10 x leuke dingen doen met kinderen in de provincie Groningen

Auteur: Redactie

Dit artikel is gepubliceerd op: 3/05/2020

Ook met kinderen gaat er niets boven Groningen! Het is een van de leukste Nederlandse provincies met veel leuke activiteiten. Er valt in deze noordelijke provincie van alles te beleven voor jonge gezinnen. Nu het coronavirus rondwaart, is misschien niet alles mogelijk. Daarom hebben we hieronder 10 leuke buitenactiviteiten geselecteerd. Dat komt extra goed uit, want het is lente en er is lekker weer in aantocht! Dus op naar Grunningen!

Wist je trouwens dat het helemaal niet duur hoeft te zijn om een dagje actief te zijn met je kinderen. Er zijn allerlei buitenactiviteiten die gratis zijn en waar je bovendien niet met al te veel mensen op een kluitje zit. Dat laatste is in deze coronacrisis natuurlijk ook niet onbelangrijk. Wij hebben hier voor jouw gezin 10 x ‘doedingen’ met kinderen in de provincie Groningen op een rijtje gezet. Het zijn allemaal activiteiten in de buitenlucht en vrijwel allemaal zonder toegangskosten. Kijk waar jullie voorkeur naar uitgaat. Als je alle activiteiten leuk vindt, dan heb je elk weekend wat te doen. 😉

Let op: sommige activiteiten en voorzieningen zijn (ten tijde van dit schrijven) tijdelijk gesloten in verband met het coronavirus. Check de betreffende websites of ze open zijn of wat de (aangepaste) openingstijden zijn.

Er zijn allerlei buitenactiviteiten die gratis zijn en waar je bovendien niet met al te veel mensen op een kluitje zit.

1. Wandel over een blotevoetenpad

Er zijn in de provincie Groningen meerdere locaties waar een blotevoetenpad is aangelegd. Bijvoorbeeld het Mammoetpad in Muntendam en het blotevoetenpad in Opende. Het is voor ouders en kinderen bijzonder om de natuur onder de blote voeten te ervaren.

2. Een dagje Hoornse plas

De Hoornse plas is een recreatie- en zwemplas met een strand en speelgelegenheden voor kinderen. Het is heerlijk om er met mooi weer met je gezin een dagje door te brengen aan het water. Er is voor de kleintjes een afgezet stuk water waar ze fijn en veilig kunnen spelen.

3. Bezoek het Stadspark en maak een ritje met de huifkar

Het Stadspark ligt in de stad Groningen en biedt allerlei vertier voor gezinnen met kinderen. Er is een kinderboerderij, een grote speeltuin en een hertenkamp. Wil je de dag extra leuk maken ga dan voor een ritje in de huifkar. Dat is op zondag mogelijk als het mooi weer is.

4. Laat je kinderen spelen bij Oerrr Kardinge

Oerrr Kardinge is een soort natuurspeelplaats waar je kinderen allerlei avonturen beleven. Zo kunnen ze met water en zand spelen of zelf water oppompen. Of laat ze lekker met blote voeten wandelen door de modder. Heb je een kind met een beperking? Oerrr Kardinge is ook toegankelijk voor kinderen met een beperking.

5. Ga kabouters zoeken op het Kabouterpad in Lauwersoog

Lauwersoog ligt in het noorden van de provincie Groningen. Je vindt er allerlei activiteiten voor gezinnen met kinderen. Zoek bijvoorbeeld naar kabouters langs het Kabouterpad. Je kind krijgt een knapzak met lekkers bij het activiteitencentrum Lauwersnest (van Staatsbosbeheer). Ook een kaboutermuts ontbreekt niet en de wangetjes krijgen een rood bolletje schmink. De route is maar 500 tot 1.500 meter lang en ook prima voor de kleintjes te belopen.

6. Verdwalen in een maïsdoolhof

Kies met je kinderen voor het avontuur en bezoek een doolhof. Bijvoorbeeld het Maïsdoolhof Meerstad gelegen aan de Waterviolier, met daarnaast het strand Meeroevers. Het is ook voor ouders een uitdaging om in het doolhof de weg te vinden.

7. Pluk bloemen bij PlukGeluk Grijpskerk

Het is geen dagvullend uitje als je in Groningen bent met kinderen, maar het is wel geweldig leuk! Je eigen boeket bloemen plukken bij PlukGeluk Grijpskerk. Check wel even vooraf of er nog wat te plukken valt, want deze activiteit is natuurlijk seizoensgebonden. Het is een activiteit die zich prima laat combineren met een bezoek aan het maïsdoolhof (zie hierboven).

8. Spelen en wandelen in natuurpark De Noorderriet

Aan de rand van Kommerszijl is natuurpark De Noorderriet gelegen. Er is een prachtig speeleiland voor kinderen te vinden met verschillende speelvoorzieningen met een natuurlijk karakter. Het is bovendien een gebied dat prachtig is om doorheen te wandelen vanwege de gevarieerde natuur.

9. Samen genieten in ’t Speulparadies in Beerta

Het is volop genieten voor ouder en kind als je samen ’t Speulparadies in Beerta bezoekt. De speeltuin is volledig omheind en er is ook een kinderboerderij. Als je kinderen spelen, drink jij lekker een kopje koffie op het terras. Of speel gewoon gezellig met de kinderen mee, want dat is natuurlijk ook hartstikke leuk.

10. Knuffelen met varkens bij ’t Swienenparredies

Hoe leuk is het voor kinderen (en voor ouders) om een keer met varkens te knuffelen. Het is mogelijk bij ’t Swienenparredies in Haren dat naast een ecologische zorgboerderij ligt. Het terrein is gratis toegankelijk. Heb je tussen alle varkens een favoriet ontdekt of is je kind niet weg te slaan bij dat ene lieve varkentje? Weet dan dat het mogelijk is om je eigen varken te adopteren.

Kortom, er is genoeg te doen en te beleven in de provincie Groningen met kinderen! Veel plezier!

Ps. check wel even de websites voor actuele openingstijden; in verband met het coronavirus zijn sommige activiteiten of voorzieningen tijdelijk gesloten.

Deze blogs al gelezen?

Vakantie met twee ‘eenkindgezinnen’ op Mallorca: dubbel avontuur!

Wij zijn met z’n drietjes thuis: m’n vriend, ons dochtertje Puck (7) en ikzelf. We reizen (en reisden) dan ook heel wat samen. Toen Puck kleiner was, ging dat vaak zonder slag of stoot.

Vakantiehuistip: Villa Miali Curaçao

“Afgelopen maart verbleven wij met onze kleuter van 4 en baby van 9 maanden 2 weken in een van de appartementen van Villa Miali, gelegen in de rustige villawijk Vista Royal en op een steenworp afstand van Jan Thiel Beach.”

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Rechts van mij slaapt mijn vriend, links onze zoon. Vanuit de hotelkamer in een goedkoop pensionnetje in Frankfurt hoor ik in de kamer naast ons al ruim een uur bellende, lachende en discussiërende Italianen.

Volg ons ook!