10 x leuke dingen doen met kinderen in de provincie Drenthe

Auteur: Redactie

Dit artikel is gepubliceerd op: 21/06/2020

Drenthe is een van de populairste provincies van Nederland. Misschien wel omdat het een beetje als buitenland aanvoelt. Ook voor kinderen vind je er allerlei leuke activiteiten. Ook de natuur in de provincie Drenthe staat garant voor een dag vol plezier. Er zijn prachtige natuurgebieden om buiten actief te zijn met je kinderen.

De beste kidsproof uitjes zijn die waar je niet te veel geld aan hoeft uit te geven. Er zijn talloze buitenactiviteiten die helemaal geen geld kosten of waar je weinig entree betaalt. Gratis plezier voor het hele gezin staat dan ook voorop bij onze 10 x leukste activiteiten met je gezin in Drenthe. Of check de leukste 5 uitjes van onze blogger Marieke! Enne… wil je kampere in Drenthe met kinderen? Check dan de top 5 kindercampings van Drenthe, getipt door onze lezers en volgers!

Let op: sommige activiteiten en voorzieningen zijn (ten tijde van dit schrijven) tijdelijk gesloten in verband met het coronavirus. Check de betreffende websites of ze open zijn of wat de (aangepaste) openingstijden zijn.

1. Met blote voeten wandelen over het… Blotevoetenpad!

Drenthe heeft verschillende mogelijkheden om je eens helemaal een te voelen met de natuur. En hoe kan dat beter dan op je blote voeten. Het Blotevoetenpad in het Drents-Friese Wold-Appelscha is voor het hele gezin een bijzondere ervaring. Het wandelpad heeft een lengte van een kilometer en er zijn meerdere hindernissen in verwerkt. Wandel je toch liever met je schoenen aan? Kies dan voor het Kabouterpad, dat is ook voor kinderen helemaal leuk.

2. Bezoek kinderboerderij & duurzaamheidscentrum Hofstede in Assen

In Assen heb je een kinderboerderij (Hofstede) met onder meer een speciale knuffelweide. Prima plek om de ezels, varkens en geiten eens uitgebreid te aaien. Wil je de allerkleinsten ook dieren laten aaien? Ze hebben er ook een knuffelhoek met konijnen en cavia’s. Bij het Asserbos is De Hertenkamp gevestigd dat bij de kinderboerderij hoort.

3. Wandel hoog door de bomen

Wil je nou eens een echt unieke kidsproof ervaring hebben? Wat dacht je dan van hoog door de bomen wandelen bij het Boomkroonpad. Je wandelt tussen de boomtoppen door en kijkt uit over het bos. Het duurt gemiddeld een halfuurtje om de route te lopen (lengte 150 meter). In de omgeving van het buitencentrum Het Boomkroonpad is er nog meer te beleven. Bijvoorbeeld een worteltunnel en een bosweide met speeltuin. En hoe leuk is het om hutten te bouwen in Het Lorkenspeelbos?

Je wandelt tussen de boomtoppen door en kijkt uit over het bos.

4. Ontdek de hunebedden in Borger

Misschien wel een van de bekendste kinderactiviteiten in Drenthe: het ontdekken van de hunebedden. Ze zijn onder meer te vinden op de Drentse Hondsrug. De kids hebben alle gelegenheden om te klimmen en te klauteren. Daarna is het gezellig om er te picknicken of om nog even naar het Oertijdpark te gaan. Hier is eveneens een blotevoetenpad om overheen te wandelen. Overigens vind je in Drenthe op nog veel meer plekken hunebedden. Zoals in Midlaren, Steenbergen, Westervelde en in Schipborg en Annen. Je kunt dus ook prima een route uitstippelen om de verschillende hunebedden te bekijken.

5. Speelbos Emmerdennen

Het Speelbos Emmerdennen is gratis te bezoeken. In deze natuurlijke speeltuin kunnen de kids onder meer in bomen te klimmen, bruggetjes maken en over slootjes springen. Het is een bos waar je je buiten de gebaande paden mag bewegen! Letterlijk en figuurlijk dus…

6. Fietsen met het hele gezin

In Drenthe zijn er heel wat korte en lange fietsroutes. Bij mooi weer is het geweldig leuk om een van de maar liefst 314 (!) fietsroutes te volgen. Plan je fietstocht met een doel (zoals het beklimmen van een uitkijktoren). Er is er onder andere een bij Boswachterij Grolloo te vinden.

7. Plezier met zand en water

Is het warm en zoek je wat verkoeling? Ga dan met het hele gezin naar een van de zwemplassen die Drenthe rijk is. Onder meer het Ermerstrand dat aan de rand van Erm in een natuur- en recreatiegebied. Ook in Schoonhoven is een zwemplas met strand en ligweide te vinden.

8. Belevingspad in Hoogersmilde

Het Belevingspad in Hoogersmilde is geweldig leuk voor een wandeling. Je wandelt door het Nationaal Park Drents Friese Wold. Er zijn 10 belevingsonderdelen, terwijl je door het bos en over de heide loopt. Het Belevingspad Hoogersmilde is te vinden bij camping de Reeënwissel.

9. Zelf plukken in pluktuin Zeldenrust

Hoe leuk is het voor jong en oud om zelf je fruit en bloemen te plukken? Bijvoorbeeld bessen of frambozen of bloemen uit de bloementuin? Dat kan in Wapse waar Pluktuinen Zeldenrust is gevestigd. Je krijgt een schaartje mee om bloemen te knippen in de bloementuin. In de zelfpluktuin pluk je zelf je fruit. Te weinig lekkere vruchten gevonden of gewoon heel lui? Neem dan gewoon een bakje blauwe bessen mee naar huis.

10. Bezoek het Openluchtmuseum Veenpark

Er zijn gratis activiteiten in Drenthe met kinderen en activiteiten waar je entree betaalt, zoals voor het openluchtmuseum Veenpark in Barger-Compascuum. Het is wel de moeite waard om met het gezin naartoe te gaan. Je stapt er onder meer aan boord van een treintje om door de authentieke dorpjes te rijden. Een bakker en een klompenmaker zijn er hard aan het werk. Heel leuk om te zien. Of ga eens langs bij de kruidenier of de turfsteker.

Extra tips van onze volgers op Instagram en Facebook

Op Instagram en Facebook tipten onze volgers nog meer leuke to do’s en must sees in deze prachtige provincie. Supertips die we jullie natuurlijk niet willen onthouden! Dus hierbij nog 17 extra tips over Drenthe met kids:

Kortom, er is genoeg te doen en te beleven in de provincie Drenthe met kinderen! Veel plezier!

SpeelgoedSpeelgoed

Deze blogs al gelezen?

Interrailen met een dreumes? Het kan! Femke vertelt!

Femke treint deze zomer samen met haar vriend en zoontje van 1 door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In haar vorige blog schrijft ze over de

Rotterdam met kinderen? Ja toch niettan!

Rotterdam, wat hebben we genoten! 2 volle dagen in deze metropool zijn eigenlijk te kort, maar genoeg om een indruk te krijgen van wat de

Op babymoon naar Nepal: een tijgerexpeditie zonder tijgers (deel 3)

Het laatste deel van onze babymoon naar Nepal was een bezoek aan Chitwan National Park, waar onder andere tijgers voorkomen. Tijgers vind ik echt fantastisch.

Volg ons ook!