10 x eten & drinken in Wenen met kinderen

Auteur: Mijke

Dit artikel is gepubliceerd op: 31/10/2019

Als je in Wenen bent, moet je een paar dingen hebben gegeten, waaronder natuurlijk de schnitzel en de Apfelstrudel. Wat niet veel mensen weten is dat er in Wenen een hele sterke ‘koffiecultuur’ bestaat. De Wiener vindt het heerlijk om urenlang in een oud Kaffeehaus van een goede kop koffie te genieten.

Deze koffiecultuur is ontstaan nadat de Turken in 1683 – na het verliezen van de strijd – hun zakken ‘zwart goud’ achterlieten. De Wieners ontdekten de koffie! En nu kunnen wij ervan genieten met daarnaast natuurlijk een goed stuk taart. Wat ook goed is om te weten is dat de obers in Wenen niet bekend staan om hun vriendelijkheid en goede manieren. Wees niet verbaasd als ze ronduit onbeschoft zijn, dat is helaas onderdeel van de cultuur. Je zult zien dat dát niet het geval is bij een Italiaans of Aziatisch restaurant.

Wat ook goed is om te weten is dat de obers in Wenen niet bekend staan om hun vriendelijkheid en goede manieren.

Hierbij geef ik je mijn 10 leukste eet- en drinktips met kinderen in Wenen:

1. Demel (Konditorei)

Absolute nummer 1 als het gaat om gebak. De koffie en het gebak zijn er niet goedkoop en het is er vaak druk, maar je krijgt een kijkje in de keuken terwijl je van je koffie en gebak geniet. Dit ‘kijkje’ is heel letterlijk, door de grote ramen die het restaurant van de keuken scheiden. Mijn advies is om er ‘s ochtends naar toe te gaan of van tevoren te reserveren.
Tip: goed in combinatie met een bezoek aan Stephansdom, Hofburg en Heldenplatz.

2. Cafe Central (Konditorei)

Dit koffiehuis was voorheen een bank en heeft een zeer ruime en imposante inrichting. Geniet ook hier van koffie en gebak, daarnaast kun je er ook lunchen.
Tip: goed in combinatie met een bezoek aan Rathaus, Hofburg en Heldenplatz.

3. Strandbar Hermann (in de zomer!)

Één grote zandbak! Hier genieten ouders van een heerlijke cocktail terwijl de kinderen in het zand spelen. Deze bar ligt aan het Donaukanaal en geeft je daarom een fijn uitzicht.
Tip: goed in combinatie met Motto am Fluss.

4. Figlmüller (schnitzel) Wel even reserveren!

Dé plek in Wenen om schnitzel te eten. Hier krijg je een schnitzel zo groot als een pizza. Ze zijn zó groot, dat wij ze vaak delen. Op die manier kun je binnen je budget nog een salade en een portie friet bestellen, want die komen er niet automatisch bij.
Tip: mocht dit restaurant vol zitten probeer het dan bij Reinthaler’s Beisl.

5. Da Capo (Italiaan)

Onze favoriete Italiaan in Wenen. We komen er heel graag en ze hebben een rustig terras, wat niet vaak voorkomt in Wenen (ligt vaak aan de weg). Het bedienend personeel is er vriendelijk en ze helpen je graag aan een kinderstoel. Onze 2 favoriete pizza’s zijn de Marchese en de Salami Tartufato. Ook de specials zijn vaak erg lekker!

6. Plachutta Wollzeile (Oostenrijks)

Prijzig, maar een échte Oostenrijkse ervaring. Hier koken ze zoals de Oostenrijker thuis kookt. Bestel de Tafelspitz, een keizerlijke traditie. Dat is gekookt rundvlees geserveerd in de ‘soeppan’. Zo geniet je van het vlees én de soep. De ober zal je vragen wat je allemaal aan de soep wil toevoegen.
Tip: goed te combineren met een bezoek aan Stadtpark.

7. Luftburg in Prater (Oostenrijks en bio!)

Een Oostenrijks restaurant met een heel groot terras. Achterin bevindt zich een glijbaan en naast het restaurant genieten kinderen tegen een vergoeding van de luchtkussens en andere, kleinere attracties.
Tip: bestel hier een portie Stelze!

8. Motto am Fluss (Lunch)

Dit restaurant bestaat uit 2 delen, boven en beneden. Boven kun je heerlijk lunchen en genieten van het uitzicht over het Donaukanaal. Beneden is het wat chiquer en dat deel wordt benut voor het diner. Ik adviseer je hier  te gaan lunchen, vooral de steak sandwich is fantastisch!
Tip: geniet na de lunch van het beste ijs van Wenen bij Eis am Schwedenplatz.

9. Yamm (kleine kinderhoek)

Dit restaurant is een goede plek als het niet zulk lekker weer is. Hier kun je gebruikmaken van een buffet en een kleine kinderhoek. Ook hebben ze een verschoontafel en een waterkoker voor het klaarmaken van flesvoeding.
Tip: goed in combinatie met een bezoek aan het Rathaus.

10. Dschungel (zeer kindvriendelijk, perfect voor koffie en/of lunch)

Een kindertheater in het MuseumsQuartier. Genoeg ruimte voor kinderwagens en kinderen die even willen spelen. Je kunt zowel buiten als binnen zitten.
Tip: goed in combinatie met Zoom kindermuseum!

Natuurlijk zijn er nog veel meer restaurants en hotspots die ik kan noemen. Mocht je er nou niet genoeg aan hebben, googel deze leuke plekken dan nog even: 25hours Rooftop Bar en Sacher Hotel, probeer een worstje bij een Wiener Würstelstand en de echte foodie moet eigenlijk ook nog even langs bij Naschmarkt.

Eet en drink smakelijk!

Onze favoriete reisartikelen voor een vakantie met kinderen

Deze blogs over Wenen met kinderen al gelezen?

10 x tips voor Wenen met kinderen bij slecht weer!

Wenen, de stad van muziek! Daar blijft het niet bij, want Wenen heeft nog veel meer te bieden. Ik woon nu 5 jaar in deze

Lees verder

10 x tips voor Wenen met kinderen bij mooi weer!

Wenen, de stad van muziek! Maar daar blijft het niet bij, Wenen heeft nog veel meer kwaliteiten. Ik woon nu 5 jaar in deze mooie stad en ik ben in de afgelopen 3 jaar 2x moeder geworden.

Lees verder

Volg ons ook!