschotsjes in het meer en de route ernaar toe was prima te lopen.

4. Höfn

Na een heerlijk ochtendje ‘zwemmen’ in de natuurlijke bronnen net iets buiten Höfn (ook een aanrader!), proefde Mick voor de eerste keer skyr. Hij deed dit in een heel leuk restaurantje (Kaffi Hornið) waar we ontzettend lekkere pasta met kreeft hadden gegeten. Sindsdien is de skyr bij ons niet meer aan te slepen, haha!
Tip: Höfn heeft ook een heel leuk binnenzwembad.

5. Egilsstadir

In IJsland is bij elke basisschool of kinderdagverblijf een flinke speeltuin te vinden. Wanneer de school of het kinderdagverblijf gesloten is mag je hier gewoon spelen. Halverwege de reis hebben wij ons goed vermaakt in een speeltuin met alles erop en eraan. Mick rende van schommel naar wipwap en van glijbaan naar speelhuisje. Even lekker ravotten! In Egilsstadir hebben wij heerlijk gegeten bij Gistihúsið. Het personeel was ontzettend vriendelijk en er was ook een enorme speelhoek met allerlei speelgoed waarmee Mick ook aan tafel mocht spelen, een goede tip dus!

Het personeel was ontzettend vriendelijk en er was ook een enorme speelhoek met allerlei speelgoed waarmee Mick ook aan tafel mocht spelen, een goede tip dus!

6. Myvatn, Nature bath

Wat natuurlijk ook niet mocht ontbreken aan onze trip is relaxen in een geothermisch bad. Wat hebben wij genoten! Mick was lekker in zijn puddle jumper aan het rondzwemmen en vond de temperatuur van het water heerlijk. Ik denk dat hij een van de enige kinderen daar was, maar we konden aan zijn grote lach zien dat hij dit heel erg leuk vond.

7. Krafla

Borrelende modderpoelen, fluitende fumarolen (red. soort minivulkaantjes) en kokendhete bronnen, Mick vond het allemaal machtig interessant. Hij wilde alles van zo dichtbij mogelijk bekijken en had de rokende steenformaties een eigen naam gegeven: stoomrotsen! “Kijk, stoomrots mama, kijk papa” en dat wel 100 keer! Deze plek was voor Mick fantastisch om te zien, maar ook zeker voor ons. Hoe bijzonder waren al deze bizarre natuurverschijnselen.

8. Husavik

Waar we de hele reis al naar uitkeken: de walvissafari! Wat was dit gaaf om te doen! Mick was denk ik de jongste walvisvaarder ooit, want hij kreeg volop de aandacht van het personeel. Hij mocht kijken in de kamer van de kapitein en ze waren superlief voor hem. Ook de andere mensen aan boord van de boot maakten alle ruimte en vonden het erg stoer dat hij mee was. Toen we een walvis zagen mocht Mick van iedereen vooraan staan en hierdoor kon hij hem goed zien, wat een geluk! Mick vond de walvis ook wel leuk om te zien, maar hij was meer fan van alle papegaaiduikers die we zagen en die waren er gelukkig heel veel!

9. Vatnsnes

Op een van onze laatste dagen maakten we een rondrit over dit schiereiland. We wisten van te voren dat de kans groot was dat je er zeehondjes kon spotten. We hadden enorm veel geluk! Bij Osar aan het strand op een zandbank lagen er een heleboel! Mick vond het erg leuk om deze beestjes te zien en ook de zeehonden waren nieuwsgierig en kwamen steeds dichterbij. Niet te dichtbij mochten ze komen van Mick, want stel je voor dat ze zijn toren van stenen kapot zouden maken, nee deze zou hij wel even goed bewaken.

10. Stykkishólmur

Wat een leuk havenplaatsje met hele fijne restaurants. Sjávarpakkhúsið was onze favoriet. Heerlijke visgerechten en ook wederom erg kindvriendelijk! Terwijl wij mosselen aten kreeg Mick een lekkere tosti met tomaatjes en komkommertjes. Tenminste dat was het plan… Mick bleek ook mosselen te lusten, hmmm waren we daar blij mee?

Er zijn maar weinig gezinnen die rondreizen door IJsland, toch vinden wij het zeker een aanrader! Natuurlijk kun je met een peuter geen lange hikes maken en heb je een lager tempo, maar toch kijken wij terug op een ontzettend mooie vakantie en hebben wij genoten van onze kleine man en alle ontdekkingen die hij deze vakantie weer heeft gedaan! Op naar een volgende reis!

IJsland

Deze blogs al gelezen?

Volg je ons al?